¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Blogs

Verhalen over én uit Zuid-Amerika

 
Waar denk jij aan bij Zuid-Amerika? 1.2.3! Hagelwitte stranden? Poema’s in Patagonië? Salsadansen? Of toch het mysterieuze Machu Picchu?  De opties zijn oneindig!

Op deze pagina neem ik je mee in de veelzijdigheid van Zuid-Amerika. Je vindt hier dan ook een mengelmoes aan verhalen, zoals reisblogs, achtergrondverhalen en opiniestukken. Verhalen over sociale, politieke en maatschappelijke onderwerpen.  Verhalen over mijn eigen ervaringen in Zuid-Amerika. Verhalen die mij zijn bijgebleven. 
Kortom: Verhalen die Zuid-Amerika bijzonder maken! 

Zoek een blog per land of gebied/thema

Per land

Per gebied of thema

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »
rechtvaardige energietransitie - header

Waarom mens en natuur in Zuid-Amerika de dupe zijn van ‘onze’ energietransitie

Met grote rubberen banden en houten hekken is de weg gebarricadeerd. De wiphalavlag, de kleurrijke vlag die de oorspronkelijke bewoners van de Andes representeert, wappert in de wind. Op kartonnen borden staan leuzen geschreven als ‘No al litio, si al vida’ (‘nee tegen lithium, ja tegen water’) en ‘Luchamos para nuestros derechos’ (‘wij strijden voor onze rechten’). We mogen er niet door. De oorspronkelijke bewoners in het Noorden van Argentinië zijn het zat. De regering vindt mijnbouw en geld belangrijker dan mensenrechten en planeet. In deze blog vertel ik je meer over de mijnbouw in Zuid-Amerika, de rol hiervan in de energietransitie en de kwade gevolgen voor mens en natuur.

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Rio - header

11x wat moet je gezien hebben in Rio de Janeiro

At the Copa, Copacabana, lalalala… Waar moet je aan denken bij deze tune? Juist ja, Rio de Janeiro! Toch wel één van de meest iconische plekken van Brazilië en misschien wel heel Zuid-Amerika. Rio is de stad van het Braziliaanse carnaval en van de (je raadt het al) Copacabana. De stad van de samba en de favela’s. Maar wat moet je in Rio gezien hebben? In deze blog deel ik elf plekken en activiteiten die echt de moeite waard zijn tijdens jouw bezoek aan Rio.

Lees verder »
Bezoek Choquequirao - het "zusje van" Machu Picchu - header

Bezoek Choquequirao: het “zusje van” Machu Picchu

Wil je een verborgen Incastad ontdekken en helemaal weg van de massa? Breng dan een bezoek aan archeologisch park Choquequirao, Deze oude Incastad, dicht bij Cusco, wordt ook wel het “zusje van” Machu Picchu genoemd. En niet voor niets! Want net als Machu Picchu is Choquequirao een verborgen Incastad in de bergen. De ruïnes van het stadje zijn goed bewaard gebleven en dus is het een ontzettend gave plek om te bezoeken. En het allermooiste: Choquequirao is niet zo bekend onder toeristen. Dit betekent dat het er helemaal niet druk is en je de plek misschien wel helemaal voor jezelf hebt (!). In deze blog deel ik algemene informatie over Choquequirao en hoe je deze bijzondere plek kunt bezoeken.

Lees verder »
Waarom is er hoge inflatie in Argentinië - header

Economische crisis: Waarom is er hoge inflatie in Argentinië?

Een tripje naar de supermarkt in Argentinië is absoluut geen pretje. Met duizend Argentijnse pesos kocht je een aantal maanden geleden een boodschappenmand vol, vandaag de dag net een pak melk. Argentinië zit midden in een economische crisis. Al jaren blijft de inflatie maar stijgen en stijgen. De koopkracht van de Argentijnen daalt met de dag. In deze blog leg ik uit waarom er hoge inflatie is in Argentinië en wat voor invloed dit heeft op het land.

Lees verder »
De Amazone in Peru bezoeken - header

De Amazone in Peru bezoeken – lees hier hoe

De Amazone: een uitgestrekt stuk jungle verspreid over maar liefst negen Zuid-Amerikaanse landen. Het Amazoneregenwoud is zo bijzonder vanwege de ongekend hoge biodiversiteit. Wist je dat je er méér dan tienduizend verschillende soorten planten en dieren kunt vinden? De perfecte plek om veel wildlife te spotten dus! Van roze dolfijnen tot boa’s en jaguars, de Amazone zit vol geheimen. In deze blog vertel ik je hoe je de Amazone in Peru kunt bezoeken en zet ik alle mogelijkheden voor je op een rij. Ook deel ik mijn eigen ervaring van ons Peruaanse jungle-avontuur.

Lees verder »

Hoe kom je van Cusco naar Machu Picchu?

Denk je aan Peru, dan denk je aan… Machu Picchu natuurlijk! De magische Incastad tussen de bergen rondom Cusco. Een bezoek aan Machu Picchu mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw reis naar Peru. Maar hoe kom je bij Machu Picchu? Op internet valt er héél veel informatie over te vinden en dit kan soms verwarrend zijn. In deze blog vind je een duidelijk overzicht van drie verschillende manieren hoe je van Cusco naar Machu Picchu komt. 

Lees verder »