¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Taal in Argentinië

Welke taal spreken ze in Argentinië?

De taal in Argentinië

De officiële taal in Argentinië is Spaans, ook wel Castellaans genoemd. Spaans is de officiële taal in een groot deel van Zuid-Amerika. Toch betekent dit niet dat er geen verschillen zijn tussen de Spaanstalige landen. Zoals wij verschillende dialecten kennen, kent elk Spaanstalig land in Zuid-Amerika haar eigen dialect. Zo ook Argentinië. 

In Argentinië wonen op dit moment nog steeds méér dan 35 verschillende inheemse bevolkingsgroepen (ca. 1 miljoen inwoners). Zij spreken vaak, naast Spaans, nog (deels) hun eigen taal, zoals Guaraní,  Mapuche/Mapudungun en Quechua. Bekijk op deze kaart de verdeling van de verschillende inheemse bevolkingsgroepen. 

Meer weten over de geschiedenis van de Spaanse taal in Zuid-Amerika? Lees dan mijn blog over hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden. 

Argentijns Spaans

Wil je spreken als een echte local? Onthoud dan één ding: spreek de ‘y’ en ‘ll’ uit als ‘sj’. Heb je het onder de knie en ga je richting Uruguay? Mooi! Het dialect en de manier van spreken in Uruguay lijkt namelijk op die in Argentinië.

Lijst met typisch Argentijnse woorden

Plata – Geld (letterlijk: zilver)

Sos – Jij bent (Castellaans: eres)

Boludo – Sukkel

Che – Man, vriend, maat (als in: Hé man)

Buena onda – Goede sfeer/goede vibes

Asado – Barbecue met véél vlees

Parrilla – Restaurant met veel vleesopties

Pibe/Piba – meisje/jongen

Welke taal spreken ze in Argentinie - afbeelding

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »