Bolivia
12,1 miljoen
26x zo groot als Nederland
Sucre/La Paz
Waar wil je meer over weten?
Wat je nog niet wist over Bolivia...
Heeft 37 officiële talen
Is vernoemd naar onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar
Heeft het hoogste percentage inheemse bevolking van heel Zuid-Amerika (55%)
De nieuwste blogs over Bolivia
De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?
Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!
Waarom mens en natuur in Zuid-Amerika de dupe zijn van ‘onze’ energietransitie
Met grote rubberen banden en houten hekken is de weg gebarricadeerd. De wiphalavlag, de kleurrijke vlag die de oorspronkelijke bewoners van de Andes representeert, wappert in de wind. Op kartonnen borden staan leuzen geschreven als ‘No al litio, si al vida’ (‘nee tegen lithium, ja tegen water’) en ‘Luchamos para nuestros derechos’ (‘wij strijden voor onze rechten’). We mogen er niet door. De oorspronkelijke bewoners in het Noorden van Argentinië zijn het zat. De regering vindt mijnbouw en geld belangrijker dan mensenrechten en planeet. In deze blog vertel ik je meer over de mijnbouw in Zuid-Amerika, de rol hiervan in de energietransitie en de kwade gevolgen voor mens en natuur.
Beste Chili, Bolivia wil haar kustlijn terug
Bolivia is een van de weinige Zuid-Amerikaanse landen zonder kust. Het land ligt namelijk volledig ingesloten tussen buurlanden Chili, Peru, Argentinië, Brazilië en Paraguay. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vele oorlogen hebben ervoor gezorgd dat Bolivia, na haar onafhankelijkheid in 1825, de helft van haar grondgebied en kuststrook moest inleveren. Iets dat het land tot op de dag van vandaag niet in de koude kleren gaat zitten. Want geen toegang tot zee, betekent geen strand en geen (marine)haven. In deze blog neem ik je mee in de territoriale geschiedenis van Bolivia en haar strijd om een eigen stukje zee.