¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Politiek en maatschappij in Argentinië


Op deze pagina lees je meer over de politiek, economie en maatschappij in Argentinië.

Bestuursvorm

Federale presidentiële republiek 

Argentinië is een federale presidentiële republiek. Dit betekent dat het land een president heeft als staatshoofd en bestaat uit verschillende losse staten. Vanaf 1983 heeft Argentinië een democratie. Elke vier jaar zijn er verkiezingen en wordt er een nieuwe president gekozen. De volgende presidentsverkiezingen zijn in oktober 2023.

President

Alberto Fernández

Sinds 2019 is Alberto Fernández president van Argentinië.  Hij is president vanuit de centrum/centrumlinkse partij Frente de Todos. Zijn ambtstermijn wordt overschaduwd door een economische crisis en een corruptieschandaal rondom vicepremier Cristina Kirchner. In oktober en november 2023 zijn er nieuwe verkiezingen. Er is grote kans dat het land een zwaai naar rechts gaat maken. 

Politiek in Argentinie - afbeelding

Economie

Argentinië behoort tot de rijkste en meeste welvarende landen van Zuid-Amerika. Argentinië was tot medio vorige eeuw zelfs een van de rijkste landen ter wereld. De Argentijnse economie draait voornamelijk op de export van landbouwproducten zoals tarwe, graan, mais en soja. 

Argentinië heeft de afgelopen decennia te maken met verschillend economische crises. Vanaf 2020 zit Argentinië wederom midden in een economische crisis. Het land heeft veel schulden, een begrotingstekort en een inflatie van meer dan 100% (anno 2023).

Maatschappij

Argentinië zit vanaf 2020 in een economische crisis. Door de torenhoge inflatie, hebben Argentijnen weinig vertrouwen in de peso en de politiek. Ook gaat de crisis gepaard met hoge armoedecijfers. In 2023 leeft maar liefst 40% van de Argentijnen onder de armoedegrens. 

Politiek in Argentinie - afbeelding 2

Op één plek. Simpel en overzichtelijk.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »