¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes;  je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker er maar vast bij!

1. Viscacha

Welke dieren leven in Patagonie - viscacha

Zie je een klein bolletje wol wegschieten? Of een paar oogjes uren tussen de rotsen zitten? Dan kan dit in Patagonië maar één dier zijn, namelijk een viscacha. Viscacha’s zijn knaagdieren en lijken qua uiterlijk op een kruising tussen een chinchilla en een konijn. Ze hebben een lichtbruine dikke vacht, lange puntige oren en een krulstaart. Je kunt ze met name tegenkomen op de noordelijke pampa’s van Patagonië, dit zijn de uitgestrekte vlaktes van Argentijns Patagonië. Daarnaast kun je ze tegenkomen op de hoogvlaktes van Argentinië, Chili en Bolivia. 

2. Andescondor

Welke dieren leven in Patagonie - Andescondor

In het hele Andesgebergte, van Ecuador tot aan Vuurland, hebben de Andescondors het voor het zeggen. En dat is niet zomaar, want het zijn de grootste vliegende vogels ter wereld. Met een spanwijdte van méér dan 3 meter zijn ze net zo groot als een stadsauto! Kun je het je voorstellen? Je vindt ze met name hoog in de bergen, vanaf ongeveer 3000 meter boven zeeniveau. Maar af en toe zie je ze ook in wat lagere gebieden, bijvoorbeeld als ze een prooi op het oog hebben. Andescondors lijken qua uiterlijk veel op gieren, dit zijn, net als zijzelf, aaseters. Daarnaast zijn ze te herkennen aan hun witte kraag, kale kop en vleugels met een witte bovenkant. Zie je een grote zwarte vogel met wit aan de onderkant van de vleugels? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een gier. Houd er rekening mee dat je vaker gieren zult spotten dan condors. 

3. Guanaco

Welke dieren leven in Patagonie - guanaco

Eén van de meestvoorkomende dieren in Patagonië is de guanaco. De guanaco is het ‘wilde’ zusje van de gedomesticeerde lama en alpaca en vind je in grote getale op de uitgestrekte vlaktes van het ruige Patagonië. Ze leven in grote groepen je ziet ze dan ook regelmatig de weg oversteken. Natuurlijk precies als jij met de bus of auto langsrijdt ;-). Guanaco’s hebben een witbruine vacht en een grijs gezicht. Bovendien hebben ze opvallende en grote bruine ogen. Hiermee houden ze de omgeving goed in de gaten. Ze zijn namelijk het favoriete maaltje van een bekende roofdier… de poema. Zie je een groep guanaco’s rennen? Houd dan dus altijd de omgeving in de gaten. Er kan zomaar een poema voorbij komen lopen! 

4. Huemul

Welke dieren leven in Patagonie - huemul

Een wat minder bekend dier dat in Patagonië leeft is de Huemul. Dit hert staat ook wel bekend als het Zuid-Andeshert, omdat het in de bergen van de Andes leeft. Het spotten van een Huemul is echter niet zo makkelijk. Het dier is al een tijdje een beschermde diersoort en naar schatting zijn er nog maar ongeveer 1.500 over. Je vindt ze met name in Zuid-Patagonië met de grootste populatie in Chili ten zuiden van de stad Puerto Montt. Het hert is donkerbruin van kleur en heeft een dikke vacht. Vergelijkbaar met een hert in Nederland dus, alleen dan net even wat groter! 

5. Poema

Welke dieren leven in Patagonie - poema

Misschien wel een van de machtigste dieren van de Andes is de poema. Niet voor niets worden ze ook wel de ‘grote katten van Zuid-Amerika’ genoemd. Want wow, wat een magisch dier! Kenmerken voor poema’s, in vergelijking met andere katachtigen, is hun staart. Die is namelijk net zo lang als hun hele lichaamslengte. En dit maakt poema’s heel wendbaar op de rotsen. Waar vroeger poema’s rondom het hele Andesgebergte te vinden waren, zijn poema’s steeds meer naar het zuiden getrokken. De hoogste concentratie poema’s ter wereld vind je daarom in Patagonië. Met name in en rondom Nationaal ParkTorres del Paine en Nationaal Park Patagonia in Zuid-Chili. 

Wij hebben tijdens onze reis door Patagonië maar liefst vier poema’s gezien! Drie in Nationaal Park Patagonia en één in Torres del Paine. Maar je moet goed je best doen. Mijn tip is dan ook om goed te gaan zoeken als het begint te schemeren. En een goede verrekijker is echt een must! 

6. Gordeldier

Welke dieren leven in Patagonie - gordeldier

Een van de allerkleinste dieren die in Patagonië leeft is het gordeldier. In het Spaans noemen heten ze ‘armadillo’s’, wat letterlijk ‘de gepantserde’ betekent. En waarom, is denk ik wel duidelijk. Ze hebben namelijk een soort schild op hun rug, dat hun lichaam goed beschermt. Op hun schild kun als je goed kijkt je een aantal ringen tellen. Gordeldieren zijn schuwe dieren en leven laag op de grond. Dit betekent dat je goed moet kijken als je er een wilt spotten. Je vindt ze met name op de uitgestrekte pampa’s van Patagonië. Soms zie je ze ook in de oude karkassen van overleden guanaco’s. 

7. Nandoe

Welke dieren leven in Patagonie - nandoe

Wist je dat Zuid-Amerika een eigen loopvogel heeft?  Die tot wel 60 km per uur kan rennen? Je zult ze vanzelf tegenkomen tijdens jouw reis door Patagonië: de nandoe. Nandoes hebben grijsbruine veren met witte vlekjes en lijken qua uiterlijk heel erg op struisvogels. Ze zijn echter een stuk lichter en kleiner. Nandoes vind in veel Zuid-Amerikaanse landen zoals Bolivia, Paraguay, Argentinië en Chili. In Patagonië vind je een specifieke soort nandoe: Darwins nandoe. Deze soort noemen locals ook wel ‘choique’. Zij hebben langere poten en een kortere snavel dan de nandoes die noordelijker leven. Houd je ogen goed open langs de weg, je ziet ze vaak rennen op de uitgestrekte pampa’s van Patagonië.

8. Zuidelijke kuifcaracara

Welke dieren leven in Patagonie - zuidelijke kuifcaracara

Naast de Andescondor zijn er ook nog andere vogels te vinden in Patagonië. Eén hiervan is de Zuidelijke kuifcaracara (een mondvol!). Dit is een valkensoort die je tegen kunt komen op het hele zuidelijke halfrond van Zuid-Amerika. De veren van de kuifcaracara zijn bruin/wit/zwart en het gezicht is oranje met een gele snavel. Hoe zuidelijker je gaat, hoe groter ze worden! En het mooie is dat ze totaal niet bang zijn voor mensen. Je kunt dus heel dicht bij komen en een goede foto maken.

9. De Andes- en Patagonische vos

Welke dieren leven in Patagonie - vos

In Patagonië leven twee soorten vossen: de Andes- en de Patagonische vos. Patagonië zit vol met vossen, dus grote kans dat je er eentje tegen het lijf loopt tijdens jouw reis naar Patagonië. De Andesvos heeft een herkenbare rode vacht en  is iets lichter van kleur dan de rode vos die we in Nederland kennen. De Patagonische vos heeft een grijze en lichtere vacht. In het uiterste zuiden zie je dat hun vacht en staart echt een stuk dikker is dan de vossen die wat noordelijker leven. Ze zijn goed aangepast op de extreme weersomstandigheden in Patagonië dus. 

10. Pampahaas

Welke dieren leven in Patagonie - pampahaas

De pampahaas is een knaagdier dat, de naam zegt het al, leeft op de pampa’s van Patagonië. Het dier lijkt qua uiterlijk op een kruising tussen een haas en een klein hert. Het heeft korte ronde oren, lange poten om mee te rennen en grote ogen, Met de licht- tot donkerbruine vacht valt het dier niet zo goed op in de uitgestrekte vlaktes van de Argentijnse pampa’s. Een leuke funfact: ’s nachts slapen ze onder de grond en soms zelfs in een verlaten hol van een viscacha (zie nummer 1). 

11. Holenuil

Welke dieren leven in Patagonie - uil

Op nummer elf nog even de aandacht voor één van de kleinste uilen ter wereld: de holenuil. Dit uiltje is tussen de 18 en 25 centimeter lang en leeft in zowel Noord- als Zuid-Amerika. De holenuil heeft een heel grappig uiterlijk met grote (soms verveeld ogende ogen) en bruinwitte veren. Ze jagen op kleine insecten, zoals kevers en zijn, als je ze al kunt spotten, vaak te vinden op een tak of een paal. Ze zijn voornamelijk overdag actief. 

En dan natuurlijk nog twee iconische (water)dieren die zeker niet mogen ontbreken in deze lijst!

12. Pinguïn

Welke dieren leven in Patagonie - pinguin

Denk je aan kou, ijs en sneeuw dan denk je aan… pinguïns natuurlijk. Patagonië is de perfecte plek om pinguïns in het wild te spotten. Je vind er ook veel verschillende soorten, denk bijvoorbeeld aan de grote koningspinguïns en de schattige Humboldtpinguïns. Een bekende plek om ze te spotten is Vuurland. Je vindt hier hele kolonies rondom de stad Ushuaia en bij het plekje Porvenir. Ook de Chileense stad Punta Arenas is het bezoeken waard als je pinguïns wil zien. Op Isla Magdalena vind je één van de grootste kolonies van heel Patagonië. 

13. Bultrugwalvis

Welke dieren leven in Patagonie - bultrug

En naast pinguïns mogen ook walvissen niet ontbreken op deze lijst. In de wateren rondom Patagonië leven namelijk best een aantal bultrugwalvissen. Deze walvissen kunnen tot wel 16 meter lang worden en tot wel 50 jaar oud. Ook staan de mannelijke bultruggen bekend om hun goede zangstem om zo de vrouwen te verleiden tijdens het paarseizoen (okt-dec). De grootste kans om walvissen te spotte in Patagonië heb je vanuit het Argentijnse stadje Puerto Madryn. Tijdens het paarseizoen heb je hier de kans om honderden bultruggen voorbij te zien zwemmen. Ook in de zuidelijkste stad ter wereld kun je walvissen spotten. Vanuit Ushuaia kun je een boottour doen, waarbij je naast pinguïns ook vaak walvissen kunt spotten. 

Wat vind jij het meest bijzondere dier van Patagonië? Mijn absolute favoriet is toch echt de poema. Ik vind poema’s namelijk echt zulke machtige en sierlijke beesten. En de ontmoeting met poema’s van mij en Simon heeft daar zeker aan bijgedragen 😉 

Wil jij nou meer lezen over Patagonië? Ik heb nog veel meer blogs geschreven over deze mooie regio.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *