¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Taal in Chili

Welke taal spreken ze in Chili?

De taal in Chili

De officiële taal in Chili is Spaans, ook wel Castellaans genoemd. Spaans is de officiële taal in in een groot deel van Zuid-Amerika. Toch betekent dit niet dat er geen verschillen zijn tussen de verschillende Spaanstalige landen. Zoals wij verschillende dialecten kennen, kent elk Spaanstalig land in Zuid-Amerika haar eigen dialect. Zo ook Chili. 

In Chili leven op dit moment negen verschillende inheemse bevolkingsgroepen (ca. 700.000 inwoners) met vaak elk een eigen taal. De Mapuche vertegenwoordigen hiervan bijna 90% procent. Zij spreken, naast Spaans, vaak (deels) nog hun eigen taal  Mapadungun/Mapuche. Bekijk de kaarten om te zien waar de verschillende bevolkingsgroepen wonen.

Meer weten over de geschiedenis van de Spaanse taal in Zuid-Amerika? Lees dan mijn blog over hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden. 

Chileens Spaans

Heb jij wel eens een Chileen horen praten? Dan heb je vast één ding opgemerkt: ze praten héél snel en gebruiken héél veel typisch Chileense woorden. Ook spreken Chilenen vaak het laatste deel van een woord niet uit. Dit kan soms best lastig zijn als je locals probeert te verstaan. Het helpt helaas niet altijd als je vraagt of ze wat langzamer kunnen praten ;-). 

 

 

Lijst met typische Chileense woorden

Cachai? – Begrijp je?

Que bacán! – Wat cool!

Si po – Ik begrijp je, maar … (stopwoord)

Weá – ding (kun je gebruiken voor alle soorten dingen)

Weón / Weóna – jongen/meisje, vriend(in), idioot (afhankelijk van context)

Pololo / polola – vriend/vriendin (in een relatie)

Caleta – te veel (in hoeveelheid)

Buena onda – goede sfeer/goede vibes

Welke taal spreken ze in Chili - afbeelding

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »