Blogs over Zuid-Amerika (algemeen)
Op deze pagina vind je uiteenlopende verhalen over het continent Zuid-Amerika. Blogs die gaan over Zuid-Amerika als geheel en niet over een land specifiek. Dit zijn reisblogs, opiniestukken en achtergrondverhalen over reizen, maar ook over o.a. geschiedenis, bevolking en politiek.
Alle blogs over Zuid-Amerika (algemeen)

Met de camper door Zuid-Amerika – 7 tips
Ga jij binnenkort op reis door Zuid-Amerika met een camper, busje of auto? Spannend! Maar ook een hoop geregel natuurlijk. Met de zeven tips in deze blog ga jij voorbereid op pad!

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?
Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Waarom mens en natuur in Zuid-Amerika de dupe zijn van ‘onze’ energietransitie
Met grote rubberen banden en houten hekken is de weg gebarricadeerd. De wiphalavlag, de kleurrijke vlag die de oorspronkelijke bewoners van de Andes representeert, wappert in de wind. Op kartonnen borden staan leuzen geschreven als ‘No al litio, si al vida’ (‘nee tegen lithium, ja tegen water’) en ‘Luchamos para nuestros derechos’ (‘wij strijden voor onze rechten’). We mogen er niet door. De oorspronkelijke bewoners in het Noorden van Argentinië zijn het zat. De regering vindt mijnbouw en geld belangrijker dan mensenrechten en planeet. In deze blog vertel ik je meer over de mijnbouw in Zuid-Amerika, de rol hiervan in de energietransitie en de kwade gevolgen voor mens en natuur.

Waarom de Inca’s niet konden winnen van de Spanjaarden
Het Incarijk: één van de machtigste precolumbiaanse rijken ooit. In minder dan honderd jaar wisten de Inca’s hun rijk uit te breiden van Colombia tot aan delen van Chili en Argentinië. In het begin van de zestiende eeuw, de hoogtijdagen van het rijk, is het het grootste territoriale rijk ter wereld. We weten echter allemaal hoe de geschiedenis is gelopen: de Inca’s worden verslagen door de Spanjaarden. Maar hoe zijn de Inca’s en het Incarijk nou precies verdwenen? En waarom lukte het de Inca’s niet om te winnen van de Spanjaarden? In deze blog vertel ik je meer over de ondergang van het Incarijk en deel ik de drie belangrijkste redenen waarom de Inca’s niet opgewassen waren tegen de Spanjaarden.

Geschiedenis #1 Dekoloniseer de geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika
1492, het jaar waarin Columbus voet aan wal zet op een nieuw continent. Het markeert voor velen van ons het begin van de geschiedenis van Amerika. Best gek eigenlijk toch, aangezien we weten dat er al duizenden jaren mensen in Amerika wonen? Hoe komen we in Europa aan die eenzijdige en beperkte kijk op de geschiedenis van Amerika? En hoe heeft dit invloed op onze beeldvorming van het continent? Deze blog is onderdeel van een persoonlijke blogreeks over de geschiedenis van (Zuid-)Amerika.

De Andesvliegramp 1972: een verhaal over moed en overleven
In 1972 stort een Uruguayaans vliegtuig neer in de Andes. Aan boord van het vliegtuig zit een rugbyteam uit Montevideo. Maar liefst 16 van de 45 inzittenden weten zich in de weken na de crash op miraculeuze wijze te redden in de vrieskou van de Andes. Pas na 72 dagen (!) lukt het hen om hulp te vinden en worden ze gered. Een bijzonder overlevingsverhaal.