¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Vervoer in Peru

Hoe verplaatsen in Peru?

 

Hoe reis je het beste rond in Peru? En hoe zit het met het openbaar vervoer? Op deze pagina vind je alle opties en tips m.b.t. vervoer in Peru voor je op een rij. 

Openbaar vervoer in Peru

1. Bus (lange afstand)

Peru, en eigenlijk heel Zuid-Amerika, heeft een uitgebreid en goed busnetwerk. Met de bus kun je vrijwel naar elke grote en middelgrote stad. Vaak stoppen ze ook nog bij dorpen/stadjes op de route. RedBus is een website waar je een overzicht vindt van alle busmaatschappijen en prijzen.  Plan je reis via RedBus.

Busticket kopen? Dit kan online via RedBus, maar je kunt bustickets ook altijd op het busstation zelf kopen. Elke busmaatschappij heeft hier een eigen loket en je vindt op een busstation ook busmaatschappijen die je niet online kunt boeken. Vooral naar grote steden en bekende plekken rijden er dagelijks op meerdere tijdstippen bussen. Een ticket op voorhand boeken is dus niet per se nodig. Soms krijg je zelfs korting als je (last minute) je ticket op het busstation koopt.

Cama of semi cama

Je moet bij het kopen van een busticket altijd kiezen voor semi cama of cama. Cama (vertaling: bed) stoelen zijn ruimer en kunnen verder naar achteren. Je betaalt dan ook meer geld voor een cama bus.

Tip: Ik kies voor lange reis altijd voor cama, vooral als we ’s nachts reizen. Wat mij betreft zeker de extra euro’s waard!

Welke busmaatschappij kies ik in Peru?

De meest populaire en meteen ook de beste busmaatschappijen in Peru zijn Cruz del Sur, Civa en Peru Hop. Zoek je een goede nachtbus? Ga dan voor Civa, hun Camabussen (ExcluCiva) zijn heel ruim en je kunt er (zelfs als lange Nederlander) languit liggen. Peru Hop is een interessante maatschappij, omdat ze werken met een hop-on, hop-off systeem en ze stoppen op alle bekende toeristische plekken in het land. Ze zijn er echt speciaal voor toeristen.

2. Bus (lokaal)

Lima: Hoofdstad Lima heeft een goed en uitgebreid busnetwerk (Metropolitana). Om de bus te nemen moet je een Tarjeta Inteligente (OV-chipkaart) kopen. Deze koop je bij éen van de verschillende bushaltes in de stad. Deze bushaltes zijn groot (een soort minibusstations) en bevinden zich in het midden van weg, aangezien de bussen in Lima een eigen busbaan hebben. Je kunt je kaart bij deze bushaltes meteen opladen. 

Overige plekken: Je betaalt de bus in Peru meestal in cash. Zorg er dus voor dat je voldoende cash bij je hebt als je de bus instapt. En schrik niet van de chaos, een ritje in een lokale bus is een hele ervaring! Ben je op zoek naar een bushalte? Kijk dan goed om je heen waar je mensen in een rij ziet staan, daar moet je zijn. Vaak staan mensen op een hoek of kruispunt en is er niet eens een officiele halte. 

Tip: Routes met lokaal openbaar vervoer vind je het gemakkelijkst via de Google Maps app.

3. Metro

Alleen hoofdstad Lima heeft een metronetwerk. Dit netwerk is echter niet zo uitgebreid als het busnetwerk, aangezien er maar één metrolijn (lijn 1) is. Lijn 1 (Linea 1) verbindt het noorden van de stad met het zuiden, maar komt bijvoorbeeld niet langs de toeristische wijken Barranco en Miraflores. Voor de metro heb je een Tarjeta Metro (OV-chipkaart Metro) nodig, die je op één van de metrostations kunt kopen. Je kunt hier je pas ook meteen opladen.  

4. Trein

Het treinnetwerk in Peru is klein. Het is dan ook niet de beste (en snelste) optie om je te verplaatsen in Peru. Wel is een treinrit in Peru een leuke ervaring om van het bijzondere landschap te genieten. Er zijn twee treinmaatschappijen in Peru: Inca Rail en PeruRail.  Zij bieden alleen treinreizen aan in het zuiden van het land. Zo kun je per trein reizen tussen Cusco,  Aguas Calientes (Machu Picchu),  Ollantaytambo en Puno. Voor de echte fanaten is er ook dagelijks een trein van grensstadje Tacna naar Arica in Chili. Een treinkaartje voor deze rit koop je bij het treinstation in Tacna of Arica.

Tip: Wil je Machu Picchu op een unieke manier bezoeken? Vanaf Cusco kun je de trein nemen naar het dorpje Aguas Calientes bij Machu Picchu. Deze rit is waanzinnig! 
Goed om te weten: Met de trein reizen door Peru is bijzonder, maar helaas zijn treinkaartjes relatief duur. 

Hoe verplaatsen in Peru - afbeelding

Andere opties

5. Auto

Eigen vervoer geeft je veel vrijheid op reis. Een leuke manier om Peru te verkennen is dus per auto! Een auto huren kan vanaf € 25,00 per dag. 

Autoverhuurbedrijven in Peru

Peru Rent A Car

Budget Car Rental Peru 

Tip: Vaak worden extra kosten zoals verzekeringen niet meegenomen in de prijs die je online ziet. Check dit dus altijd goed bij de autoverhuurder, zo kom je niet voor verassingen te staan.

6. Vliegtuig

Peru is een groot land. Je zit al snel uren in de bus. Een goede optie om je snel te verplaatsen in Peru is per vliegtuig. Alle grote steden en veel middelgrote stadjes in Peru hebben een eigen vliegveld (o.a. Lima, Cusco, Arequipa, Trujillo, Puerto Maldonado). 

Bekende budget vliegtuigmaatschappijen in Argentinië zijn
LATAM (LAN) Airlines
JetSmart
Sky Airlines

7. Taxi/Uber/Cabify

Taxi nodig? Cabify is de allergoedkoopste optie in Chili. Cabify is een concurrent van Uber en vooral actief in Zuid-Amerika. De app is beschikbaar in een paar grote steden. Bekijk de lijst met steden.
Tip: Je krijgt vaak een leuke welkomskorting als je de app downloadt. Maak hier gebruik van!

Ook Uber is actief in Peru, maar is vaak net wat duurder dan Cabify. Uber is echter wel op meer plekken beschikbaar dan Cabify. Bekijk de lijst met steden.

Reguliere taxi’s rijden er natuurlijk ook volop in Peru. Zij werken zonder betaalmeter, dus spreek altijd van tevoren af hoeveel de rit gaat kosten.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »