¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-AmerikaBen je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen! 

In deze blog vind je een kleine selectie van plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Maar het blijft lastig kiezen natuurlijk… 😉 

1. Salar de Uyuni

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Salar de Uyuni

Een van de meest bijzondere plekken van Zuid-Amerika is de Salar de Uyuni  in Bolivia. Dit is de grootste zoutvlakte ter wereld met een oppervlakte die vergelijkbaar is met de gehele randstad (ca. 12.000 km2)! Op deze bijzondere plek kun je kilometers en kilometers rijden en helemaal niemand tegenkomen. Op de zoutvlakte zelf wonen namelijk geen mensen. De enorme zoutmassa is ontstaan door het opdrogen van een groot meer dat hier duizenden jaren geleden lag.

 Je kunt de zoutvlakte het beste bezoeken vanaf het gelijkname stadje Uyuni of het mijnstadje Potosí.  Een bezoek gaat vrijwel altijd via een meerdaagse tour (van 3 of 4 dagen) die je alle hoogtepunten van het gebied laten zien. Zo nemen ze je ook mee langs de verschillende gekleurde meren (lagunas coloradas) en het bekende zouthotel. Het is niet nodig om deze tours op voorhand te boeken, dit kun je gewoon doen bij aankomst in Uyuni of Potosí. Maar als je liever zelf op avontuur gaat, kan dat ook. Je kunt dan bijvoorbeeld een auto huren en zelf rondrijden. 

2. De Galapagoseilanden

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - de Galapagoseilanden

Op zo’n duizend kilometer van de kust van Ecuador vind je een uniek stukje aardbol: de Galapagoseilanden. Een eilandengroep met een combinatie van landschappen en dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt.  Zo kun je er zwemmen met nieuwsgierige zeehonden, wandelen tussen de reuzenschildpadden en zonnen naast een groep zeeleguanen. De zee zit er bomvol met haaien, gekleurde tropische vissen en zeeschildpadden. Je voelt echt dat de dieren het hier voor het zeggen hebben. En de mensen? Die passen zich aan. Zoals het overal zou moeten zijn! Ben jij gek op duiken en/of snorkelen? En gek op bijzondere dieren? Zet dan een reis naar de Galapagos maar op je bucketlist! 

De Galapagoseilanden zijn geen goedkope bestemming. De meeste delen van de eilanden zijn namelijk beschermd natuurgebied en moet je met een tour bezoeken. Toch is het wel zeker mogelijk om met een klein budget een toffe reis te maken en alle hoogtepunten te zien! Ik heb een tijdje geleden een blog geschreven met daarin mijn eigen ervaringen, algemene informatie en low-budget reistips.  Ga naar de blog over reizen naar de Galapagoseilanden: low budget reistips

3. De Amazone

Denk je aan Zuid-Amerika, dan denk je aan… de Amazone! De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld en strekt zich uit over maar liefst negen landen op het continent. Je vindt er 10% van alle dier- en plantensoorten ter wereld (!) en dit maakt het het meest biodiverse gebied ter wereld. Naast bewoners als de reuzenotter, de Amazonedolfijn en de jaguar is het ook de thuisbasis van méér dan dertig miljoen mensen. Hieronder vallen veel oorspronkelijke bewoners, waarvan een aantal nog steeds helemaal geïsoleerd van de buitenwereld leven. 

Je kunt de Amazone vanuit elk Amazoneland bezoeken. Elk land heeft namelijk wel een stad in of aan de rand van de Amazone vanuit waar je tours kunt boeken. Denk aan de stad Manaus in Brazilië en aan Iquitos in Peru. Toch zijn er wel degelijk verschillen per land, met name in de prijzen en hoe ‘diep’ je de jungle ingaat. Goed dus om hier voor je bezoek eens wat dieper in te duiken! Wijzelf hebben in Peru de Amazone bezocht, een fantastische ervaring. Ik heb hierover een blog geschreven. Lees mijn blog over de Amazone in Peru bezoeken

4. Tiwanaku

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Tiwanaku

In de hoogvlakten van Bolivia, op ongeveer 70 km van La Paz, vind je de resten van een eeuwenoude beschaving. Een beschaving die de basis heeft gevormd voor de huidige Andescultuur. Je vind hier namelijk de ruïnes van het Tiwanaku, de hoofdstad van het Tiwanakurijk. Dit rijk strekte zich uit van Noord-Peru tot het noorden van Chili en Argentinië en heeft maar liefst 2000 jaar bestaan (ca. 1000 v.C. tot 1200 n.C). Ruim 1800 jaar langer dan het bekende Incarijk (1400 – 1532 n.C.). Er is nog relatief weinig bekend over het Tiwanakurijk, maar wat we wel weten is dat het een hoogontwikkelde beschaving was. Zo waren de Tiwanaku bedreven in kunst, architectuur en ceremoniele/spirutuele handelingen. En dat is goed te zien tijdens een bezoek aan deze plek! 

Ben je in de omgeving van La Paz? Breng dan zeker een bezoek aan Tiwanaku! Vanuit de meeste reisbureaus in La Paz kun je een dagtrip boeken naar deze archeologische vindplaats. Minder bekend dan Machu Picchu, maar zeker niet minder interessant!

5. De Atacamawoestijn

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Atacama

Wist je dat de oudste mummies ter wereld uit Zuid-Amerika komen? De Chinchorromummies zijn de oudste ter wereld en komen uit de Atacamawoestijn. De Atacamawoestijn is de droogste plek ter wereld en beslaat het noorden van Chili en het zuiden van Peru.  De plek wordt ook wel vergeleken met het landschap op mars en de maan: het is er droog en kraterachtig. Op de kaart zie je ook dat dit deel van Zuid-Amerika kurkdroog is. Je vindt er geen water groen, maar vooral heel veel zand en rotsen. Een bijzonder (en tikkeltje mysterieus) gezicht dus en daarom écht een plek die je gezien moet hebben tijdens jouw reis naar Zuid-Amerika. 

Je kunt de Atacamawoestijn bezoeken vanuit zowel Chili als Peru. De meest bekende uitvalsbasis in Chili is het dorpje San Pedro de Atacama. Hier heb je (zeggen ze) één van de meest heldere sterrenhemels op aarde. De bekende Chinchorromummies kun je bezoeken in het Noord-Chileense stadje Arica. In Peru heb je verschillende plekken vanuit waar je de woestijn kunt bezoeken. Denk hierbij aan dorpjes zoals Paracas, Pisco, Ica, Huacachina en Nazca. In Nazca kun je bovendien de wereldberoemde Nazcalijnen bewonderen. Dit zijn geogliefen die Pre-Columbiaanse volkeren in het zand hebben getekend. 

 

6. Patagonië

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Patagonië

Ben je een natuurliefhebber? En ben je gek van wildlife? Dan is Patagonië voor jou een droom die uitkomt! Patagonië is een gebied dat zich uitstrekt over het zuiden van Chili en Argentinië. Het is een ruige regio met o.a. turquoise meren, fjorden, vulkanen en gletsjers. En tevens de plek waar je moet zijn als je poema’s in het echt wilt spotten. De landschappen voelen hier soms een beetje onwerkelijk en doen af en toe denken aan de filmset van Lord of The Rings. Hoe zuidelijker je gaat, hoe dunbevolkter het wordt en hoe meer de natuur de overhand neemt. Het kan er bovendien behoorlijk koud worden. Vergeet dus vooral je dikke jas en handschoenen niet! 

Je kunt Patagonië bezoeken in Chili of Argentinië. Maar je kunt er ook voor kiezen om beide te bezoeken (de leukste optie). Dit kun je het beste doen met eigen vervoer. Patagonië is namelijk de perfecte plek voor een roadtrip! Benieuwd naar de mooiste plekken in Patagonië? Lees dan mijn blog met de tien mooiste plekken van Patagonië

7.Machu Picchu

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Machu Picchu

Honderd jaar geleden leiden een aantal Peruanen de Amerikaan Hiram Bingham naar een aantal ruïnes in de bergen van Peru. De resten, op dat moment niet bekend bij het grote publiek, trekken meteen zijn aandacht. Samen met een team van archeologen start hij dan ook meteen met het uitgraven ervan. Een goede zet blijkt later, want een verborgen stad krijgt langzaam vorm. Deze verborgen Incastad krijgt later de naam Machu Picchu. Een prachtige ruïne midden in het Andesgebergte. Nog bijna geheel intact, omdat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben bereikt. En dus ook niet hebben verwoest.

Machu Picchu is de grootste trekpleister van Peru en kun je bezoeken vanuit de stad Cusco. Je hebt hiervoor verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld een meerdaagse hike doen met als eindbestemming Machu Picchu. Meer weten over hoe je Machu Picchu kunt bezoeken? Ga dan naar mijn blog over hoe je Machu Picchu vanuit Cusco kunt bezoeken

8. Cataratas de Iguazú

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Iguazu

Een bijzonder natuurspektakel ligt op de grens van Brazilië en Argentinië. Je vindt hier namelijk de Iguazú watervallen, een reeks kleine watervallen (275 om precies te zijn) die elkaar opvolgen en samen één grote waterval vormen. Als bezoeker krijg je de kans om de watervallen van heel dichtbij te zien. Daarnaast kun je in het nationale park veel tropische dieren spotten, zoals kaaimannen, tapirs en verschillende katachtigen. De watervallen bevinden zich namelijk in een bijna tropisch landschap. 

80% van de watervallen ligt in Argentinië, de overige 20% bevindt zich in Brazilië. Je kunt ervoor kiezen om beide landen te bezoeken of voor een kan te gaan. In Argentinië loop je door de watervallen heen en voel je de kracht van het water. In Brazilië bekijk je de watervallen van een afstand en heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op dit bijzondere natuurwonder. De keus is aan jou! 

9. Salta en Juyjuy

Bijzondere rotsformaties in alle kleuren, zoutvlakten en torenhoge cactussen: dat is Noordwest-Argentinië! Om precies te zijn de provincies Salta en Juyjuy. Een gebied dat zich perfect leent voor een roadtrip met een (huur)auto of camper, want het zit bomvol karakteristieke dorpjes, kronkelige weggetjes en uiteenlopende kleuren. Daarnaast vind je er ook nog resten vanuit de koloniale tijd en wordt er hele lekkere wijn gemaakt! Als dat geen plek is die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika, dan weet ik het ook niet meer. 

Er zijn verschillende plekken vanuit waar je Salta en Juyjuy kunt ontdekken. Denk hierbij aan de studentenstad Salta, dorpjes zoals Tilcara en Pumamarca of wijndorpje Cafayate. Je voelt in deze regio, in vergelijking met het oosten en zuiden, echt de invloed van de Andes. De meeste oorspronkelijke bewoners van Argentinië wonen namelijk in deze provincies. Wil je nou meer tips voor deze regio? Bekijk dan mijn blog met tips voor een rondreis door Noordwest-Argentinië

10. Pantanal

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - Pantanal

Hoewel veel mensen bij natuur in Zuid-Amerika vooral denken aan de Amazone, is er nog veel meer dan dat! Zo vind je in Brazilië, Paraguay en Bolivia nog een ander bijzonder natuurgebied: de Pantanal. Dit is een uitgestrekt moerasgebied verstopt in het binnenland. Dat betekent dat het de woonplaats is van veel verschillende dier- en plantensoorten. De kans om hier dieren te spotten is zelfs een stuk groter dan in de Amazone! Het is de woonplaats van o.a. de jaguar, capibara (neefje van de cavia), toekan en de reuzenotter. Let’s go dus!  

De Pantanal bezoeken is ietsje lastiger dan het bezoeken van de Amazone. Dit komt omdat het gebied best verlaten ligt en niet zo toeristisch is als de Amazone. Je kunt een bezoek het beste plannen vanuit Brazilië, vanuit de plekjes Cuiabá en Campo Grande. In beide dorpjes heb je de mogelijkheid om een meerdaagse tour te boeken. Een plek die je dus zeker gezien moet hebben in Zuid-Amerika!

Benieuwd naar de bezienswaardigheden per land? Selecteer dan in het hoofdmenu een land naar keuze en kies voor ‘bezienswaardigheden’. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *