¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

En nog steeds is Argentinië in de ban van de Falklandeilanden

Overal in Argentinië kom je dezelfde blauwe borden tegen met de tekst: “Las Islas Malvinas son Argentinas”.  We zien hele families poseren voor de borden en zelfs wat selfiesticks voorbij komen.  Hmm, wat zou het verhaal daarachter zijn, denk ik hardop? Op deze manier kwam ik erachter dat de Falklandeilanden de Engelse benaming is voor Las Islas Malvinas, de naam die ik op zoveel borden heb zien staan. En er kleeft een interessant verhaal aan vast. Een geschiedenis die al jarenlang spanningen oplevert tussen Argentinië en Groot-Britannië en in de jaren ’80  zelfs heeft geleid tot een oorlog. In deze blog vertel ik je meer over Argentinië en de Falklandeilanden, de Falklandoorlog en hoe het toch komt dat Argentinië tot op de dag van vandaag zo in de ban is van deze eilandengroep.

Een korte geschiedenis

De Falklandeilanden zijn een kleine eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan.  Verspreid over de ongeveer 200 eilanden wonen iets meer dan 3.500 mensen. Het gebied is rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie en vanwege haar strategische ligging erg aantrekkelijk. Maar hoe is deze eilandengroep het middelpunt geworden van een bloederige oorlog?  Nou, daarvoor moeten we terug naar de 16de eeuw. 

Het is de Engelsman John Davis die in 1592 als eerste voet aan wal zet op de Falklandeilanden. Na wat pogingen van de Spanjaarden en Fransen, zijn het de Britten die de eilanden claimen. In de 19de eeuw, na de onafhankelijkheid van Argentinië, proberen ook de Argentijnen de eilanden te koloniseren. Tevergeefs, want de Britten laten de eilanden niet van zich afpakken. Vanaf 1833 vestigen diverse Engelse kolonies zich in het gebied en wordt het officieel deel van het Britse rijk. 

In de tientallen jaren die volgen blijven de Argentijnen moeite hebben met het feit dat de eilanden onder Brits bewind staan. Het land claimt keer op keer dat het gebied van haar is, omdat de eilanden op hun territorium (zeewateren) liggen. De Britten willen hier echter niets van weten. 

Argentinië en de Falklandeilanden - afbeelding

De Falklandoorlog

In de jaren ’80 wordt Argentinië geregeerd door een militair regime, ook wel de Junta genoemd. Het gaat op dat moment niet goed in Argentinië: er is een economische crisis en veel politieke onrust.  Om de aandacht af te leiden van de problemen en het nationalistische sentiment te versterken doet de Junta een gewaagde stap. Ze besluiten in ’82 de Falklandeilanden militair te bezetten en roepen zo de oorlog met de Britten uit. Ze verwachten dat de Britten hier niet militair op gaan reageren.  Een verkeerde inschatting, daar kwamen ze erg snel achter… 

De Argentijnse soldaten kunnen niet op tegen de Britten. De gehele oorlog duurt dan ook “maar” 74 dagen. Méér dan 900, vooral jonge Argentijnse soldaten, keren niet terug naar huis. Er ging een hele hoop mis aan de Argentijnse kant. Een oorlog uitroepen om het volk achter je te krijgen is sowieso al erg dwaas, maar het ontbrak het Argentijnse leger aan meer. Zo waren ze niet gewend om buiten het vasteland te vechten, waren er diverse logistieke uitdagingen door de ligging en beschikten ze niet over voldoende moderne wapens. 

Argentinië en de Falklandeilanden - afbeelding 2

Een pure juridische kwestie

De Falklandoorlog was een bittere pil voor Argentinië. Een oorlog beginnen zullen ze dan ook niet zo snel meer doen. Maar de Argentijnse regering is niet bang om andere acties te ondernemen. Zo heeft de Argentijnse minister in 2012 nog een oproep gedaan tot een boycot van Britse producten (die echter mislukte) en zijn ze niet bang om te klagen over wat “de Britten” allemaal doen op hun grondgebied. Ook hebben ze al meermaals aangegeven dat ze om de tafel willen met Groot-Britannië over de kwestie

De eilandbewoners, daarentegen, stemden in 2013 al met een grote meerderheid voor om bij Groot-Britannië te blijven. Probleem opgelost zou je denken? Helaas niet, want het lijkt er op dat de Falklandkwestie een pure juridische kwestie is geworden. Een strijd om prestige, gevoed door  nationalisme en soevereiniteit. Maar anno 2023 leeft het onderwerp nog steeds in Argentinië, dat hebben wij met eigen ogen ervaren. Oh wee als je Falklandeilanden zegt, in Argentinië zijn het en blijven het Las Islas Malvinas. 

Argentinië en de Falklandeilanden - afbeelding

Wil je meer blogs over Argentinië lezen? Ga dan naar de pagina met alle blogs over Argentinië.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *