Landschap in Chili
Welke landschappen zijn er in Chili?
Chili is het langste land ter wereld, totaal wel bijna 4500 kilometer. Dit maakt Chili ook meteen een erg smal land, gemiddeld is het zo’n 188 kilometer breed. Doordat Chili zo lang is, heeft het veel verschillende landschappen. Hieronder lees je welke landschappen er allemaal zijn in Chili.
Noord-Chili
Woestijn en hoogvlakten
De Atacamawoestijn in Noord-Chili kenmerkt zich door haar extreme droogte. Op sommige plekken in de woestijn regent het nooit. Wetenschappers vergelijken de Atacamawoestijn weleens met het landschap op de maan, met kraters en grote uitgestrekte (zout)vlaktes. In de Atacamawoestijn vind je tevens de hoogvlakten ofwel ‘Altiplano’ (grenzend aan die van Peru, Bolivia en Argentinië), begrenst door vulkanen en geisers. De hoogvlakten zijn tussen de 3300 en 5000 meter hoog.
Midden-Chili
Bergen en Valleien
In het midden van Chili liggen de grootste steden van het land, o.a. Santiago en Valparaíso. Van de grote hoogtes in het noorden vind je hier veel heuvels/bergen en uitgestrekte valleien. Het landschap is groen en bosrijk. Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer bossen je tegenkomt. In dit deel van Chili wordt het merendeel van de Chileense wijn geproduceerd.
Zuid-Chili
Merengebied, Patagonië en Vuurland
Hoe zuidelijker je gaat in Chili, hoe meer neerslag er valt en hoe kouder het wordt. Zuid-Chili kenmerkt zich door vulkanen, meren, groene bosrijke omgevingen, gletsjers en fjorden. Je kunt het gebied onderverdelen in het merengebied, het gebied tussen de steden Temuco en Puerto Montt. Dit is officieel al het noordelijke deel van Patagonië. Het Zuidelijkste deel van Chili, alle gebieden onder het dorpje O’Higgins zoals Vuurland, zijn alleen via Argentinië te bereiken.
De nieuwste blogs
13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen
Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?
Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!
Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië
Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.