¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Taal in Bolivia

Welke taal spreken ze in Bolivia?

De taal in Bolivia

De officiële voertaal in Bolivia is Spaans, ook wel Castellaans genoemd. Spaans is de officiële (voer)taal in in een groot deel van Zuid-Amerika. Toch betekent dit niet dat er geen verschillen zijn tussen de verschillende Spaanstalige landen. Zoals wij verschillende dialecten kennen, kent elk Spaanstalig land in Zuid-Amerika haar eigen Spaanse dialect. 

Maar niet alleen het Spaans is een officiele taal in Bolivia. In het land worden maar liefst 36 inheemse talen gesproken. Méér dan 40% van de bevolking spreekt een inheemse taal. Sinds 2012 worden alle 36 inheemse talen door de Boliviaanse staat erkend als officiele taal.  De grootste inheemse talen zijn het Quechua en Aymara, beide gesproken in het Andesgebergte, en het Guaraní, gesproken in het zuidoosten van het land. Volgens de Verenigde Naties worden 30 van de 36 talen in Bolivia met ‘uitsterven bedreigd’.  Dit is onder meer het gevolg van de jarenlange onderdrukking van inheemse bevolkingsgroepen. In 2022 heeft de president van Bolivia het decennium 2022-2023 uitgeroepen tot ‘Decennium van de Inheemse Talen’, om het verdwijnen van inheemse talen tegen te gaan. 

Meer weten over de geschiedenis van de Spaanse taal in Zuid-Amerika? Lees dan mijn blog over hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden. 

Bolviaans Spaans

Het Spaans in Bolivia is, in vergelijking met landen als Chili en Argentinië, best gemakkelijk te verstaan. Bolivianen articuleren duidelijk en praten langzaam. Dit maakt Bolivia, net als buurland Peru, een perfecte plek om je Spaans bij te spijkeren! Bovendien waardeert de lokale bevolking het enorm als je probeert Spaans te spreken. 

Welke taal spreken ze in Bolivia- afbeelding

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »