¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Vegetarisch en veganistisch eten in Bolivia

Kun je in Bolivia vegetarisch en/of veganistisch eten?

 
Steeds meer mensen in Nederland eten vegetarisch of veganistisch. Ik ook, ondertussen alweer méér dan vijf jaar. Het wordt ons in Nederland gelukkig ook steeds makkelijker gemaakt. Zo liggen er veel vleesvervangers in de schappen en kun je in elk restaurant wel een vegetarische optie op de kaart vinden. In een hoop restaurants kun je tegenwoordig zelfs een veganistische optie krijgen! Maar hoe zit dat in Bolivia? Kun je in Bolivia wel vegetarisch en/of veganistisch eten? 

Vegetarisch eten

In Bolivia is het moeilijk om vegetarisch te eten. Ik neem de (paar) opties met je door. 

Restaurants

Er zijn in Bolivia nauwelijks restaurants die vegetarische opties op de kaart hebben staan. De meeste opties vind je in hoofdstad La Paz, maar je vindt ook opties in andere grote steden zoals Sucre, Cochabamba en Santa Cruz. Dit zijn meestal  (vegetarische) restaurants die ook een aantal vegan opties op de kaart hebben staan. Het leuke is dat deze restaurants vaak een vegetarische versie maken van de lokale keuken, waardoor je toch het lokale eten kunt ontdekken. Op toeristische plekken zoals Uyuni en Potosi bieden de meeste toeristenrestaurants ook vegetarische opties aan zoals quinoaburgers en omelet. 

In de middelgrote/kleine steden en dorpen in Bolivia is het wat lastiger om restaurant te vinden met vegetarische opties. Op deze plekken vind je vooral veel polleria’s (kiptentjes). Ze serveren dit vaak met friet en rijst/tallarines. Af en toe vind je er ook restaurants die pizza aanbieden. Een vegetarische optie is bij een pizzeria vaak wel mogelijk. Let op: de kwaliteit van de pizza’s ligt niet heel hoog ;-). 

Supermarkt

Er zijn weinig tot geen vleesvervangers en plantaardige producten te koop in Bolivia. Dit komt omdat er weinig grote supermarkten zijn, men doet meestal “boodschappen” bij kleine buurtwinkels. Het aanbod in deze buurtwinkels is relatief klein, maar ze verkopen wel alle basisproducten zoals rijst, pasta, groente en zuivel. 

Veganistisch eten

Veganistisch eten is erg (!) moeilijk in Bolivia. Toch zijn er een paar mogelijkheden! 

Restaurants

Veel volledig vegetarische restaurants in Bolivia hebben vegan opties op de kaart staan. Traditionele tenten die vegetarische opties aanbieden hebben meestal geen vegan opties op de kaart staan. In de grote steden zoals La Paz, Sucre en Santa Cruz vind je een enkele vegan restaurant. In La Paz vond ik ze persoonlijk van zeer hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Mijn favoriet: Go Green restaurant in La Paz. Dit is een vegan fastfood restaurant. 

Tip: Op zoek naar een vegan restaurant? Download dan de HappyCow app. Deze app zet alle vegan restaurant bij jou in de buurt op een rij. 

Supermarkt

In de supermarkten in Bolivia kun je geen vleesvervangers of plantaardige melk kopen. Wel zijn er veel producten waarmee je zelf lekker kunt gaan bakken. Denk aan quinoa, verschillende soorten aardappelen, noten, bakbanaan of yuka. In een grote stad (o.a. La Paz en Cochabamba) vind je wel speciale vegeterische/vegan winkels waar je veel producten kunt vinden. Denk aan de vleesvervanger seitan en veel soorten granen. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »