Bezienswaardigheden in Bolivia
Wat moet je zeker zien in Bolivia?
Op deze pagina vind je een overzicht van de zeven allermooiste plekken die je zeker moet zien in Bolivia.
1. Potosí
Mijnstad op méér dan 4000 meter hoogte.
Een must-see tijdens jouw reis naar Bolivia is Potosí, een stadje dat zijn naam dankt aan haar mijnen. Grondstoffen als zink, tin en zilver worden hier in grote hoeveelheden uit de grond gehaald. In de 17de eeuw trokken duizenden mensen van over de hele wereld naar dit plekje in de Andes op zoek naar rijkdom. Door deze mijnen was Potosí in het koloniale tijdperk één van de rijkste steden ter wereld, en die rijkdom voel je nog steeds als je om je heen kijkt. De stad zit namelijk vol prachtige koloniale architectuur. Bovendien kun je de mijnen, die nog steeds worden gebruikt, met een tour bezoeken. Een bijzondere ervaring!
2. Rurrenabaque
De magische amazone van Bolivia.
Het Amzoneregenwoud strekt zich uit over een groot deel van Zuid-Amerika, waaronder Bolivia. Het gebied is immens groot en is dé plek om bijzondere wildlife te spotten. Van roze dolfijnen en boa’s tot jaguars en ara’s, het Amazoneregenwoud zit vol geheimen… Vanaf het stadje Rurrenabaque kun je de magie van deze regio te ontdekken. Je vindt hier diverse organisaties die tours aanbieden naar nationaal park Madidi, het Boliviaanse deel van de Amazone.
3. Tiwanaku
Het machtigste pre-Incarijk van Zuid-Amerika.
Op ongeveer 70 km van La Paz kun je de ruïnes bezoeken van Tiwanaku, de hoofdstad van het Tiwanakurijk. Het Tiwanakurijk is een van de machtigste rijken die Zuid-Amerika ooit gekend heeft. Het heeft maar liefst 2000 jaar bestaan, van ca. 1000 v.C. tot 1200 n.C. Dat is méér dan 1800 jaar langer dan het bekende Incarijk (ca. 1400 – 1532 n.C.). Er is nog steeds relatief weinig over het Tiwanakurijk bekend, maar wat we wel weten is dat de invloed op de huidige Andescultuur heel erg groot is geweest. Het is een bijzondere archeologische vindplaats waarbij je meer leer over deze hoogontwikkelde beschaving. Minstens net zo interessant als Machu Picchu in Peru, alleen dan met een stuk minder andere toeristen ;-). Kortom: een plek die je zeker moet zien in Bolivia.
4. La Paz
Bolhoeden en kabelbanen.
In een vallei, omringd door het besneeuwde en oh zo machtige Andesgebergte, vind je La Paz. Een kleurrijke stad op ongeveer 3.800 meter hoogte. Als je hier rondloopt ervaar je het multi-etnische Bolivia pas echt, ruim de helft van de Boliviaanse bevolking is namelijk van van inheemse afkomst. Een heel verschil met buurlanden Chili en Argentinië, waar dit aantal vele malen lager is. Ontdek de stad met een van de kabelbanen (telefericos) en proef de Boliviaanse specialiteiten bij een van de vele eetkraampjes op straat. Wist je trouwens dat La Paz officieel helemaal niet de hoofdstad van Bolivia is maar Sucre?
5. Salar de Uyuni
De grootste zoutvlakte ter wereld.
Een van de meest bijzondere plekken in heel Zuid-Amerika is de zoutvlakte van Bolivia. Je kan hier kilometers en kilometers rijden en helemaal niemand tegenkomen. In het regenseizoen (dec-apr) weerspiegelt de natte bodem de hemel en zorgt voor de meest spectaculaire plaatjes! Je kunt de zoutvlakte het beste bezoeken vanaf het gelijkname stadje Uyuni of mijnstadje Potosí. Een bezoek gaat vrijwel altijd via een meerdaagse tour (van 3 of 4 dagen) die je alle hoogtepunten van dit gebied laten zien. Zo nemen ze je ook mee langs de verschillende gekleurde meren (lagunas coloradas) en het bekende zouthotel. Het is niet nodig om deze tours op voorhand te boeken, dit kun je gewoon doen bij aankomst in Uyuni of Potosí.
7. Titicacameer
Het hoogst bevaarbare meer ter wereld.
Het Titicacameer in Peru en Bolivia is het grootste meer van Zuid-Amerika én het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het ligt namelijk op maar liefst 3.800 meter boven zeeniveau. In het meer vind je verschillende eilandjes waar je kunt relaxen en de geschiedenis induikt. Twee bekende eilanden die je kunt bezoeken zijn Isla del Sol (Bolivia) en Isla de la Luna (Bolivia). Bij het stadje Puno (Peru) vind je de Uroseilanden, ongeveer 60 rieten eilanden waarop de Uros (inheemse bevolkingsgroep) woonden tijdens het Incatijdperk. Tot op de dag van vandaag wonen er mensen op deze handgemaakte eilanden. Je kunt de eilanden bezoeken met een tour vanuit Puno.
Let wel op: dit is een héél toeristische plek, dus als je hier niet van houdt is dit misschien niet de plek voor jou.
Meer verhalen lezen over Peru? Ga dan naar het overzicht met alle blogs over Peru.
De nieuwste blogs
13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen
Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?
Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!
Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië
Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.