¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Betalen en kosten in Bolivia

Wat kost reizen in Bolivia?

De prijzen op deze pagina zijn anno 15 oktober, 2023.

 Wat kost reizen door Bolivia eigenlijk? Is het een duur land? En hoe kun je het beste betalen? Alles over betalen en kosten in Bolivia lees je op deze pagina.

Munteenheid

In Bolivia betaal je met de Boliviano. Bekijk de actuele koers
Tip: Het rekent het makkelijkst als je onthoudt dat 8 Boliviano ongeveer €1,00 is.

Wat kost reizen in Bolivia?

Bolivia is het goedkoopste land van Zuid-Amerika. Het leven is er een vele malen goedkoper dan in buurlanden Brazilië, Chili en zelfs voordeliger dan andere relatief goedkope landen zoals Peru en Argentinië.

Overnachten

Een nacht in een hotel (tweepersoonskamer) kost je gemiddeld tussen de € 15,00 en € 25,00 

Een nacht in een hostel (bed in een dorm) kost je gemiddeld € 7,00

Eten

Een hapje eten in een restaurant kost je gemiddeld tussen de € 4,00 en € 6,00 p.p.

Een kop koffie kost je gemiddeld € 2,00 (en is dus relatief duur!) 

Tip: Wil je de beste deal scoren in een restaurant? Kies dan voor een dagmenu (menu del dia). Een menu bestaat vaak uit (een vast) voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en drankje. 
Tip: Als je echt voordelig wil eten kun je het beste eens bij een van de vele eetkraampjes op straat of in een markthal eten. Je kunt hier al vanaf € 1,20 een heerlijk (en typisch Boliviaans) maaltje vinden! 
Let op: In Bolivia heb je nauwelijks grote supermarkten. Je kunt alles wat je nodig hebt kopen bij kleine winkeltjes of lokale markten.

Wat kost reizen in Bolivia - afbeelding

Pinnen of contant betalen?

In Bolivia heerst echt nog een cashcultuur. Dit betekent dat er best wel wat restaurants en kleine winkeltjes zijn waar je niet kunt met je pas kunt betalen. Dit geldt ook voor hotels en tankstations. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende geld op zak hebt of vraag van tevoren even hoe je kunt betalen. In de meeste officiële winkels is het wel mogelijk om te pinnen. Je betaalt dan wel 5% extra. 

Geld pinnen bij een bankautomaat

Als je geld pint in Bolivia betaal je (voor zover ik weet) bij elke bank extra transactiekosten. Gemiddeld ligt dit rond de € 6,00. Dit staat nog los van de transactiekosten en koersopslag die je Nederlandse bank in rekening kan brengen. Met de meeste bankpassen kun je niet meer dan 1.000 bolivanos (ca. 140 euro) per keer pinnen. 

Let op: Met je creditcard (Visa of Mastercard) kun je zowel in de grote stad als kleine plekjes pinnen. Met je reguliere bankpas kan dit best lastig zijn als je niet op een toeristische plek bent of in een grote stad. 
Tip: Gebruik je je creditcard liever niet? Pin dan zoveel mogelijk in grote steden, hier vind je de meeste banken die reguliere bankpassen (zoals Maestro) accepteren.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »