¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Dieren in Chili

Wat voor dieren leven er in Chili?

 

Zuid-Amerika zit vol bijzondere dieren. Maar wat voor dieren leven er in Chili? De volgende zes dieren kun je zomaar tegenkomen in Chili. 

Wat voor dieren leven er in Chili - Zee-otter

1. Kustotter (chungungo)

De Chungungo, ofwel de ‘zeekat’ leeft langs bijna de hele kust van Chili. Ze chillen op de rotsen of zijn vrolijk aan het rondzwemmen en op zoek naar voedsel. Kustotters hebben een donkerbruine vacht. Ze hebben een neefje die niet in zee, maar in rivieren, meren en rotsachtige gebieden leeft. In Nederland bekend als de zuidelijke rivierotter (Chilenen noemen deze otter de Huillín).

Wat voor dieren leven er in Chili - guanaco

2. Vicuña en guanaco

Vicuña’s en guanaco’s zijn de zusjes van de welbekende lama en alpaca. Reis je door Chili of Argentinië, dan is de kans het grootst dat je een vicuña en guanaco ziet.  Beide hebben een bruinkleurige vacht, maar guanaco’s zijn een stuk groter dan vicuñas. Vicuña’s leven in de hoogvlakten (altiplano) in het noorden op hoogtes van minimaal 3000 meter boven zeeniveau. Guanaco’s hebben een diverser leefgebied.  In Chili vind je ze met name in Patagonië en in de Atacamawoestijn in het noorden. 

Wat voor dieren leven er in Chili - poema

3. Poema

Poema’s worden ook wel de ‘grote katten van Zuid-Amerika’ genoemd. Kenmerkend is hun staart, die net zo lang kan zijn als hun hele lichaamslengte. Dit maakt poema’s heel wendbaar op de rotsen. De hoogste concentratie poema’s vind je in Patagonië, het zuiden van Argentinië en Chili. Met name in Parque Nacional Torres del Paine en in Parque Nacional Patagonia heb je een kans om ze in het echt te spotten!

Wat voor dieren leven er in Chili - vossen

4. Vossen

In Chili vind je drie verschillende soorten vossen: de Patagonische, Andes- en Darwinse vos. De Patagonische vos en de Andesvos vind je in Patagonië, bosrijke gebieden en in de Altiplano (hoogvlakten) in Noord-Argentinië. De Andesvos heeft een herkenbare rode vacht en  is iets lichter van kleur dan de rode vos die we in Nederland kennen. De Patagonische vos heeft een grijze en lichtere vacht. De Darwinse vos is zeldzamer en vind je alleen in een heel specifiek gebied in Zuid-Chili, een regio die Araucanía heet. De Darwinse vos is een stuk kleiner en heeft een bruingrijze vacht. 

Wat voor dieren leven er in Chili - nandoe

5. Nandoe (ñandú)

De grootste loopvogel van Zuid-Amerika is de Nandoe. Nandoes hebben grijsbruine veren met witte vlekjes en lijken op struisvogels. Ze zijn echter een stuk kleiner en lichter. Nandoes komen voor op de pampa’s (grasvlakten) in Bolivia, Paraguay, Argentinië en Chili. In Patagonië en de hoogvlakten  in het noordoosten van Chili vind je Darwins nandoe (choique), een specifieke soort nandoe. Deze soort heeft langere poten en een kortere snavel.

6. Andescondor

In het hele Andesgebergte, van Ecuador tot aan Vuurland, kun je deze aaseter tegenkomen. Andescondors zijn de grootste vliegende vogels ter wereld en kunnen een spanwijdte van méér dan 3 meter hebben. Je vindt ze met name hoog in de bergen, vanaf ongeveer 3000 meter boven zeeniveau. Ze zijn te herkennen aan hun witte kraag en kale kop. 

Meer weten over de natuur in Chili? Ga dan naar het overzicht met informatie over natuur in Chili

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »