¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Blogs over Zuid-Amerika (algemeen)

 

Op deze pagina vind je uiteenlopende verhalen over het continent Zuid-Amerika. Blogs die gaan over Zuid-Amerika als geheel en niet over een land specifiek. Dit zijn reisblogs, opiniestukken en achtergrondverhalen over reizen, maar ook over o.a. geschiedenis, bevolking en politiek. 

Alle blogs over Zuid-Amerika (algemeen)

Camper kopen in Zuid-Amerika - header

Camper (of ander voertuig) kopen in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika ontdekken in jouw eigen camper, busje of auto. Voor sommigen een droom, voor jou misschien iets dat binnenkort werkelijkheid wordt.

Maar hoe pak je dit nu het beste aan? En waar begin je in hemelsnaam? In deze blog vertel ik je meer over het kopen van een voertuig in Zuid-Amerika en hoe je dit het beste kunt aanvliegen.

Lees verder
Waarom spreken ze Spaans in Zuid-Amerika - header

Hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden

Veruit de meeste mensen in Zuid-Amerika spreken Spaans (ca. 300 miljoen mensen). Maar een handjevol hiervan, ca. 10 miljoen mensen, spreekt nog een inheemse taal. Van de 1500 verschillende inheemse talen die het continent ooit kende, zijn er anno 2023 nog maar een handjevol over. In deze blog neem ik je mee in de “Spaanstalige” geschiedenis van Zuid-Amerika en hoe deze geschiedenis invloed heeft op de vele inheemse talen op het continent. Want waarom spreken ze eigenlijk Spaans in Zuid-Amerika? En hoe komt dat nog maar zo weinig mensen een inheemse taal spreken?

Lees verder
Geshiedenis 1 - Waarom we afmoeten van onze eenzijdige kijk op de geschiedenis van Amerika

Geschiedenis #1 Dekoloniseer de geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika

1492, het jaar waarin Columbus voet aan wal zet op een nieuw continent. Het markeert voor velen van ons het begin van de geschiedenis van Amerika. Best gek eigenlijk toch, aangezien we weten dat er al duizenden jaren mensen in Amerika wonen? Hoe komen we in Europa aan die eenzijdige en beperkte kijk op de geschiedenis van Amerika? En hoe heeft dit invloed op onze beeldvorming van het continent? Deze blog is onderdeel van een persoonlijke blogreeks over de geschiedenis van (Zuid-)Amerika.

Lees verder
Welke soorten lama's zijn er in Zuid-Amerika - header

Welke soorten lama’s zijn er in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is onlosmakelijk verbonden met één specifiek dier: de lama. Je komt lama’s dan ook overal op het continent tegen, van het Andesgebergte, tot de pampa’s en de kustgebieden. Maar wist je dat er vier verschillende soorten lama-achtigen te vinden zijn in Zuid-Amerika? In deze blog lees je alles over de llama, alpaca, guanaco en vicuña. Zo weet jij precies hoe elke soort eruit ziet en waar je ze kunt tegenkomen.

Lees verder
De Andesvliegramp 1972 - header

De Andesvliegramp 1972: een verhaal over moed en overleven

In 1972 stort een Uruguayaans vliegtuig neer in de Andes. Aan boord van het vliegtuig zit een rugbyteam uit Montevideo. Maar liefst 16 van de 45 inzittenden weten zich in de weken na de crash op miraculeuze wijze te redden in de vrieskou van de Andes. Pas na 72 dagen (!) lukt het hen om hulp te vinden en worden ze gered. Een bijzonder overlevingsverhaal.

Lees verder
Auto kopen in Chili

Auto kopen in Chili – een stappenplan

Het besluit staat: je gaat een auto kopen in Chili! In je hoofd ben je al onderweg en rijd je met je droombusje in Patagonië en op de zoutvlakte in Bolivia. Maar first things first: de aankoop. Want hoe pak je het kopen van een auto in Chili nu het beste aan? In deze blog leggen we je uit hoe je een auto koopt in Chili en op welke dingen je moet letten bij de aankoop. Binnen één week kun je al op pad zijn, dus lees snel verder!

Lees verder