Wil je een verborgen Incastad ontdekken en helemaal weg van de massa? Breng dan een bezoek aan archeologisch park Choquequirao (spreek uit als: Tsjo-kke-kie-rauw). Deze oude Incastad, dicht bij Cusco, wordt ook wel het “zusje van” Machu Picchu genoemd. En niet voor niets! Want net als Machu Picchu is Choquequirao een verborgen Incastad in de bergen. De ruïnes van het stadje zijn goed bewaard gebleven en dus is het een ontzettend gave plek om te bezoeken. En het allermooiste: Choquequirao is nog niet zo bekend onder toeristen. Dit betekent dat het er helemaal niet druk is en je de plek misschien wel helemaal voor jezelf hebt (!). In deze blog deel ik algemene informatie over Choquequirao en hoe je deze bijzondere plek kunt bezoeken.
Choquequirao: een oude incastad
In 1909* (her)ontdekt de Noord-Amerikaan Hiram Bingam een verborgen stad midden in de bergen: Choquequirao. Een plek, op ruim 3.000 meter, vol tempels, pleinen, kanalen, terrassen en residenties. Een complex van maar liefst 1.800 hectare groot, met een prachtig uitzicht op de Apurimackloof. Na het bezoek van Bingam komt Choquequirao onder de aandacht komt van het grote publiek. Vanaf de jaren ’70 begint Peru dan ook met het restaureren en opgraven van het enorme park.
Net als bij Machu Picchu is men niet helemaal zeker waar Choquequirao precies voor diende. Men speculeert dat het in de tijd van de Inca’s een fort en ceremonieel centrum was. De stad heeft namelijk een strategische ligging in de bergen, vanuit waar je goed zicht hebt op de omgeving. Volgens deze theorie vormde Choquequirao de verbinding tussen andere strategische plekken, zoals Machu Picchu, en de Amazone. Er zijn dan ook paden ontdekt tussen de verschillende strategische plekken. Een andere theorie zegt dat Choquequirao de laatste plek was vanuit waar de Inca’s hun rijk verdedigden na de komst van de Spanjaarden (16e eeuw). De oppervlakte van het gebied is namelijk immens groot en er zijn veel terrassen gevonden voor het verbouwen van gewassen. Na de definitieve val van het Incarijk veranderde de plek in een spookstad.
* Dit is twee jaar vóór de herontdekking van Machu Picchu, die Bingam trouwens ook op zijn naam heeft staan.
Choquequirao bezoeken
Archeologisch park Choquequirao is een bijzondere plek om te bezoeken tijdens jouw bezoek aan Peru. Het is qua architectuur en “allure” te vergelijken met wereldwonder Machu Picchu, alleen dan zonder de andere duizenden toeristen. Mooi toch? Dit kun je echter makkelijk verklaren. Choquequirao is simpelweg gewoon minder bekend. Maar de voornaamste reden waarom Choquequirao nog geen massatoerisme kent is omdat het alleen nog maar te voet te bereiken is. Je kunt Choquequirao alleen met een hike (heen-en terug) van drie, vier of vijf dagen bezoeken. De hike is pittig, maar prachtig. Je loop namelijk dwars door de Apurimackloof (steil omlaag en vervolgens steil omhoog).
Hiken met of zonder gids naar Choquequirao
Je hebt de keus om naar Choquequirao te hiken met of zonder gids. Dit is anders dan bij Machu Picchu, waarbij je alleen de optie hebt om een hike met gids te doen (lees mijn blog over hiken naar Machu Picchu als je hier meer over wil weten).
Hiken met gids
In Cusco zitten de meeste agencies die tours aanbieden naar Choquequirao. Je kunt deze agencies online vinden, maar je kunt het beste gewoon door de stad wandelen en rondvragen. Je kunt vervolgens kiezen of je de tour in vier of vijf dagen wil doen. Als je voor een tour kiest hoef je helemaal niks zelf te regelen, vervoer, gids, eten, accomodatie, alles wordt voor je geregeld. Omdat er veel minder vraag is naar tours naar Choquequirao, zijn de kosten voor een tour een stuk duurder dan bijvoorbeeld een hike naar Machu Picchu. Denk aan ongeveer 600 euro p.p. Een agency met goede recensies (en waarmee ik contact heb gehad) is Runas Expeditions. Ga naar de website van Runas Expeditions.
Hiken zonder gids
Als je liever voor low-budget gaat en fit bent, kun je er voor kiezen om de hike op eigen houtje te doen. Voordeel is dat je, als je fit bent, ook kunt kiezen om de hike in twee of drie dagen te doen. Bovendien is het een stuk voordeliger. Je betaalt dan namelijk alleen voor de entree van het park (ca. 15 euro) en de overnachtingen. Je kunt ervoor kiezen om te kamperen of om in hospedajes (simpele accommodaties) te verblijven. Een nacht in een hospedaje (privékamer met tweepersoonsbed) kost gemiddeld 12,50 euro. Een campingplek kost je per nacht maximaal een paar euro. Let op: Als je kampeert moet je al je kampeerspullen zelf meenemen.
Wij hebben zelf zonder gids in drie dagen de hike naar Choquequirao gedaan. We kozen voor overnachtingen in hospedajes, aangezien we dan niet met allemaal kampeerspullen hoefden te sjouwen. De wandeling was erg zwaar, maar we waren uiteindelijk maar met twee anderen in Choquequirao. Waanzinnig vet!
De hike: een omschrijving per dag
De hike naar Choquequirao is zwaar, maar zeker de moeite waard. De heen- en terugroute is ongeveer 60 km. Ik geef hieronder een omschrijving per dag van de hike van drie dagen die wij hebben gedaan (met accommodatie). Ik deel ook de informatie voor een eventuele vierde of vijfde dag. Persoonlijk denk ik dat, als je prima fit bent, je de hike gemakkelijk in drie (flink tempo) of vier (gemiddeld tempo) dagen kunt doen.
Dag 1: Capuliyac - Marampata (ca. 9 uur)
Dag een begin je vol goede moed, maar is meteen de allerzwaarste. Vanaf het startpunt van de trek daal je 1.500 meter, steek je de Apurimacrivier over, om vervolgens weer 1.500 meter omhoog te gaan. Het eindpunt is het afgelegen dorpje Marampata (kamperen en accommodatie) vanuit waar je een magisch uitzicht hebt op de Andes en de Apurimackloof. De mensen uit dit bergdorp, waar 13 mensen wonen, moeten altijd te voet of per ezel terug naar de “bewoonde wereld”.
Doe je de hike in vier of vijf dagen? Dan kun je deze eerste dag opsplitsen in twee dagen en overnachten in Chiquisca (kamperen en accommodatie) of Santa Rosa Baja (alleen kamperen).
Dag 2: Marampata - Choquequirao - Marampata - Chiquisca (ca. 7 uur)
Zonder dat je het door hebt bevind je je in Marampata al heel erg dicht bij Choquequirao. De ochtend van dag twee staat dus in het teken van het ontdekken van het park. Vertrek op tijd, zodat je de (prachtige) allereerste zonnestralen op de ruïnes mee kunt pikken. Pauzeer (en lunch) vervolgens in Marampata (kamperen en accomodatie), steek opnieuw de rivier over, en eindig de dag in Chiquisca (kamperen en accommodatie).
Doe je de hike in vier of vijf dagen? Dan kun je ervoor kiezen om een hele dag door te brengen in Choquequirao. Je hebt dan rustig de tijd om alles te ontdekken en nog meer te genieten van de prachtige natuur. In het park zit ook nog een kampeerterrein (geen accommodatie).
Dag 3: Chiquisca - Capuliyac (ca. 4 uur)
De laatste dag begin je goed je benen te voelen, want tijdens de laatste uurtjes van de hike ga je flink berg op. Maar je bent er bijna! De klim terug vanaf Chiquisca is gelukkig een stukje minder steil dan de klim naar Marampata.
Algemene tips voor als je (zonder gids) gaat hiken
Heb je besloten om zonder gids naar Choquequirao te hiken? Hierbij dan nog een aantal handige tips/info!
- Vertrek elke dag lekker op tijd, overdag is er weinig schaduw en kan het snel heel heet worden;
- Download de trail via Maps.me of Google Maps op je telefoon. Er is geen tot weinig bereik;
- Je kunt gegarandeerd een warme maaltijd krijgen (ontbijt/lunch/avond) in Chiquisca en Marampata. Op de andere plekken kun je vaak wel wat kleins kopen (zoals water of een snack), maar niet altijd een volledige maaltijd;
- Reserveren voor accomodaties of kampeerplekken is niet nodig. Je entreeticket voor het park koop je aan het begin van de trail;
- Heb je een fles met waterfilter? Neem deze dan mee! Je hoeft dan geen water te kopen en met veel flessen water te sjouwen. Er zijn voldoende beekjes onderweg waar je water kunt tappen;
- Neem voldoende snacks mee! De hike is zwaar en wat extra energie, naast hoofdmaaltijden, kan zeker geen kwaad!
- Een zonnebril en een hoedje zijn een must.
Hopelijk ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden om naar Choquequirao te hiken en deze bijzondere plek te ontdekken zonder massa’s toeristen. En het lijkt erop dat dit nog maar even zo kan, want de Peruaanse regering heeft een plan liggen om een kabelbaan naar Choquequirao te bouwen. Zodra deze kabelbaan er is zullen duizenden toeristen Choquequirao massaal gaan bezoeken. Voor de bouw is nog geen datum bekend, maar pak je kans dus nu het nog kan! 😉