¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land dat gek was op… koloniseren. Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met het ‘ontdekken’ van de wereld. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was?  In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.  Een donkere geschiedenis, maar ook zeker een belangrijke. 

De beginjaren van de WIC

Na de ontdekking van Amerika in 1492 zit de wereld vol met verassingen. Europese landen staan te trappelen om de zee op te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Spanje en Portugal zijn hierin pioniers. Zij verdelen de wereld in 1494  onder elkaar: de Amerika’s zijn voor de Spanjaarden, Afrika en Azië voor Portugal. Vanaf de 17de eeuw gaan ook Engeland, Nederland en Frankrijk meespelen op wereldtoneel. Zo gaat Nederland op zoek naar gebieden die ze kunnen veroveren en waarmee ze handel kunnen drijven. Dit doen ze rondom de Indische Oceaan onder naam van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en rondom de Atlantische Oceaan onder naam van de West-Indische Compagnie (WIC).   

In de beginjaren (1621 – 1648)  is het doel van de WIC is om gebieden te koloniseren en handel drijven in de Amerika’s (Noord- en Zuid-Amerika).  Zo verovert Nederland o.a. verschillende kustgebieden in het Caribisch gebied en Noord-Amerika. Daarnaast houdt de WIC zich bezig met oorlogsvoering op zee en in overzeese gebieden.  Nederland is in deze periode namelijk in oorlog met Spanje (de Tachtigjarige Oorlog) en probeert het Spaanse rijk op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Dit doet Nederland bijvoorbeeld door het kapen van Spaanse schepen vol rijkdommen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de kaap van de Spaanse Zilvervloot door Piet Hein in 1628.  

Was Brazilie vroeger een kolonie van Nederland - afbeelding

Nederlands-Brazilië: een strategische handelspost

Het is in deze beginjaren van de WIC dat Nederland op zoek gaat naar nieuwe plekken in de Amerika’s om handelsposten te bouwen. Hun oog valt op het noordoosten van Brazilië, een gebied dat op dat moment in handen is van de Portugal (dat onder het koninkrijk van Spanje valt).  In 1630 lukt het de WIC om, onder leiding van  gouverneur Johan Maurits van Nassau-Siegen en prins Frederik Hendrik van Oranje Nassau, een deel van de Portugese kolonie te veroveren. De Nederlandse kolonie in Brazilië is vanaf dan een feit en krijgt de naam Nieuw-Holland ofwel Nederlands-Brazilië. Mauritsstad, de huidige stad Recife, wordt de officiele hoofdstad van de kolonie. Bekijk de kaart van de kolonie.

En waarom een kolonie op deze plek? Allereerst om als Nederland een tegenmacht te bieden aan Spanje en Portugal. Maar daarnaast ook vanwege de rijke grondstoffen en om meer macht te krijgen in de trans-Atlantische (slaven)handel. Op het moment dat de WIC voet aan land zet in Brazilië is Portugal namelijk al best wel wat jaren bezig met het verschepen van mensen vanuit Afrika naar de kolonie. Voor het verbouwen van producten is namelijk veel arbeid nodig. Tot slaaf gemaakten moeten gedwongen werken op plantages van suikerriet, tabak en katoen. De WIC raakt geïnspireerd door deze winstgevende handel en neemt deze over van Portugal. Daarvoor moet de WIC in deze periode ook in West-Afrika flink wat gebied veroveren. Vanaf 1650 verandert de focus van de WIC van oorlogsvoering en koloniseren, naar de trans-Atlantische slavenhandel. 

Onrust en de val van de kolonie

Nederlands-Brazilië is een diverse kolonie. Er wonen veel verschillende mensen: van Europese huursoldaten en oorspronkelijke bewoners, tot Portugezen en Nederlanders. Het is bovendien de eerste plek met een Joodse gemeenschap in de Amerika’s. De kolonie is echter op geen enkel moment stabiel te noemen. Een aanval van de Portugezen ligt altijd op de loer, aangezien het de Nederlanders nooit is gelukt om de hele Portugese kolonie te veroveren. De kolonie is simpel gezegd constant in oorlog en dit kost ontzettend veel geld. Iets waar ze in Europa niet bepaald blij mee zijn. Daarnaast ontstaan er door de diversiteit vaker spanningen tussen de verschillende groepen mensen en zijn er regelmatig opstanden van tot slaaf gemaakten. 

Het lukt de Nederlandse Republiek niet om de Portugezen lang buiten de deur te houden. Na een aantal veldslagen heroveren de Portugezen de kolonie van de WIC in 1954. Nederlands-Brazilië heeft daarmee slechts 24 jaar bestaan. 

Was Brazilie vroeger een kolonie van Nederland - afbeelding 1

Slavenhandel op grote schaal

Het verlies van de kolonie wil men natuurlijk snel vergeten. Maar het verlies betekent niet het einde van de rol van de WIC in de trans-Atlantische slavenhandel. Nederland verovert rond diezelfde periode namelijk ook andere gebieden in de regio, zoals Suriname (1967) en de Antillen (1634-1636). Omdat de slavenhandel zo winstgevend is, gaat de WIC hier gewoon door met de handel en de productie op plantages in deze koloniën. Een handel die de Nederlandse Republiek in de twee eeuwen die volgen schatrijk maakt. Toch blijft Brazilië, onder leiding van Portugal, het land met de meeste slavenhandel tot de afschaffing ervan in 1888.

Het verhaal van Nederlands-Brazilië is een stukje koloniale geschiedenis dat niet vaak ter sprake komt. Gek eigenlijk, als je je bedenkt dat de kolonie eigenlijk het begint markeert van de Nederlandse handel in slaven. Tot op de dag van vandaag voel je de Nederlandse aanwezigheid in de Braziliaanse stad Recife. Zo zijn er her en der Delftsblauwe tegeltjes te zien en is één van de bruggen in de stad vernoemd naar Maurits van Nassau. Daarnaast heeft de kolonisatie van Brazilië door zowel Nederland als Portugal een enorme impact gehad op het land. Het meest tastbare gevolg is de bloeiende Afro-Braziliaanse cultuur die het land kent

Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - afbeelding 2

Wist jij dat Brazilië een kolonie was van Nederland? Laat het me weten in de reacties!

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *