¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Dieren in Argentinië

Welke dieren zijn er in Argentinië?

 

Zuid-Amerika zit vol wilde dieren. Maar welke dieren zijn er in Argentinië? Ontdek hieronder welke zes dieren je tegen kunt komen tijdens jouw reis door Argentinië. 

Welke dieren zijn er in Argentinie - pampahaas

1. Pampahaas (mara)

De pampahaas is een knaagdier dat leeft op de pampa’s van Argentinië en in Patagonië.  Qua uiterlijk lijkt het dier op een kruising tussen een cavia en klein hert. Je vindt ze in centraal tot Zuid-Argentinië. Ze zijn verwant aan de kleine mara in Noord-Argentinië. De mara’s in Noord-Argentinië zijn, zoals de naam al verklapt, wat kleiner dan de mara’s in Patagonië.

Welke dieren zijn er in Argentinie - capibara

2. Capibara (carpincho) 

Het verre neefje van de cavia is de capibara. De capibara kan tot wel 120 cm groot worden en is daarmee het grootste knaagdier ter wereld. Je kunt ze spotten bij kleine meertjes, rivieren en moerassen in Noordoost-Argentinië.  In ieder geval dicht bij zoet water! Capibara’s leven op bijna heel het noordoostelijk deel van Zuid-Amerika. 

Welke dieren zijn er in Argentinie - nandoe

3. Nandoe (ñandu)

De grootste loopvogel van Zuid-Amerika is de ñandú. Nandoes hebben grijsbruine veren met witte vlekjes en lijken op struisvogels. Ze zijn echter een stuk kleiner en lichter. Nandoes komen voor op de pampa’s (grasvlakten) in Bolivia, Paraguay, Argentinië en Chili. In Patagonië en de hoogvlakten  in het noordwesten van Argentinië vind je Darwins nandoe (in de volksmond ook wel choique genoemd), een specifieke soort nandoe. Deze soort heeft langere poten en een kortere snavel.

Welke dieren zijn er in Argentinie - vossen

4. Vossen

In Argentinië vind je twee verschillende vossensoorten: de Andes- en Patagonische vos.

Beide soorten leven in Patagonië. Ook vind je ze in de droge graslanden van Argentinië en de altiplano in het noordoosten van het land. De Andesvos heeft een herkenbare rode vacht en  is iets lichter van kleur dan de rode vos die we in Nederland kennen. De Patagonische vos heeft een grijze en lichtere vacht. In het wild kom je ze met name in het zuiden van Patagonië tegenkomen. 

Welke dieren zijn er in Argentinie - guanaco

5. Vicuña en guanaco

Vicuña’s en guanaco’s zijn de zusjes van de welbekende lama en alpaca. Reis je door Chili of Argentinië, dan is de kans het grootst dat je een vicuña en guanaco ziet.  Beide hebben een bruinkleurige vacht, maar guanaco’s zijn een stuk groter dan vicuñas. Vicuña’s leven in de hoogvlakten (altiplano) in het noorden op hoogtes van minimaal 3000 meter boven zeeniveau. Guanaco’s hebben een diverser leefgebied. Zo vind je ze zowel in droge gebieden (grasland zoals de pampa’s) en in Patagonië. 

Welke dieren zijn er in Argentinie - Andescondor

6. Andescondor

In het hele Andesgebergte, van Ecuador tot aan Vuurland, kun je de Andescondor tegenkomen. Andescondors zijn de grootste vliegende vogels ter wereld en kunnen een spanwijdte van méér dan 3 meter hebben. Je vindt ze met name hoog in de bergen, vanaf ongeveer 3000 meter boven zeeniveau. Ze zijn te herkennen aan hun witte kraag en kale kop. 

Meer weten over de natuur in Argentinië? Ga dan naar het overzicht met informatie over natuur in Argentinië.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »