¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Bezienswaardigheden in Brazilië

Wat moet je zeker zien in Brazilië?

 Op deze pagina vind je een overzicht van de zeven allermooiste plekken van Brazilië. 

1. Cataratas de Iguazú

Wat moet je zien in Brazilie - Iguazu

Watervallen waar je u tegen zegt

De Iguazú watervallen zijn spectaculair en bestaan uit maar liefs 275 kleine watervallen. Ongeveer 80% van de watervallen ligt in Argentinië, de overige 20% kun je bezoeken in Brazilië. In Argentinië loop je door de watervallen heen, terwijl je in Brazilië de watervallen op afstand bekijkt. Vanuit Brazilië heb je daarmee een fantastisch panoramisch uitzicht op dit bijzondere natuurwonder. In het nationale park kun je ook veel tropische dieren spotten, zoals kaaimannen, tapirs en verschillende katachtigen. 

2. Rio de Janeiro

Wat moet je zien in Brazilie - rio

Favela’s, villawijken  en heel veel strand

Een plek die je absoluut moet zien als je in Brazilië bent is Rio de Janeiro. De stad van het oh zo bekende Braziliaanse carnaval, maar ook een stad vol cultuur, gezelligheid, diversiteit en… prachtige stranden. Een groot deel van de stad grenst aan zee en dit betekent kilometerslang strand met een promenade met barretjes, straatverkopers en live muziek! Bijzonder aan de stad is dat rijk en arm hier echt naast elkaar woont. Tegen de bergen opgebouwd zie je namelijk de favela’s (arbeiderswijken), terwijl hier tegenaan de meest luxueuze wolkenkrabbers en villawijken aangelegd zijn. 

Ben je op zoek naar tips voor een bezoek aan Rio? In mijn blog deel ik elf bijzondere plekken in deze wereldstad

3. Bahía

Wat moet je zeker zien in Brazilie - Bahia

Afro-Braziliaanse cultuur in volle glorie 

Wil je de Braziliaanse cultuur echt ontdekken? Dan is een bezoek aan de deelstaat Bahía een echte must. De Braziliaanse geschiedenis en cultuur is namelijk voor een groot deel beïnvloed door de komst van miljoenen Afrikaanse tot slaaf gemaakten.  Bahía is de plek waar de meeste van hen verbleven en waar, tot op de dag van vandaag, de invloed van de Afrikaanse cultuur het meest voelbaar is. En ja, inmiddels kun je dus ook spreken van een Afro-Braziliaanse cultuur: een mengelmoes van beide. Bahía zit dus vol koloniale stadjes, prachtige stranden en tropische bossen. 
Breng in deze deelstaat zeker een bezoek aan: 

  • Ontdek de mooiste stranden van Brazilië ten zuiden van het vissersdorpje Itacaré. De stranden Itacarezinho en Jeribucacu zijn adembenemend mooi;
  • Ga op pad in Salvador, een stad in het noorden van de deelstaat. Deze koloniale stad is kleurrijk en enorm gezellig;
  • De stranden in deze deelstaat staan ook bekend om de goede golven voor surfers. 

Bahia bezoek om lekker te relaxen? Wij verbleven in het dorpje Sargi, zuidelijk van Itacaré, direct aan het strand. Je vindt hier en in het nabijgelegen dorpje Serra Grande een leuke internationale community. Echt heel tof! 

4. Ilha Grande en Paraty

Wat moet je zeker zien in Brazilie - Ilha Grande

Eilandleven ‘Brazilian style’

Op zoek naar het Ibiza van Brazilië? En dan zonder alle clubs, maar wel tropische bossen en verborgen strandjes? Dan moet je een paar dagen vertoeven op Ilha Grande! Dit eiland ligt op maar een paar uur met de bus vanuit Rio de Janeiro en is een perfecte plek om even te ontstressen. Je vindt er tal van geheime strandjes en kunt er van alles spotten: van aapjes tot capibara’s. Een bezoek aan Ilha Grande kun je goed combineren met een bezoek aan het koloniale stadje Paraty en de nabijgelegen strandjes. 

Benieuwd hoe je naar Ilha Grande kunt komen? Lees dan mijn blog over hoe je dit doet vanuit Rio, Saõ Paulo of Paraty

5. Saõ Paulo

Wat moet je zeker zien in Brazilie - Sao Paulo

De grootste stad van het land

De grootste stad van Brazilië is niet hoofdstad Brasilia, niet Rio de Janeiro, maar Saõ Paulo. Een stad die, met rond de twintig miljoen inwoners, qua inwonertal in de top twintig van de wereld staat. En dat de stad groot is, is goed te merken! Lopen van noord naar zuid is onmogelijk en elk wijkje voelt als het centrum. In Sao Paulo komt de culturele mix dat Brazilië is helemaal samen. Loop de Avenida Paulista af en struin langs de verschillende winkeltjes en barretjes. Of geniet van een van de velen restaurants met skyview, zodat je een prachtig uitzicht hebt op de metropool. Aanraders zijn de Japanse wijk Liberdade, de Italiaanse wijk Bixiga en het kunstzinnige wijkje Villa Madalena

6. Pantanal

Wat moet je zeker zien in Brazilie - Pantanal

Magisch drasland met veel flora en fauna

Eén van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld vind je in Zuid-Amerika: de Pantanal. Dit is een uitgestrekt moerasgebied dat Brazilië deelt met Paraguay en Bolivia. Je vindt het verstopt in het binnenland en dat betekent dat het de woonplaats is van veel verschillende dier- en plantensoorten. Het is dan ook dé plek om tijdens je reis door Brazilië een aantal beroemde Zuid-Amerikaanse dieren te spotten zoals de jaguar, capibara en de reuzenotter. De kans om dieren te spotten is een stuk groter in de Pantanal dan in de Amazone. Let’s go dus! 

7. Manaus

Wat moet je zeker zien in Brazilie - Amazone

De hoofdstad van de Braziliaanse Amazone 

Een bezoek aan Zuid-Amerika betekent dat je dicht bij het grootste tropisch regenwoud ter wereld bent. Jawel, de Amazone. Eén van de meest biodiverse plekken ter wereld. Brazilië is het land met het grootste oppervlakte aan Amazone, dus een bezoekje aan de Amazone mag natuurlijk niet ontbreken. Manaus is de hoofdstad van de staat Amazonas, een staat die bijna geheel bestaat uit tropisch regenwoud. Vanuit Manaus kun je een meerdaagse tour boeken naar de Amazone en o.a. kaaimannen, vogelspinnen en anaconda’s spotten. Maar vergis je niet, het is even reizen naar Manaus vanuit de grote steden aan de kust. 

Welke plek ga jij zeker niet overslaan tijdens jouw trip naar Brazilië? 😉