¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Politiek en maatschappij in Chili

 

In  de Zuid-Amerikaanse politiek staan links en rechts vaak pal tegenover elkaar. Ook in Chili wisselen links en rechts zich regelmatig af.  Op deze pagina lees je meer over de politiek en maatschappij in Chili.

Bestuursvorm

Presidentiële republiek 

Chili is een presidentiële republiek. Het land heeft een president en is vanaf 1990 een democratie. Elke vier jaar zijn er verkiezingen en wordt er een nieuwe president gekozen. De volgende presidentsverkiezingen zijn in 2025. 

President

Gabriel Boric  

Sinds 2021 is Gabriel Boric president van Chili. Met zijn 37 jaar is hij de jongste (Chileense) president ooit. Vanaf 2011 is hij politiek actief in Chili voor diverse linkse bewegingen. Hij is president vanuit de links-progressieve coalitie Aprueba Dignidad. 

Politiek in Chili - afbeelding president

Economie

Chili is één van de rijkste en meest welvarendste landen van Zuid-Amerika. Dit komt door de export van mineralen, zoals koper, goud en zilver. Ook exporteert het land diverse landbouwproducten, vis en wijn.  

Maatschappij

De kloof tussen arm en rijk is gigantisch in Chili. Dit komt omdat alles in Chili is geprivatiseerd. Van het onderwijs, tot de gezondheidszorg en zelfs het drinkwater. In het neoliberale Chili hebben bedrijven hebben vrij spel. In 2019 en 2020 braken grootschalige protesten uit tegen deze economische ongelijkheid. In 2020 is besloten dat er een nieuwe grondwet komt. Onder leiding van Boric wordt deze socialer en progressiever dan de huidige grondwet. 

Politiek in Chili - afbeelding

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »