Geschiedenis en inwoners van Chili
Wat is de geschiedenis van Chili?
Op deze pagina vind je de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Chili. Ook lees je meer over Chilenen, de inwoners van Chili, en de oorspronkelijke bevolking van het land.
Inwoneraantal
19,5 miljoen
Oorspronkelijke bevolking
Mapuche
Etniciteit
De meeste Chilenen hebben gemixt bloed met Spaanse roots
Pre-columbiaans Chili
15.000 v.C. - ca. 1500 n.C.
Vanaf ongeveer15.000 v.C. komen de eerste mensen vanuit Azië naar de Amerika’s. Dit doen zij via de Beringlandbrug, een stuk land dat het huidige Siberië met Alaska verbond. In het gebied dat nu Chili is bloeien verschillende volkeren op, zoals de Aymara in het noorden en de Yagán in het uiterste zuiden. Bekijk de kaart om te zien welke inheemse bevolkingsgroepen waar woonden. In het begin leven velen van hen als jagers en verzamelaars, maar mettertijd ontstaan er ook samenlevingen die van de landbouw leven en zich op één plek vestigen. Zelfs de inca’s vestigen zich korte tijd in het noorden van Chili. In Monte Verde, een stadje in Zuid-Chili, zijn resten gevonden van een samenleving die hier al rond 12.000 v.C. geleefd moet hebben.
In Chili leven op dit moment negen verschillende inheemse bevolkingsgroepen (ca. 700.000 inwoners). De Mapuche, die weer bestaan uit verschillende subgroepen, vertegenwoordigen hiervan bijna 90% procent. Zij wonen op verschillende plekken in het zuiden van Chili. Bekijk de kaarten om te zien waar de verschillende bevolkingsgroepen wonen.
Kolonie Chili: de komst van de Spanjaarden
1535 - 1818
In 1535 bereikt de Spanjaard Diego de Almagro als eerste Europeaan het gebied dat nu Chili is. Zuid-Amerika was in trek bij de Europeanen, omdat er veel goud en zilver te vinden was. Dit gold ook voor Chili. In 1541 sticht de Spanjaard Pedro de Valdivia hoofdstad Santiago. De inheemse bevolking liet zich echter niet zomaar koloniseren. De Mapuche strijden volop en zorgen ervoor dat hun leefgebied (Zuid-Chili) nooit in handen van de Spanjaarden valt. Tot op de dag van vandaag vind je in dit deel van Chili veel Mapuche.
Een onafhankelijk Chili
1818 - heden
In 1818 is Chili, na een lange strijd, officieel onafhankelijk van Spanje. De Chileense militair Bernardo O’Higgins speelt een grote rol tijdens deze onafhankelijkheidsstrijd. Dit geldt ook voor het Argentijnse leger, zij helpen het Chileense leger in hun laatste strijd tegen de Spanjaarden.
Na onafhankelijkheid volgen verschillende oorlogen met buurlanden, met name om territorium te behouden en/of uit te breiden. Eind 19de eeuw volgt er een burgeroorlog als gevolg van de groeiende ongelijkheid in het land. Tussen 1850 en 1950 richt veel politiek beleid zich op immigratie. De regering wil de economie in het zuiden verbeteren. In deze tijd migreren veel Duitsers naar Zuid-Chili. Steden als Valdivia, Osorno en Puerto Montt staan dan ook bekend om hun Duitse architectuur. Naar schatting zijn er ca. 500.000 Chilenen die Duitse roots hebben.
In de 20ste en 21ste eeuw bouwt Chili aan haar democratische rechtstaat. Ook groeit de welvaart door de koperproductie en landbouw en veeteelt. Chili is een rijk en welvarend land, maar de economische ongelijkheid is groot. Veel geld dat verdiend wordt gaat naar buitenlandse investeerders. Vooral de bovenste laag van de bevolking leeft in welvaart. Dit zorgt voor diverse spanningen en uitbarstingen. Daarom breken er in 2019 grote protesten uit in het land. De Chilenen gaan massaal de straat op om te pleiten voor een grotere rol voor de overheid en minder privatisering. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe socialere grondwet. Lees meer over de politiek en maatschappij in Chili.
Andere belangrijke gebeurtenissen
Pacificatie van Auracania (1861-1883)
De Mapuche in Zuid-Chili weten zich tijdens de kolonisatie van Spanje te weren en hun grondgebied te behouden. Aan deze strijd komt eind 19de eeuw een eind, als het Chileense leger grote delen van het zuiden bezet. Na de bezetting is het Mapuche grondgebied officieel grondgebied van de Chileense staat. Tot op de dag van vandaag lopen de spanningen hoog op tussen beide partijen en blijven de Mapuche strijden voor erkenning.
Annexatie van Rapa Nui (1888)
Rapa Nui, beter bekend als Paaseiland, ligt in de grote Oceaan op zes uur vliegen van Chili. In 1999 claimt Chili het eiland als haar grondgebied. Op dit moment hoort Rapa Nui, een eiland met een Polynesische cultuur, tot de Chileense staat.
Militaire coup (1973 - 1990 )
In 1973 grijpt generaal Augusto Pinochet de macht in Chili na een succesvolle staatsgreep. Het betekent het einde van de socialistische regering onder leiding van president Salvador Allende. Tijdens de militaire dictatuur zijn meer dan 30.000 Chilenen gemarteld, verdwenen en/of vermoord. Meer weten hierover? Lees dan mijn persoonlijke blog over de militaire coup in Chili.
De nieuwste blogs
13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen
Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?
Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!
Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië
Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.