¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Chili

19,5 miljoen

21x zo groot als Nederland

Santiago

Waar wil je meer over weten?

Wat je nog niet wist over Chili...

Kent méér dan 3.000 verschillende soorten aardappelen 

Kent gebieden waar het nóóit regent en waar het bijna elke dag regent

Is het land waar de oudste mummies ter wereld vandaan komen 

De nieuwste blogs over Chili

rechtvaardige energietransitie - header

Waarom mens en natuur in Zuid-Amerika de dupe zijn van ‘onze’ energietransitie

Met grote rubberen banden en houten hekken is de weg gebarricadeerd. De wiphalavlag, de kleurrijke vlag die de oorspronkelijke bewoners van de Andes representeert, wappert in de wind. Op kartonnen borden staan leuzen geschreven als ‘No al litio, si al vida’ (‘nee tegen lithium, ja tegen water’) en ‘Luchamos para nuestros derechos’ (‘wij strijden voor onze rechten’). We mogen er niet door. De oorspronkelijke bewoners in het Noorden van Argentinië zijn het zat. De regering vindt mijnbouw en geld belangrijker dan mensenrechten en planeet. In deze blog vertel ik je meer over de mijnbouw in Zuid-Amerika, de rol hiervan in de energietransitie en de kwade gevolgen voor mens en natuur.

Lees verder
Carretera Austral - de mooiste plekken - header

Carretera Austral: 9x plekken die je niet mag missen

Gek op roadtrips? En nog gekker op roadtrips door de meest magische landschappen? Dan is een roadtrip op de Carretera Austral echt iets voor op jou bucketlist. Deze autoweg van maar liefst 1.240 km lang brengt je langs al het moois dat Chileens Patagonië te bieden heeft. Wilde rivieren, mysterieuze bergdorpjes, gletsjers en turquoise meren vliegen je hier om de oren. Bovendien zit het er vol met condors, vossen en… poema’s! In deze blog deel ik wat basisinformatie over de Carretera Austral én negen plekken waar je zeker moet stoppen. Mooie plaatjes, bijzondere natuur én kou gegarandeerd!

Lees verder
De mooiste roadtrips door Chili en Argentinië - header

12x de mooiste roadtrips door Chili en Argentinië

Met de auto op reis door Zuid-Amerika: een ultiem gevoel van vrijheid! Met eigen vervoer kan je namelijk écht gaan en staan waar je maar wil. Simon en ik hebben al meer dan 20.000 kilometer door Zuid-Amerika gereden en een aantal fantastische routes ontdekt. Argentinië en Chili zijn twee landen waar we veruit de mooiste roadtrips hebben gedaan. Ik heb de twaalf allermooiste routes door Chili en Argentinië voor je op een rijtje gezet.

Lees verder
Duitse migratie Chili - header

Waar komen al die Duitse dorpen in Chili toch vandaan?

Wat hebben Duitsland en Chili met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! In het zuiden van Chili waan je je namelijk in het land van de pretzel en de wiener schnitzel. Overal om je heen vind je Duitse elementen terug. Zo hoef je niet raar op te kijken als er ‘kuchen’ of ‘strudel’ op de kaart staat, als het wapen van Duitsland, de welbekende zwarte adelaar, aan de muur hangt of als je een typisch Duits kerkje tegenkomt. Al méér dan 150 jaar zijn deze elementen onderdeel van de Chileense samenleving. Maar waar komen al die Duitse invloeden toch vandaan?

Lees verder
Patagonië tips - header

Patagonië tips – 10x de mooiste plekken in Patagonië

Ben je een natuurliefhebber? En wil je echt nog een stukje ongerepte natuur ontdekken? Dan is Patagonië voor jou een droom die uitkomt! Patagonië is een gebied dat zich uitstrekt over het zuiden van Chili en Argentinië. Turquoise meren, fjorden, vulkanen, gletsjers, pinguïns, poema’s, je vindt het er allemaal. De landschappen zijn bijzonder en voelen soms zelfs een beetje onwerkelijk. In deze blog deel ik tien plekken die je niet mag missen tijdens jouw reis door Patagonië.

Lees verder
Blik op Chili 1- header

Blik op Chili #1 Waarom mijn moeder haar thuisland Chili moest ontvluchten

Je land ontvluchten. Voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show, voor mijn moeder helaas werkelijkheid. In 1973 moet zij op twaalfjarige leeftijd haar thuisland Chili ontvluchten. Dit doet zij samen met haar drie broers en mijn opa en oma. En samen met duizenden andere Chilenen. Ik wil deze geschiedenis, van zowel Chili als mijn familie, graag vertellen.

Lees verder