Laatste keer bewerkt op maandag 8 januari, 2024.
In 1972 stort een Uruguayaans vliegtuig neer in het Chileense Andesgebergte. Aan boord van het vliegtuig zit een rugbyteam uit Montevideo. 16 van de 45 inzittenden weten zich in de weken na de crash op miraculeuze wijze te redden in de vrieskou van de Andes. Pas na 72 dagen (!) lukt het hen om hulp te vinden en worden ze gered. Het bijzondere overlevingsverhaal van de groep jonge Uruguayanen bereikt in dat jaar de hele wereld. Nu, méér dan 50 jaar later, raakt het verhaal van de Andesvliegramp nog steeds. In deze blog deel ik het bijzondere verhaal van de Andesvliegramp 1972 met je.
Op weg naar Santiago
Op 13 oktober 1972 vertrekt een Uruguayaans vliegtuig van Montevideo naar Santiago. Aan boord zit een rugbyteam uit Montevideo, de meeste van hen nog student. Om Santiago te bereiken moet het vliegtuig het enorme Andesgebergte overvliegen. Het weer is echter slecht, waardoor het vliegtuig een noodlanding moet maken in Mendoza, Argentinië. De volgende dag ziet de weersvoorspelling er niet veel beter uit, maar het vliegtuig vertrekt toch. Een half uur later crash het vliegtuig midden in de Andes. 32 van de 45 inzittenden overleven de crash. Op de vliegtuigradio horen ze al na enkele dagen dat de hulptroepen stoppen met zoeken. Want wie overleeft er nu zo’n crash in de vrieskou?
Overleven in de vrieskou
Op bijna 4.000 meter boven zeeniveau moeten de 32 overlevenden zich zien te redden. De barre omstandigheden maken het niet makkelijk. Veel van hen zijn gewond geraakt tijdens de crash en er is maar een hele kleine voorraad eten. Bovendien zijn temperaturen ver onder de 0 °C niet meer dan normaal in dit gebied. Maar de overlevenden laten zich niet gek maken en ontwikkelen verschillende spullen om in leven te blijven. Zo maken ze slaapzakken van de vliegtuigstoelen en bouwen ze van drankflessen een apparaat om drinkwater te destilleren. Ook beschermen ze hun ogen voor de felle zon door zelf zonnebrillen te maken met zonwerend materiaal uit de cockpit. Om niet te sterven van de honger besluiten ze uiteindelijk zelfs om de lichamen van hun overleden vrienden op te eten om in leven te blijven…
Op zoek naar hulp
Opgeven is geen optie. Verschillende keren proberen de overlevenden dan ook op zoek te gaan naar hulp. Maar de extreme omstandigheden in de bergen maken het ze niet makkelijk. Tijdens een barre tocht van tien dagen komen twee overlevenden iemand tegen: een Chileense man op paard die zijn dagelijkse rondje maakt. De ontmoeting betekent het begin van hun redding. Na 72 dagen (méér dan twee maanden!) weten hulptroepen de groep te bereiken. In het totaal overleven 16 van de 45 inzittenden de ramp. Tot op de dag van vandaag blijft dit bijzondere overlevingsverhaal mensen van over de hele wereld inspireren.
Meer over de ramp
Er zijn verschillende boeken en films verschenen over de Andesvliegramp. In 1993 verscheen de film ‘Alive’. In januari 2024 is er een nieuwe film over de vliegramp verschenen op Netflix ‘The society of the Snow’ (La sociedad de la Nieve). In Montevideo vind je bovendien een museum dat volledig gewijd is aan de vliegramp. Je leest hier persoonlijke verhalen van de inzittenden en vindt er originele stukken van het vliegtuig. Zeker een aanrader als je de hoofdstad van Uruguay bezoekt!
Leuk weetje: Het vliegtuig van de crash was een Fokker van KLM. Deze waren in die tijd helemaal wit van kleur. Na de ramp besloot KLM om fokkers witblauw te maken, zodat de vliegtuigen te herkennen zijn in de sneeuw.