¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Eten en drinken in Peru

Wat is typisch Peruaans eten en drinken?

 

De Peruaanse keuken is misschien wel de allerlekkerste en veelzijdigste keuken van Zuid-Amerika. Op deze pagina maak je kennis met typisch Peruaans eten en drinken. Kortom: al het lekkers dat Peru te bieden heeft! 

Typisch Peruaans eten

Empanada

Typisch Argentijnse gerechten en drankjes - empanada

Empanada’s zijn gevulde pasteitjes van deeg met o.a. rundvlees, kaas of groente. De opties zijn oneindig (ook vegetarisch!). 

Ceviche

Typisch Chileens eten en drinken - ceviche

Ceviche is een visgerecht gemaakt van rauwe vis met citroen en koriander. Een heerlijk fris gerecht voor een warme zomerdag. Ook in Chili zijn ze gek op ceviche! Waar het nu echt vandaan komt? Daar zijn de meningen over verdeeld…

Humita

Wat is typisch Peruaans eten en drinken - humita

Een van de allerbekendste maisgerechten in Peru is humita. Dit is gemalen mais met kaas dat wordt gestoomd in maisblad. Je kunt kiezen uit de zoete of zoute variant. Zeker het proberen waard! 

Picarones

Wat is typisch Peruaans eten en drinken - picarones

Een bekend toetje zijn picarones. Dit is een soort gefrituurde donut gemaakt van zoete aardappel en pompoen. Je eet het met een heel zoet sausje als topping. 

Cuy (cavia)

In Peru zijn mensen gek op: cavia! Ja, je lees het goed… Het dier wordt in de Andes al eeuwen gezien als lekkernij. Het liefst lekker lang gegaard aan het spit. Durf jij het te proberen?

Chicharrón

Wat is typisch eten en drinken in Peru - Chicharron

Als lekkere snack eten Peruanen graag Chicharrón: gebakken varkensspek. In veel steden vind je straten vol Chicharrónerias omdat het zó ontzettend populair is. 

Chaufa

Wat is typisch Peruaans eten en drinken - chaufa

Ook in Peru zijn Chinese restaurants een bekend fenomeen. Deze plekken worden ‘Chifa’s’ genoemd. Het allerbekendste Chifa gerecht is de ‘Chaufa’, gebakken rijst met groenten en vlees. 

Typisch Peruaanse drankjes

Pisco (sour)

Typisch Chileens eten en drinken - pisco

De meest bekende sterke drank in Peru is pisco. Net als wijn wordt het gemaakt van druiven. Je maakt er de lekkere cocktail Pisco Sour van (met citroen, eiwit en pisco).

Chicha (morada)

Wat is typisch Peruaans eten en drinken - Chicha

In Peru heeft heel veel verschillende soorten mais. Zo is er ook een paarse variant. Deze wordt gebruikt om het drankje chicha te maken, een kruidig drankje met een zoet maismaakje. 

Inka Kola

Zoals de naam al doet vermoeden is deze frisdrank door en door Peruaans! Rond lunchtijd  staat er altijd wel ergens  een fles Inka Kola op tafel. Ik vind het maar knap hoe het de Peruanen is gelukt om een drank te maken die nóg zoeter is dan Cola ;-). 

 

 

Weetjes over eten en drinken in Peru

Peruanen zijn gek op Chinees eten. Door het hele land vind je zogenaamde ‘Chifa’s,  Chinees-Peruaanse restaurants  met veel rijst en noedelgerechten (tallarines). Lees meer hierover in de blog over ‘Chifa’s’.

Het lokale biertje heet ‘Cusqueña’.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »