¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Geschiedenis en inwoners van Argentinië

Wat is de geschiedenis van Argentinië?

 

Op deze pagina vind je de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Argentinië. Ook lees je meer over Argentijnen, de inwoners van Argentinië, en de oorspronkelijke bewoners van het land. 

Inwoneraantal

216,4 miljoen

Oorspronkelijke bewoners

 Mapuche, Guaraní en Toba

Etniciteit

De meeste Argentijnen hebben Zuid-Europese roots 

Pre-columbiaans Argentinië

15.000 v.C. - ca. 1500 n.C.

Vanaf ongeveer 15.000 v.c. komen de eerste mensen vanuit Azië naar de Amerika’s. Dit doen zij via de Beringlandbrug, een stuk land dat het huidige Siberië met Alaska verbond. In het begin leven velen van hen als jagers en verzamelaars, maar mettertijd ontstaan er ook samenlevingen die van de landbouw leven en zich op één plek vestigen. In het gebied dat nu Argentinië is bloeien verschillende volkeren op. Denk hierbij aan de Querandí  op de pampa’s en de Diaguita en de Wichi  in het noordoosten van het land. Zelfs de Inca’s hebben zich een korte tijd in het noordwesten van Argentinië gevestigd. 

Argentinië heeft op dit moment nog steeds méér dan 35 verschillende inheemse bevolkingsgroepen (ca. 1 miljoen inwoners). Hiervan zijn de Mapuche (Patagonië), Toba (noordwesten) en Guaraní (noordoosten) de grootste. Bekijk op deze kaart de verdeling van de verschillende inheemse bevolkingsgroepen. 

Kolonie Argentinië: de komst van de Spanjaarden

1536 - 1816

In het begin van de 16de eeuw komen de eerste Spanjaarden naar het gebied dat nu Argentinië heet. Dit gebied wordt op dat moment Rio de la Plata ( de Zilverrivier) genoemd. De allereerste ontdekkingsreiziger in Argentinië is Juan Díaz de Solís, die in  1536 Argentinië verovert. In datzelfde jaar stichtten zij ook Buenos Aires, de huidige hoofdstad van van het land. De verovering gaat echter niet zonder slag of stoot. De oorspronkelijke bewoners laten zich niet zomaar koloniseren. Pas in 1580 is het gebied echt volledig veroverd (lees: houden de oorspronkelijke bewoners zich rustig). 

Na de komst van de Spanjaarden vestigt het merendeel van oorspronkelijke bewoners zich  in Patagonië (Zuid-Argentinië) en het noordwesten, tegen de grens met Bolivia. Dit zijn nog steeds de gebieden waar de meeste van hen wonen. 

Wat is de geschiedenis van Argentinie?

Een onafhankelijk Argentinië

1816 - heden

In 1816 splitst Argentinië zich officieel af van Spanje en is het onafhankelijk. Dit gebeurt niet zomaar, maar is het gevolg van een jarenlange onafhankelijkheidsoorlog. Na de onafhankelijkheid volgen opnieuw enkele (burger)oorlogen, waarna de republiek steeds meer vorm begint te krijgen. Vanaf 1850 richt het beleid van Argentinië zich veelal op immigratie. Veel mensen uit Europa vertrekken naar Argentinië, vooral mensen uit Italië (het overgrote deel) en Spanje. Deze migratie, en de jarenlange kolonisatie, is de reden waarom het merendeel van de Argentijnen Zuid-Europese roots heeft. 

De welvaart in Argentinië stijgt eind 19de eeuw enorm door de bloeiende handel en export. Tussen 1880 en 1920 is Argentinië één van de rijkste landen ter wereld. Daarom wordt/werd Buenos Aires ook wel het ‘Parijs van het Zuiden’ genoemd.  De afgelopen decennia gaat het economisch wat minder goed met Argentinië. Na de grote depressie in 1929 en een economische crisis in 1999, heeft Argentinië vanaf 2020 weer te maken met een economische crisis.

Wat is de geschiedenis van Argentinië - afbeelding

Andere belangrijke gebeurtenissen

'De verovering van de woestijn' (1833 en 1869 - 1888)

In de 19de eeuw bestaat onafhankelijk Argentinië nog niet uit het huidige Zuid-Argentinië. Dit grondgebied staat echter wel op de wenslijst van het Argentijnse bestuur. Een plan om het gebied te veroveren ligt klaar. In het zuiden, het huidige Patagonië, wonen op dat moment voornamelijk inheemse bevolkingsgroepen. Zij worden gezien als vijand van de staat, aangezien ze zich niet willen overgeven en hun leefgebied willen inleveren. Onder leiding van president Julio Argentino Roca is de inheemse bevolking in deze gebieden daarom uitgemoord en/of verdreven. 

Falklandoorlog (1982)

 In 1982 valt Argentinië de Falklandeilanden aan. Deze vallen onder Brits bestuur, terwijl Argentinië de eilanden ziet als haar wettig grondgebied. Argentinië verliest de oorlog. Tot op de dag van vandaag blijft de oorlog en het bestuur over de eilanden een gevoelig onderwerp. Op veel plekken in Argentinië kom je borden tegen met de leus: ‘Las Islas Malvinas son Argentinas’ (De Falklandeilanden zijn Argentijns). 

Militaire coup / 'De Vuile Oorlog' (1976 - 1983)

In 1976 vindt er een staatsgreep plaats in Argentinië. De democratisch gekozen regering van president Isabel Perón wordt omvergeworpen. Tot 1983 leeft het land in een dictatuur onder leiding van generaal Jorje Videla. Bijna 30.000 mensen ‘verdwijnen’ en/of worden vermoord tijdens de militaire dictatuur. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »