¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Over ¡Vamos! Zuid-Amerika

Alle informatie op één plek

Alle relevante (reis)informatie over Zuid-Amerika op één plek.

Simpel en overzichtelijk

Overzichtelijke reisblog met heldere en simpele taal.

Achtergrondverhalen

Méér dan zomaar een reisblog over Zuid-Amerika.

Even voorstellen!

Hoi! Ik ben Iris van Eijck, de oprichter van ¡Vamos! Zuid-Amerika.  De jongen rechts op de foto is mijn vriend Simon. In november 2022 hebben wij allebei onze baan opgezegd en zijn wij samen één jaar lang op reis gegaan in Zuid-Amerika. Dit deden wij in ons eigen busje aka huisje op wielen. Eind oktober 2023 zijn wij weer teruggekomen. 

Eén jaar lang reizen, nieuwe mensen ontmoeten, lokale keukens proeven en prachtige natuur ontdekken. Echt een bijzonder avontuur! Ik vind het nog steeds moeilijk te bevatten wat we allemaal hebben meegemaakt. De komende tijd zit ik met mijn gedachten dus nog deels in dit oh zo leuke continent! 

Reisblog over Zuid-Amerika
Over Vamos - afbeelding 3

Zuid-Amerika en mi corazón

Al van jongs af aan heb ik een grote liefde voor Zuid-Amerika. Dit komt voor een deel door mijn roots, mijn moeder is namelijk Chileens-Peruaans. Ik ben dan ook opgegroeid met mijn oma’s empanada’s (de allerlekkerste!), de Spaanse taal en familie in het buitenland.  Op mijn achtste heb ik samen met mijn ouders, zus en oma een rondreis gemaakt door Chili en Peru. Voor mij de allereerste keer in Zuid-Amerika! 

Maar ik had er nog geen genoeg van. De afgelopen jaren heb ik daarom alle mogelijke kansen om Zuid-Amerika te ontdekken met beide handen gegrepen. Zo ben ik tijdens mijn bachelor een halfjaar in Buenos Aires gaan studeren en heb ik tijdens mijn master Latin American Studies een onderzoek gedaan in Cusco, Peru. Nadat het serieuze werk erop zat ben ik beide keren ook op reis gegaan om nog meer plekken te ontdekken. Mijn reis met Simon het afgelopen jaar was dan ook al mijn vierde avontuur in Zuid-Amerika! 

Wat Zuid-Amerika zo leuk en boeiend maakt? Dat zijn voor mij toch echt de hartelijke mensen, cultuur en rijke historie. Er valt zoveel te ontdekken en daarom zoveel te vertellen over dit continent!  

Daarom ¡Vamos! Zuid-Amerika

Er is al veel geschreven over Zuid-Amerika. Maar er valt zoveel informatie te vinden op het internet, dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Bovendien moet je vaak door lange teksten scrollen om te vinden wat je precies zoekt en beperkt veel informatie zich tot alleen reistips en reisroutes. 

¡Vamos! Zuid-Amerika is een reisblog met alle relevante informatie over Zuid-Amerika. De focus ligt daarbij niet alleen op reisinformatie en reistips, maar ook op maatschappij, geschiedenis en politiek. Met achtergrondverhalen probeer ik meer te vertellen over wat er in de verschillende landen speelt. Elk land in Zuid-Amerika komt aan bod en is verdeeld in diverse categorieën. Op deze manier kun je gemakkelijk door de website navigeren. 

¡Vamos! Zuid-Amerika - afbeelding homepage

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »