¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Landschap in Peru

Wat voor landschap heeft Peru?

 

Peru is een groot land en te verdelen in drie gebieden met elk een eigen landschap: de kust, de Andes en de Amazone. 

 

De kust

Wat voor landschap heeft Peru - kust

Havens en stranden

Peru heeft een kuststrook over de hele lengte van het land en dus veel strand en havenstadjes. Dit deel van het land heeft het hele jaar door een zacht klimaat en is qua landschap daardoor dor en droog. Kenmerkend voor de Peruaanse kust (costa) is zand, heel veel zand. Je vindt er weinig groen, alleen wat laag struikgewas en palmen. In Zuid-Peru vind je aan de kuststrook, rondom Nazca en Paracas, de bekende Atacamawoestijn. In Noord-Peru vind je aan de kust de bekendste stranden, zoals die van Trujillo en Máncora. 

De Andes

Wat voor landschap heeft Peru - Andes

Gletsjers en vruchtbare valleien

Het Andesgebergte loopt dwars door Zuid-Amerika en splitst Peru in twee delen. Westelijk van het Andesgebergte vind je de kust, oostelijk van het Andesgebergte vind je het tropisch regenwoud. Het Andesgebergte bestaat in Peru uit twee bergketens, bij de Peruanen beter bekend als de Cordillera de los Andes. Tussen deze bergketens vind je enorme valleien. In deze valleien vind je veel dorpen en steden, aangezien de grond hier ontzettend vruchtbaar is. In het zuiden van Peru vind je een grote vlakte tussen deze twee bergketens, dit gebied staat bekend als de Altiplano. In de Andes kan het ’s nachts flink afkoelen, op de hoogste pieken (> 6.500 meter) ligt het hele jaar door sneeuw. 

De Amazone

Wat voor landschap heeft Peru - Amazone

Regenwoud en wildlife

De Amazone is een uitgestrekt stuk tropisch regenwoud dat verspreid ligt over negen Zuid-Amerikaanse landen. Peru is daar één van. In de Amazone vind je méér dan tienduizend verschillende soorten planten en dieren. Het gebied staat dan ook bekend om zijn enorme biodiversiteit. Je vindt er o.a. poema’s, jaguars, boa’s, miereneters en vogelspinnen. Door het noordelijke deel van de Peruaanse Amazone stroomt de welbekende Amazonerivier. Wil je de Amazone in Peru bezoeken? Lees dan mijn blog over de Amazone in Peru bezoeken

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »