¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden  namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij! 

1. The Motorcycle Diaries (Diarios de Motocicleta)

Van deze avontuurlijke film over twee jonge mannen die een roadtrip maken door Zuid-Amerika krijg je spontaan zin om je koffers te pakken! In de film reizen de twee vrienden Ernesto ‘Che’ en Alberto op hun motor vanuit Buenos Aires  dwars door Zuid-Amerika. Ze doorkruisen de meest bijzondere landschappen en ontmoeten een hele hoop verschillende mensen. Naarmate de reis vordert leren ze zichzelf dan ook steeds beter kennen. Doordat de film veel bijzondere plekken in Zuid-Amerika  laat zien geeft het je een goed beeld van het continent.

Ernesto ofwel ‘Che’ is trouwens niemand minder dan Che Guevara. Je weet wel, dé bekende marxistische guerillastrijder op Cuba. Hij heeft deze reis daadwerkelijk gemaakt met zijn goede vriend Alberto Granado in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ze zeggen dat deze reis flink veel invloed heeft gehad op zijn latere politieke ideeën. 

Bekijk de trailer op YouTube

Beste films Zuid-Amerika - 1

2. City of God (Cidade de Deus)

Een echte klassieker en must-see is de Braziliaanse film City of God. Deze spannende film neemt je mee naar de favela’s (arbeiderswijken) van Rio de Janeiro en vertelt het verhaal van een aantal kinderen die opgroeien tussen drugsbendes, armoede en geweld. Geen bijzondere taferelen in de favela ‘City of God’ waar de karakters wonen. De film is spannend, tragisch en meeslepend tegelijk. En het gesproken Portugees maakt het helemaal af! 

Let op: de film is best gewelddadig, dus weer hierop voorbereid! Ik moest na het kijken van de film heel even bijkomen ;-).
Bekijk de trailer op YouTube.

De beste films Zuid-Amerika- 2

3. No

Als je bekend bent met de geschiedenis van Chili, dan is de film No  een aanrader! De film speelt zich namelijk af als dictator Augusto Pinochet al vijftien jaar aan de macht is in het land. Eind jaren ’80 vind er een bijzonder referendum plaats. De Chilenen mogen kiezen:  nog eens acht jaar Pinochet of eindelijk weer democratische verkiezingen. De film volgt René, een advertentiespecialist die meewerkt aan de campagne die strijdt voor vrije verkiezingen. No is de perfecte film om de (vergeten) geschiedenis van Chili in te duiken en mee te genieten van dit historische moment. 

Bekijk de trailer op YouTube

4. Embrace of the Serpent (El abrazo de la Serpiente)

De zwart-wit film Embrace of the Serpent  laat je op een verrassende manier zien wat de invloed van het kolonialisme (of extractivisme) is op de Amazone. De hoofdpersoon is Karamakate, een sjamaan die als laatste van zijn stam nog over is. Op twee momenten in zijn leven komt hij in aanraking etnografen/antropologen van buitenaf, in 1909 ontmoet hij de Duitser Theodor Koch en in 1940 de Amerikaan Richard Evans. Beide zijn, vanuit hun eigen beweegredenen, op zoek naar een geneeskrachtige plant. En daarbij kunnen ze de hulp van Karamakate maar al te goed gebruiken! 

Bekijk de trailer op YouTube

De beste films Zuid-Amerika - 4

5. El Pepe: a supreme life

Officieel geen film, maar wel echt een van de beste politieke documentaires uit Zuid-Amerika.  De documentaire El Pepe: a supreme life gaat namelijk over de ex-president van Uruguay, die ook wel ‘de armste president ter wereld’ werd genoemd. Deze ex-president, José Mujica of ‘Pepe’, is misschien wel één van de meest inspirerende mensen ter wereld. Zo is hij guerillastrijder geweest, heeft hij lange tijd in de gevangenis gezeten en is hij, tot op de dag van vandaag, de nationale held van Uruguay.  Een boeiende documentaire waarmee je meteen wat meer leert over een land dat vaak in de schaduw staat van haar buurlanden. 

En leuk nieuws: deze documentaire staat gewoon op Netflix! Meer over deze bijzondere man weten? Ik heb een tijd geleden een blog geschreven over Uruguay, waarin ik hem ook uitgebreid beschrijf. Ga naar de blog over Uruguay en José Mujica

Bekijk de trailer op YouTube

Beste films Zuid-Amerika- 5

6. Frida

De film Frida gaat over de eigenzinnige kunstenares Frida Kahlo, bekend van haar zelfportretten en grove wenkbrauwen. Het verhaal neemt je mee naar het leven van de Mexicaanse kunstschilderes en al de ups en downs waarmee ze te maken krijgt.  Alles komt aan bod: van affaires en ongelukken, tot politiek activisme en ja hoor, een langzaam ontwikkelende liefde voor schilderkunst. Een erg leuke film om te zien als je weleens een schilderij van Frida Kahlo hebt gezien en benieuwd bent naar haar turbulente leven. 

Bekijk de trailer op YouTube

De beste films Zuid-Amerika - 6

7. Alive en The Society of the Snow (La Sociedad de la Nieve)

Heb je weleens gehoord van de Andesvliegramp in 1972? Deze waargebeurde vliegramp staat centraal in de film Alive en is niet alleen een  tragisch verhaal, maar ook een verhaal over hoop en vertrouwen. En juist daarom is de film zo goed! De film vertelt het verhaal van een groep jonge rugbyspelers uit Uruguay die met het vliegtuig neerstorten in de toppen van de Andes. Hier proberen zij te overleven, terwijl ze wachten op hulp van buitenaf.  Het verhaal is waargebeurd, ook al is het soms moeilijk te geloven… De eerste film over de vliegramp (Alive) verscheen in de jaren ‘ 90. In 2023 verscheen de remake (La Sociedad de la Nieve). Mijn favoriet is de remake, maar smaken verschillen natuurlijk! 

Beste films Zuid-Amerika - 7

 

Welke film over Zuid-Amerika is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties! 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *