¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Blogs

Verhalen over én uit Zuid-Amerika

 
Waar denk jij aan bij Zuid-Amerika? 1.2.3! Hagelwitte stranden? Poema’s in Patagonië? Salsadansen? Of toch het mysterieuze Machu Picchu?  De opties zijn oneindig!

Op deze pagina neem ik je mee in de veelzijdigheid van Zuid-Amerika. Je vindt hier dan ook een mengelmoes aan verhalen, zoals reisblogs, achtergrondverhalen en opiniestukken. Verhalen over sociale, politieke en maatschappelijke onderwerpen.  Verhalen over mijn eigen ervaringen in Zuid-Amerika. Verhalen die mij zijn bijgebleven. 
Kortom: Verhalen die Zuid-Amerika bijzonder maken! 

Zoek een blog per land of gebied/thema

Per land

Per gebied of thema

De nieuwste blogs

Wat te doen in Montevideo - header

9x wat te doen in Montevideo

Uruguay, het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’, is wat mij betreft de verborgen parel van Zuid-Amerika. Het is er veilig, economisch welvarend en voelt soms zelf on-Zuid-Amerikaans aan. Een niet te missen plek in dit bijzondere land is natuurlijk hoofdstad Montevideo. Hier woont méér dan één derde van alle Uruguayanen. En niet zomaar, want de stad heeft een ongelooflijk veel te bieden! Prachtige architectuur, de allerlekkerste wijn en kilometers hagelwit strand. Voor jou dus genoeg reden om Montevideo (en hopelijk de rest van Uruguay) te ontdekken. In deze blog deel ik negen plekken die je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Uruguay!

Lees verder »
Duitse migratie Chili - header

Waar komen al die Duitse dorpen in Chili toch vandaan?

Wat hebben Duitsland en Chili met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! In het zuiden van Chili waan je je namelijk in het land van de pretzel en de wiener schnitzel. Overal om je heen vind je Duitse elementen terug. Zo hoef je niet raar op te kijken als er ‘kuchen’ of ‘strudel’ op de kaart staat, als het wapen van Duitsland, de welbekende zwarte adelaar, aan de muur hangt of als je een typisch Duits kerkje tegenkomt. Al méér dan 150 jaar zijn deze elementen onderdeel van de Chileense samenleving. Maar waar komen al die Duitse invloeden toch vandaan?

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Buenos Aires - header

9x wat je gezien moet hebben in Buenos Aires

Buenos Aires, ofwel ‘Het Parijs van het Zuiden’, is het bruisende hart van Argentinië. Een must-see dus als je in Argentinië bent. Stiekem is het mijn favoriete plek in Zuid-Amerika. Mede natuurlijk omdat ik er een halfjaar gewoond heb tijdens mijn studie en ik daardoor de stad echt goed hebben leren kennen. De stad is namelijk super divers en zit vol gezelligheid en groen. In deze blog deel ik negen plekken die je echt gezien moet hebben tijdens jouw trip naar Buenos Aires.

Lees verder »
Chinees eten in Peru - Chifa

Ook in Peru zijn Chinese restaurants een bekend fenomeen

Chinees-Indonesische restaurants zijn al decennialang onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Dankzij de ‘Chinees’ ben ook jij waarschijnlijk opgegroeid met foe yong hai, babi pangang en koe loe yuk. Een echt Nederlands fenomeen dus zou je zeggen, maar niets is minder waar. Ook in Peru zit het vol met Chinese restaurants. De ‘Chifa’ is hier niet weg te denken uit het straatbeeld. In deze blog lees je meer over hoe de Chinese keuken in Peru én Nederland onderdeel werd van de cultuur.

Lees verder »
Geshiedenis 1 - Waarom we afmoeten van onze eenzijdige kijk op de geschiedenis van Amerika

Geschiedenis #1 Dekoloniseer de geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika

1492, het jaar waarin Columbus voet aan wal zet op een nieuw continent. Het markeert voor velen van ons het begin van de geschiedenis van Amerika. Best gek eigenlijk toch, aangezien we weten dat er al duizenden jaren mensen in Amerika wonen? Hoe komen we in Europa aan die eenzijdige en beperkte kijk op de geschiedenis van Amerika? En hoe heeft dit invloed op onze beeldvorming van het continent? Deze blog is onderdeel van een persoonlijke blogreeks over de geschiedenis van (Zuid-)Amerika.

Lees verder »
Welke soorten lama's zijn er in Zuid-Amerika - header

Welke soorten lama’s zijn er in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is onlosmakelijk verbonden met één specifiek dier: de lama. Je komt lama’s dan ook overal op het continent tegen, van het Andesgebergte, tot de pampa’s en de kustgebieden. Maar wist je dat er vier verschillende soorten lama-achtigen te vinden zijn in Zuid-Amerika? In deze blog lees je alles over de llama, alpaca, guanaco en vicuña. Zo weet jij precies hoe elke soort eruit ziet en waar je ze kunt tegenkomen.

Lees verder »
Patagonië tips - header

Patagonië tips – 10x de mooiste plekken in Patagonië

Ben je een natuurliefhebber? En wil je echt nog een stukje ongerepte natuur ontdekken? Dan is Patagonië voor jou een droom die uitkomt! Patagonië is een gebied dat zich uitstrekt over het zuiden van Chili en Argentinië. Turquoise meren, fjorden, vulkanen, gletsjers, pinguïns, poema’s, je vindt het er allemaal. De landschappen zijn bijzonder en voelen soms zelfs een beetje onwerkelijk. In deze blog deel ik tien plekken die je niet mag missen tijdens jouw reis door Patagonië.

Lees verder »
Progressief Uruguay - header

Progressief Uruguay: een land dat er op alle fronten bovenuit steekt

Uruguay is een bijzonder land. Het kleine Zuid-Amerikaanse staatje steekt namelijk op bijna alle fronten boven haar buurlanden uit. Zo heeft iedereen in het land toegang tot gratis onderwijs en drinkwater. Ook zijn het homohuwelijk, abortus én marihuana gelegaliseerd. Best bijzonder als je bedenkt dat Zuid-Amerika (nog steeds) een conservatieve regio is waar economische ongelijkheid de dagelijkse gang van zaken is. Wat is het geheim van Uruguay?

Lees verder »
Blik op Chili 1- header

Blik op Chili #1 Waarom mijn moeder haar thuisland Chili moest ontvluchten

Je land ontvluchten. Voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show, voor mijn moeder helaas werkelijkheid. In 1973 moet zij op twaalfjarige leeftijd haar thuisland Chili ontvluchten. Dit doet zij samen met haar drie broers en mijn opa en oma. En samen met duizenden andere Chilenen. Ik wil deze geschiedenis, van zowel Chili als mijn familie, graag vertellen.

Lees verder »
De Andesvliegramp 1972 - header

De Andesvliegramp 1972: een verhaal over moed en overleven

In 1972 stort een Uruguayaans vliegtuig neer in de Andes. Aan boord van het vliegtuig zit een rugbyteam uit Montevideo. Maar liefst 16 van de 45 inzittenden weten zich in de weken na de crash op miraculeuze wijze te redden in de vrieskou van de Andes. Pas na 72 dagen (!) lukt het hen om hulp te vinden en worden ze gered. Een bijzonder overlevingsverhaal.

Lees verder »
Auto kopen in Chili

Auto kopen in Chili – een stappenplan

Het besluit staat: je gaat een auto kopen in Chili! In je hoofd ben je al onderweg en rijd je met je droombusje in Patagonië en op de zoutvlakte in Bolivia. Maar first things first: de aankoop. Want hoe pak je het kopen van een auto in Chili nu het beste aan? In deze blog leggen we je uit hoe je een auto koopt in Chili en op welke dingen je moet letten bij de aankoop. Binnen één week kun je al op pad zijn, dus lees snel verder!

Lees verder »