¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Landschap in Argentinië

Hoe ziet het landschap van Argentinië eruit?

 

Argentinië is een uitgestrekt land. Hierdoor is het landschap heel divers. Maar hoe ziet dit uiteenlopende landschap van Argentinië er dan uit?

 

Noord-Argentinië

Hoe ziet het landschap van Argentinie eruit - noord

Zoutvlakten en tropen 

West 

Het landschap in Noordwest-Argentinië is vergelijkbaar met het woestijnlandschap in Chili (Atacamawoestijn). Het is er droog, je zit er hoog in de bergen (Altiplano) en je vindt er gekleurde rotsen en zoutvlakten. De hoogvlakten zijn tussen de 3300 en 5000 meter hoog en strekken zich uit over dit deel van Argentinië, Noord-Chili, Peru en Bolivia.

Oost 

In Noordoost-Argentinië is het klimaat subtropisch. Het bestaat voornamelijk uit pampa’s, het gebied van de Argentijnse gaucho’s. Ook vind je er tropische ogende landschappen. Een deel van dit gebied grenst namelijk aan Brazilië en Paraguay, landen met tropisch regenwoud. 

Midden-Argentinië

Hoe ziet het landschap van Argentinie eruit - midden

Pampa’s en merengebied 

De pampa’s (grasland) strekken zich uit van Midden-Argentinië tot Uruguay. Het is het gebied waar je de welbekende Argentijnse gaucho’s in grote aantallen tegen kunt komen. Hoe zuidelijker je vervolgens gaat, hoe groener het landschap wordt. Tegen de rand van de Andes, in het westen, vind je een bosrijk merengebied met veel vulkanen. Dit gebied lijkt qua landschap op het merengebied in Chili en is het begin van het gebied dat Patagonië heet. Het gebied strekt zich uit van Villa Pehuenia tot iets onder Bariloche

Zuid-Argentinië

Hoe ziet het landschap van Argentinie eruit - zuid

Diep Patagonië en Vuurland 

Reis je zuidelijk in Argentinië, dan zul je merken dat het steeds kouder wordt en vaker regent. Niet gek ook, want je bevindt je immers steeds dichter bij Antarctica. Dit deel van Argentinië is pas écht groen en ruig. Het staat bekend om haar ongerepte bosrijke natuur, gletsjers en fjorden. Dit gebied wordt ook wel Patagonië genoemd en is een walhalla voor natuurliefhebbers. Vuurland is het zuidelijkste puntje van Patagonië. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »