¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Waarom de Inca’s niet konden winnen van de Spanjaarden

Het Incarijk: één van de machtigste precolumbiaanse rijken ooit. In minder dan honderd jaar wisten de Inca’s hun rijk uit te breiden van Colombia tot aan delen van Chili en Argentinië. In het begin van de zestiende eeuw, de hoogtijdagen van het rijk, is het het grootste territoriale rijk ter wereld. We weten echter allemaal hoe de geschiedenis is gelopen: de Inca’s worden verslagen door de Spanjaarden. Maar hoe zijn de Inca’s en het Incarijk nou precies verdwenen? En waarom lukte het de Inca’s niet om te winnen van de Spanjaarden?  In deze blog vertel ik je meer over de ondergang van het Incarijk en deel ik de drie belangrijkste redenen waarom de Inca’s niet opgewassen waren tegen de Spanjaarden.

Het Incarijk

Een blog over de ondergang van de Inca’s is niet volledig zonder ook een ode te schrijven aan dit bijzondere rijk. Het Incarijk was namelijk goed georganiseerd, complex en intellectueel. Een plek waar architectuur, politiek en economie floreerden. Zo hanteerden de Inca’s hun eigen belastingsysteem op basis van arbeid (mit’a), creëerden ze door het hele rijk landbouwterrassen om hun gewassen op te verbouwen en bouwden ze tempels met joekels van stenen zonder voegwerk. De Inca’s hadden geen schrift, maar gebruikten een knopensysteem (quipu) om informatie door te geven. Bovendien kregen ze het voor elkaar om een wegennetwerk te bouwen van meer dan 22.000 kilometer dwars door het Andesgebergte. De Inca’s hadden het dus goed voor elkaar. En dat in een rijk dat nog geen honderd jaar (!) bestond toen de Spanjaarden kwamen! 

Hoe zijn de Inca's verdwenen - afbeelding

De verovering van het Incarijk

In 1528, tijdens een van zijn ontdekkingstochten, stuit de Spanjaard Francisco Pizarro op een machtig rijk. Een rijk zo uitgestrekt, welvarend en georganiseerd, dat hij met zijn mond vol tanden staat. Maar een nieuw rijk ontdekken is voor hem niet voldoende. Op zoek naar glorie besluit hij dat hij het rijk wil veroveren. De Europeanen hebben immers vrij spel in ‘De Nieuwe Wereld’ na de komst van Columbus. Na jaren voorbereiding en goedkeuring van koning Karel V, keert hij in 1532 terug naar Peru. Samen met een leger van 180 man heeft hij één doel: het veroveren van het Incarijk. De Inca’s zitten op dat moment midden in een burgeroorlog en weten niet dat de Spanjaarden verkeerde bedoelingen hebben. 

Hoe zijn de Inca's verdwenen - afbeelding 2
Francisco Pizarro

Pizarro gaat strategisch te werk. Het plan is om de Incakeizer Atahualpa te ontvoeren tijdens een ‘ontmoeting’. Hij speelt hierbij in op het vertrouwen van de Incakeizer in de nieuwkomers. Atahualpa verwacht namelijk niet dat Pizarro het rijk wil veroveren, Pizarro’s leger is veel te klein in tegenstelling tot het leger van de Inca’s van ca. 80.000 soldaten. Tijdens de ontmoeting met Atahualpa slaat het Spaanse leger toe en lukt het hen om de nietsvermoedende Incakeizer te ontvoeren. Duizenden Incasoldaten sterven. Losgeld in de vorm van goud en zilver werkt niet en in 1533 wordt Atahualpa publiekelijk geëxecuteerd. Het betekent het begin van het einde van het Incarijk. 

In de jaren die volgen winnen de Spanjaarden langzaamaan meer terrein. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er vinden dan ook regelmatig opstanden plaats. De Inca’s trekken zich uiteindelijk terug en regeren nog nog bijna veertig jaar in een eigen gevormde staat genaamd Vilcabamba. In 1572 wordt de allerlaatste Incakeizer Túpac Amaru (broer van Atahualpa) vermoord. Het Incarijk is vanaf dat moment definitief geschiedenis. 

3x waarom de Inca's niet konden winnen

Er zijn drie redenen waarom het de Inca’s niet is gelukt om de Spanjaarden te verslaan. Ik zet ze hieronder voor je op een rij. 

1. De Inca's hadden geen paarden

Films en strips laten je misschien anders denken, maar paarden zijn helemaal niet zo inheems in de Amerika’s als je misschien zou vermoeden. De oorspronkelijke bewoners hadden vóór de komst van de Spaanse conquistadores namelijk nog nooit een paard gezien, laat staan van paarden gehoord.  Een dier dat zowel als last- en rijdier kon dienen was niet voor te stellen! Ze keken dan ook hun ogen uit toen ze de Spanjaarden op hun paarden door het land zagen trekken. Ook voor de Inca’s was een dier berijden onvoorstelbaar. Zij gebruikten tot die tijd uitsluitend lama’s als lastdieren. En een lama berijden, ho maar! 

De Spanjaarden waren dus in het bezit van paarden en hadden daardoor een voorsprong op de Inca’s. Te paard waren zij een stuk behendiger en sneller dan de Inca’s. Het wiel kenden de Inca’s nog niet. 

2. De Inca's hadden geen ijzer

Het Incarijk, net als de rest van Zuid-Amerika, zat vol met goud en zilver. Iets wat de Spanjaarden zeker niet was ontgaan. Vol bewondering keken ze naar de tempels verhuld in goud en de prachtige zilveren en gouden sieraden van de Inca’s. Goud en zilver was geen teken van rijkdom in het Incarijk, maar liet zien hoe dicht je bij god stond. Aan goud en zilver dus geen gebrek, helaas wel aan ijzer. Doordat er geen ijzer te vinden was in het rijk, waren de Inca’s er niet bekend mee. Ze maakten hun wapens van brons of koper, die een stuk minder sterk waren de ijzeren  wapens van de Spanjaarden.

De Spaanse conquistadores waren dus in het bezit van vuurwapens (bv kanonnen) en ijzeren uitrusting/wapens (bv harnassen, schilden en zwaarden). De Inca’s hadden geen sterke ijzeren uitrusting die hen beschermde én waren niet bekend met de geavanceerde (ijzeren) wapens uit Europa. 

3. De Inca's hadden geen antistoffen tegen Europese ziektes

Vanaf de 16de eeuw brachten de conquistadores, zonder dat ze het door hadden, hun dodelijkste wapen mee: Europese ziektes.  De oorspronkelijke bewoners van de Amerika’s leefde tot de komst van Columbus in 1492 namelijk helemaal los van Europa. Europese ziektes zoals tyfus, mazelen, cholera en de pokken kenden ze er niet. Terwijl de Spanjaarden resistent waren voor de ziektes, waren ze een doodvonnis voor het overgrote deel van de oorspronkelijke bewoners. Dat betekent dat het aantal oorspronkelijke bewoners, door de snelle verspreiding, al aan het slinken was vóórdat Midden- en Zuid-Amerika überhaupt ontdekt was. Toen Pizarro in 1532 terugkwam naar Zuid-Amerika, waren veel Inca’s in het rijk dus al overleden. 

En waarom dat verschil in antistoffen? Nou dat komt doordat in Europa al lange tijd dieren worden gehouden, zoals koeien, varkens en schapen, maar ook honden en katten. En juist gedomesticeerde dieren dragen ziektes aan mensen over. In de Amerika’s werden er veel minder dieren gedomesticeerd en dus ook minder ziektes overgedragen. De oorspronkelijke bewoners bouwden daarom minder antistoffen op dan Europeanen. 

De Spanjaarden hadden dus een onzichtbaar wapen: antistoffen. Misschien wel het dodelijkste wapen ooit. Er is geen consensus over het aantal mensen in de Amerika’s vóór 1492, maar schattingen liggen tussen de 8 en méér dan 100 miljoen mensen. Het overgrote aantal hiervan overlijdt aan een Europese ziekte. 

Hoe zijn de Inca's verdwenen - afbeelding 4

Voor dit artikel heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het boek ‘1491. De ontdekking van Precolumbiaans Amerika’ van Charles C. Man. 

Wil je meer blogs lezen over de geschiedenis van Zuid-Amerika? Ga dan naar het overzicht met algemene blogs over Zuid-Amerika

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *