¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

juli 2023

Bolivia kustlijn - header

Beste Chili, Bolivia wil haar kustlijn terug

Bolivia is een van de weinige Zuid-Amerikaanse landen zonder kust. Het land ligt namelijk volledig ingesloten tussen buurlanden Chili, Peru, Argentinië, Brazilië en Paraguay. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vele oorlogen hebben ervoor gezorgd dat Bolivia, na haar onafhankelijkheid in 1825, de helft van haar grondgebied en kuststrook moest inleveren. Iets dat het land tot op de dag van vandaag niet in de koude kleren gaat zitten. Want geen toegang tot zee, betekent geen strand en geen (marine)haven. In deze blog neem ik je mee in de territoriale geschiedenis van Bolivia en haar strijd om een eigen stukje zee.

Rondreis Noord-Argentinië: tips - header

Rondreis Noord-Argentinië: tips met plekken weg van de massa

Bijzondere rotsformaties in alle kleuren, zoutvlakten en torenhoge cactussen: dat is Noordwest-Argentinië! De perfecte plek voor een roadtrip met een (huur)auto of camper, want het zit bomvol kleine dorpjes, bijzondere natuurwonderen en de meest magische uitzichten. In deze blog deel ik tien minder bekende plekken weg van de massa, die je niet mag missen tijdens jouw trip naar deze veelzijdige Argentijnse regio!

Waarom spreken ze Spaans in Zuid-Amerika - header

Hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden

Veruit de meeste mensen in Zuid-Amerika spreken Spaans (ca. 300 miljoen mensen). Maar een handjevol hiervan, ca. 10 miljoen mensen, spreekt nog een inheemse taal. Van de 1500 verschillende inheemse talen die het continent ooit kende, zijn er anno 2023 nog maar een handjevol over. In deze blog neem ik je mee in de “Spaanstalige” geschiedenis van Zuid-Amerika en hoe deze geschiedenis invloed heeft op de vele inheemse talen op het continent. Want waarom spreken ze eigenlijk Spaans in Zuid-Amerika? En hoe komt dat nog maar zo weinig mensen een inheemse taal spreken?

De mooiste roadtrips door Chili en Argentinië - header

12x de mooiste roadtrips door Chili en Argentinië

Met de auto op reis door Zuid-Amerika: een ultiem gevoel van vrijheid! Met eigen vervoer kan je namelijk écht gaan en staan waar je maar wil. Simon en ik hebben al meer dan 20.000 kilometer door Zuid-Amerika gereden en een aantal fantastische routes ontdekt. Argentinië en Chili zijn twee landen waar we veruit de mooiste roadtrips hebben gedaan. Ik heb de twaalf allermooiste routes door Chili en Argentinië voor je op een rijtje gezet.