¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Taal in Peru

Welke taal spreken ze in Peru?

De taal in Peru

De officiële voertaal in Peru is Spaans, ook wel Castellaans genoemd. Spaans is de officiële taal in in een groot deel van Zuid-Amerika. Toch betekent dit niet dat er geen verschillen zijn tussen de verschillende Spaanstalige landen. Zoals wij verschillende dialecten kennen, kent elk Spaanstalig land in Zuid-Amerika haar eigen dialect. Zo ook Peru. 

Maar Spaans is niet de enige taal die ze in Peru spreken. Voor sommige Peruanen is Spaans hun tweede taal en niet de taal die ze thuis spreken. In Peru worden maar liefst 48 verschillende talen gesproken. Een klein aantal hiervan wordt in het Andesgebergte gesproken, het overgrote deel van deze inheemse talen worden gesproken door inheemse bevolkingsgroepen uit de Amazone. In het totaal spreken ongeveer vier miljoen mensen in Peru een inheemse taal. De grootste inheemse talen zijn het Quechua  en Aymara, beide gesproken in het Andesgebergte. Meer weten? Bekijk de kaart en lees meer over de 55 verschillende inheemse bevolkingsgroepen in Peru

Meer weten over de geschiedenis van de Spaanse taal in Zuid-Amerika? Lees dan mijn blog over hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden. 

Peruaans Spaans

Het Spaans in Peru is, in vergelijking met landen als Chili en Argentinië, redelijk gemakkelijk te verstaan. Peruanen articuleren duidelijk en praten langzaam. Dit maakt Peru, net als buurland Bolivia, een perfecte plek om je Spaans bij te spijkeren! Bovendien waardeert de lokale bevolking het enorm als je probeert Spaans te spreken. 

Lijst met typisch Peruaanse woorden

Chévere – Cool, nice

Arranca/Saca la vuelta – Ga weg 

Huevón – Idioot 

¡No jodas! – Maak je een grap? Serieus?

¡Que bacán! – Cool, vet, nice

Flaco/flaco – vriendje of vriendin 

Chupar – Alcohol drinken, drankjes doen (in de context van uitgaan) 

Tono – feest 

Welke taal spreken ze in Peru - afbeelding

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »