¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Eten en drinken in Bolivia

Wat eten en drinken ze in Bolivia?

 

De Bolivaanse keuken is geen hele bekende keuken. Maar dat betekent niet dat je er niet lekker kunt eten en drinken! Wat eten en drinken ze in Bolivia? Je leest het op deze pagina! 

Typisch Boliviaans eten

Salteña

Wat eten en drinken ze in Bolivia - salteñas

Salteña is het bekendste streetfood van Bolivia. Het zijn gevulde pasteitjes van deeg (een soort empanada’s) met vlees (meestal kip of rund) en o.a. ei, olijf en aardappel. Ze zijn erg sappig en vol van smaak! 

Lomo saltado

Wat eten en drinken ze in Bolivia - lomo saltado

Lomo saltado is een stoofpotje van rund met groente in een soort sojasaus. Je krijgt het meestal geserveerd met witte rijst én friet. Ook in Peru zijn ze gek op lomo saltado. 

Humita

Wat is typisch Peruaans eten en drinken - humita

Een typisch andesgerecht is humita. Dit is gemalen mais met kaas dat wordt gestoomd in maisblad. Je kunt kiezen uit de zoete of zoute variant. Zeker het proberen waard! 

Sonso de yuca

Wat eten en drinken ze in Bolivia - yuca

De Yuca wortel komt uit Bolivia, dit is een stevige witte wortel dat in veel gerechten gebruikt wordt. Sonso de yuca is een snack, vaak op straat te koop, van yuca met kaas. 

Anticucho

Wat eten en drinken ze in Bolivia - anticucho

Anticucho is niets meer of minder dan een vleesspiesje van de bbq. In de meeste gevallen is het echter wel runderhart, dus niet zomaar een willekeurig stukje vlees…. 

Gebakken banaan

Wat eten en drinken ze in Bolivia - platano

Bij veel gerechten krijg je, naast rijst én aardappel of friet, vaak ook gebakken banaan geserveerd. In de volksmond wordt dit ook wel ‘platano maduro’ genoemd. Erg lekker! 

Typisch Boliviaanse drankjes

Singani (sour)

Typisch Chileens eten en drinken - pisco

De meest bekende sterke drank in van Bolivia is singani. Net als wijn wordt het gemaakt van druiven en je kunt het zien als de Boliviaanse versie van de Peruaanse/Chileense drank pisco. Je maakt er de lekkere cocktail Singani Sour van (met citroen en eiwit) of je drinkt het in de avond gemixt met thee. 

Té de coca

Wat eten en drinken ze in bolivia -coca thee

Bolivia bestaat voor een groot deel uit de hoogvlakten van de Andes. Dit betekent dat je op veel plekken best hoog zit. Tegen hoogteziekte drinken veel Bolivianen daarom cocathee, dat is thee gemaakt van cocabladeren. 

 

 

Weetjes over eten en drinken in Bolivia

Bolivianen zijn gek op streetfood. Waar je ook bent, overal kom je eetkraampjes tegen op straat. Vaak ook erg voordelig en je dompelt je meteen in de Boliviaanse keuken! 

Het lokale biertje heet ‘Huari’.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »