¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Geschiedenis en inwoners van Uruguay

Wat is de geschiedenis van Uruguay?

 

Op deze pagina vind je de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Uruguay. Ook lees je meer over Uruguayanen, de inwoners van Uruguay, en de oorspronkelijke bevolking van het land. 

Inwoneraantal

3,4 miljoen

Oorspronkelijke bewoners

 Guaraní en Charrúa

Etniciteit

De meeste Uruguayanen hebben Zuid-Europese roots

Pre-columbiaans Uruguay

15.000 v.C. - ca. 1500 n.C.

Vanaf ongeveer 15.000 v.c. komen de eerste mensen vanuit Azië naar de Amerika’s. Dit doen zij via de Beringlandbrug, een stuk land dat het huidige Siberië met Alaska verbond. In het gebied dat nu Uruguay is bloeien verschillende volkeren op. Twee volkeren wonen in het gebied als de eerste Spaanse kolonisten arriveren. Dit zijn de Guaraní, die dichtbij de grens met Paraguay leefden en de Charrúa, die langs de oevers van de Rio de la Plata leefden. Beide waren nomadische volken die leefden van de jacht en visserij. 

In Uruguay leven bijna geen oorspronkelijke bewoners meer. In het noorden, bij de grens met Brazilië en Paraguay, vind je nog groepen Guaraní. Ongeveer 5% van de Uruguayanen (ca. 60.000 mensen) geeft aan dat ze inheemse roots hebben. 

Kolonie Uruguay: de komst van de Portugezen en Spanjaarden

1512 - 1828

In het begin van de 16de eeuw komen de eerste Spanjaarden naar het gebied dat nu Argentinië en Uruguay is. Dit gebied wordt op dat moment Rio de la Plata (Zilverrivier) genoemd. In 1516  zet de Spanjaard Juan Díaz de Solís als eerste voet aan land. Uruguay, het noordelijke deel van de Rio de la Plata, krijgt de naam Banda Oriental. Het land is niet erg in trek bij de Europeanen. Er is namelijk geen goud en zilver te vinden, zoals in buurlanden Argentinië en Bolivia. Bovendien is er veel weerstand vanuit de inheemse bevolking.

Het gebied dat nu Uruguay heet ligt tussen Brazilië en Argentinië in. In de 16de eeuw ligt dit gebied precies tussen het Portugese rijk (Brazilië) en het Spaanse rijk (o.a. Argentinië en Paraguay) in.  Dit zorgt voor een constante strijd tussen beide landen. Zo stichten de Portugezen in 1629 de stad Colonia del Sacramento. Deze stad heeft een strategische ligging, het ligt namelijk pal tegenover het Spaanse Buenos Aires aan de Rio de la Plata. Het zijn vervolgens de Spanjaarden die in 1726 de huidige hoofdstad Montevideo oprichten en uiteindelijk overwinnen. Vanaf 1777 is Uruguay volledig in Spaanse handen. 

Wat is de geschiedenis van Uruguay - afbeelding

Een onafhankelijk Uruguay

1828 - heden

Na een lange strijd voor onafhankelijkheid, onder leiding van José Artigas, is Uruguay in 1828 officieel onafhankelijk. Net als in veel buurlanden, volgen er meerdere (burger)oorlogen. Vanaf het einde van de 19de eeuw stijgt de welvaart in Uruguay. Dit komt door de export van vleesproducten en wol.  Dit trekt veel Europeanen naar Uruguay, met name Spanjaarden (Basken) en Italianen. Deze enorme migratiestromen zijn nog steeds voelbaar in het huidige Uruguay. Bijna alle Uruguayanen hebben Europese roots. De enorme welvaart en sociale wetgeving in het land is in deze tijd vergelijkbaar met Europa, daarom wordt Uruguay ook wel het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’ genoemd. 

In de de tweede helft van de 20ste eeuw en 2002 krijgt Uruguay te maken met economische crises. Het land weet hier echter goed uit te komen en focust zich in de jaren die volgen voornamelijk op een sterke democratie en rechtstaat. En dat is goed gelukt! Uruguay is op dit moment het minst corrupte land in Zuid-Amerika en heeft ontzettend progressieve wetgeving. Zo is marihuana gelegaliseerd en zijn abortus en het homohuwelijk toegestaan.

Wat is de geschiedenis van Uruguay - afbeelding 2

Andere belangrijke gebeurtenissen

La Masacre del Salsipuedes (1831)

Na de onafhankelijk van Uruguay volgen er jaren van politieke instabiliteit. Het Uruguayaanse bestuur ziet de Charrúa , een van de inheemse bevolkingsgroepen, als een dreiging voor de nieuwe onafhankelijke staat. In 1831 wordt bijna de hele oorspronkelijke bevolking (Charrúa) vermoord of gevangengenomen tijdens een militaire actie onder leiding van president Fructuoso Rivera. 

Militaire coup (1973 - 1985)

In 1973 komen, na een succesvolle staatsgreep, militairen aan de macht in Uruguay. Voor meer dan tien jaar kent Uruguay een militaire dictatuur onder leiding van Juan María Bordaberry. Bijna 200 Uruguayanen worden vermoord. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »