¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Geschiedenis en inwoners van Brazilië

Wat is de geschiedenis van Brazilië?

 

Op deze pagina vind je de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Brazilië.  Ook lees je meer over Brazilianen en de oorspronkelijke bewoners van het land. 

Inwoneraantal

200,5 miljoen

Oorspronkelijke bewoners

 Guaraní en Tikuna

Etniciteit

De meeste Brazilianen hebben  Europese roots

Pre-columbiaans Brazilië

15.000 v.C. - 1500 n.C.

Vanaf ongeveer 15.000 v.c. komen de eerste mensen vanuit Azië naar de Amerika’s. Dit doen zij via de Beringlandbrug, een stuk land dat het huidige Siberië met Alaska verbond. In het begin leven velen van hen als jagers en verzamelaars, maar mettertijd ontstaan er ook samenlevingen die van de landbouw leven en zich op één plek vestigen. In het gebied dat nu Brazilië is bloeien verschillende volkeren op. Denk hierbij aan de verschillende oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud, zoals de Yanomami.  Het waren vooral de oorspronkelijke bewoners aan de kust, die het eerst in aanraking kwamen met mensen van buiten het continent. Dit waren o.a. Guaraní en Tupinambá

In Brazilië leven op dit moment nog steeds veel oorspronkelijke bewoners (ca. 1,5 miljoen inwoners), waarvan méér dan 305 verschillende volkeren.  Méér dan de helft van hen leeft in de Amazone. Bekijk de kaart in het artikel om te zien waar de meeste oorspronkelijke bewoners wonen.  

Kolonie Brazilië: de komst van de Portugezen

1500 - 1822

In 1494 verdelen de Spanjaarden en de Portugezen de wereld in twee delen (het Verdrag van Tordesillas).  De Spanjaarden mogen de Amerika’s verder gaan ‘ontdekken’, de Portugezen Azië en Afrika. Het huidige Brazilië valt net buiten het gebied van de Spanjaarden. Dit is dan ook de reden waarom het in 1500 de Portugees Pedro Álvares Cabral is die Brazilië per toeval ontdekt. Niet wetende dat hij ver weg is van zijn oorspronkelijke einddoel India… De Portugezen zien veel potentie in Brazilië, met name door de ruime hoeveelheid aan grondstoffen en producten zoals hout, en later suikerriet, katoen, tabak, goud en diamant.  En voor het verbouwen hiervan zijn veel arbeiders nodig. Deze halen ze uit eigen land (oorspronkelijke bewoners), maar veelal door tot slaaf gemaakten uit Afrika over te schepen. 

Niet alleen de Portugezen weten Brazilië te claimen. Ook Nederland, Engeland en Frankrijk proberen ieder hun graantje mee te pikken van dit rijke gebied tijdens de koloniale periode. Veel oorspronkelijke bewoners vluchten verder inland om te ontsnappen aan de kolonisten. 

Wat is de geschiedenis van Brazilië - afbeelding

Een onafhankelijk Brazilië

1822 - heden

In 1822 is het de Portugese kroon die de onafhankelijkheid van Brazilië uitroept. Dit in tegenstelling tot veel van de Spaanstalige buurlanden, waar dit gepaard ging met bloedige onafhankelijkheidsoorlogen. Toch wil Portugal wel de macht blijven uitoefenen in het land. Brazilië wordt dan ook een keizerrijk, onder leiding van de zoon van de koning Dom Jaõ IV en later zijn (klein)kinderen. Maar dit is niet voor hele lange duur, want 1989 breekt het einde van de monarchie aan. Dit als gevolg van de onrust door de afschaffing van de slavernij en een militaire coup door Braziliaanse bevelhebbers.

Na de val van de monarchie verandert Brazilië in een democratie. Maar geen stabiele, want er volgen periodes van zowel militaire dictatuur als democratie. Sinds 1984 is Brazilië een redelijk stabiele democratie, hoewel corruptie, drugscriminaliteit en extreme ongelijkheid aan de orde van de dag zijn. Brazilië is tot op de dag van vandaag een land met een bloeiende export. Denk aan o.a. koffie en soja. Het land heeft de sterkste economie van het continent. 

Wat is de geschiedenis van Brazilië - afbeelding 2

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »