¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Dieren in Uruguay

Welke dieren vind je in Uruguay?

 

Zuid-Amerika zit vol bijzondere dieren. Maar welke dieren vind je in Uruguay?  De volgende dieren kun je zomaar tegenkomen. 

Welke dieren vind je in Uruguay - vogels

1. Vogels: méér dan 440 soorten

Uruguay is een heus walhalla voor vogelaars! Dit komt door de invloed van het tropische Brazilië en de Argentijnse pampa’s. Op één dag kun je bijna 100 verschillende soorten vogels tegenkomen.  Erg bijzonder toch voor het een-na-kleinste land van Zuid-Amerika! Je merkt het vooral als je rondloopt in Uruguay, echt stil is het er nooit (door al het vogelgezang en getjirp).

Welke dieren vind je in Uruguay - gordeldier

2. Gordeldier (armadillo)

Gordeldieren (‘de gepantserde’ letterlijk vertaald vanuit het Spaans) vind je door heel Uruguay.  In Uruguay vind je drie verschillende soorten gordeldieren: Tatú, Mulita en Peludo.  Je moet goed kijken naar de grond kijken om ze te zien, maar ze zijn op alle uitgestrekte pampa’s te vinden. Wist je dat gordeldieren familie zijn van de boommiereneter? Deze komt ook in Uruguay voor. 

3. Capibara (carpincho)

Het verre neefje van de cavia is de capibara. De capibara kan tot wel 120 cm groot worden en is daarmee het grootste knaagdier ter wereld. Je kunt ze spotten bij kleine meertjes, rivieren en moerassen. In ieder geval dicht bij zoet water!  Capibara’s leven op bijna heel het noordoostelijk deel van Zuid-Amerika en komen in heel Uruguay voor. 

Welke-dieren-vind-je-Uruguay- lagarto

4. Zwart-witte Argentijnse Teju (Lagarto Overo)

Het is bijna knap om geen Lagarto tegen te komen in Uruguay! Je ziet de hagedis vaak vluchtig de weg oversteken in (semi-)landelijke gebieden, of ergens in de bosjes relaxen op een steen. Met hun schutkleur en snelle bewegingen zijn ze echter ook vaak weer snel verdwenen. De Argentijnse teju kan tot wel 140 cm lang worden. En ja, dat is best groot voor een hagedis! 

Welke dieren vind je in Uruguay - boommiereneter

5. Boommiereneter (Tamanduá) 

De Tamanduá is een boommiereneter, ook wel de kleine miereneter genoemd. Je vindt ze in de bossen van Noord-Uruguay, tegen de grens met Brazilië. Het dieet van de boommiereneter bestaat uit termieten en mieren. Om deze op te kunnen peuzelen hebben ze een tong die tot wel 40 cm lang kan zijn. Boommiereneters behoren tot de groep oudste zoogdieren ter wereld en zijn familie van het gordeldier. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »