¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Auto kopen in Chili – een stappenplan

Het besluit staat: je gaat een auto kopen in Chili! In je hoofd ben je al onderweg en rijd je met je droombusje in Patagonië en op de zoutvlakte in Bolivia. Maar first things first: de aankoop. Want hoe pak je het kopen van een auto in Chili nu het beste aan? In deze blog leg ik je in zes stappen uit hoe je een auto koopt in Chili en op welke dingen je moet letten bij de aankoop. Binnen één week kun je al op pad zijn!

Eén tip op voorhand: Tranquilo, tranquilo. In Zuid-Amerika gaat het allemaal niet zo snel en efficiënt. Bereid je voor op lange wachtrijen en veel papierwerk. Maar hey, de Chileense bureaucratie is al een hele ervaring op zich! 😉
Alle informatie in deze blog is gebaseerd op onze eigen ervaringen bij het kopen van een busje in Chili in 2023.

Stap 1. Rut aanvragen bij de SII

Wat is een RUT?

Om een auto in Chili te kopen heb je een RUT (Rol Único Tributario) nodig. Dit is een persoonlijk identificatienummer (soort BSN-nummer) voor alles wat te maken heeft met belastingen. Als je een ‘grote’ aankoop doet in Chili, zoals het kopen van een auto of huis, ben je namelijk belastingplichtig.

RUT aanvragen als toerist

Een RUT aanvragen doe je bij de SII (Servicio Impuestos Internal). Deze instantie kun je vergelijken met de belastingdienst in Nederland. Om een RUT aan te vragen moet je ‘gesponsord’ worden door een Chileen of een buitenlander die permanent woonachtig is in Chili. Als ‘sponsor’ is deze persoon jouw wettelijke vertegenwoordiger voor de Chileense belastingdienst. Tijdens de aanvraag moet deze persoon een volmacht ondertekenen.

Je kunt een aanvraag online starten (> Servicios online > RUT e inicio de actividades > Sociedades Extranjeras) of je kunt langsgaan bij een SII kantoor. Als je een sponsor hebt gevonden, kun je het beste gewoon samen een SII kantoor binnenwandelen en meteen de aanvraag indienen. Je vindt een SII kantoor in elke (middel)grote stad in het land. De verwerking van een aanvraag duurt gemiddeld drie werkdagen.

Stap 2. Op zoek naar een auto: waar zoek je?

Je kunt op veel verschillende platforms op zoek naar auto’s die te koop staan. Een aantal voorbeelden:

Stap 3. Langsgaan bij de verkoper

Vóór de bezichtiging

Er zijn een aantal papieren die een verkoper in bezit en up-to-date moet hebben:

  • Bewijs eigenaarschap (Padrón)
  • Verplichte verzekering (Seguro obligatorio). Let op: Deze verzekering geldt alleen voor reizen binnen Chili.
  • Jaarlijke belasting (Permiso de circulación)
  • Technische keuring (revisión técnica)

Je kunt bij de verkoper opvragen of de auto boetes (multas) op naam heeft staan. Indien ja, moet je ervoor zorgen dat de eigenaar deze nog betaalt. 

 

Bovenstaande punten kun je op voorhand al telefonisch/via WhatsApp/Messenger aan de verkoper vragen. Als alles in orde is kom je wat betreft papieren niet voor verassingen te staan.

Los daarvan is het verstandig om voor jezelf helder te hebben wat voor type auto je zoekt. Doe je online research en stel jezelf de vraag: Waar moet mijn auto aan voldoen? Denk hierbij aan: 

  • Stuurbekrachtiging
  • Airco
  • Airbags 
  • Kilometerstand (t.o.v.) afschrijving
  • Hoeveel passagiersstoelen?
  • Hoe nieuw/oud mag de auto zijn?
  • Wil ik erin kunnen slapen?

Tijdens de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging is het verstandig om de auto goed te inspecteren en een proefritje te maken. Stel vooral alle vragen die je hebt.

Na de bezichtiging

Geschikte auto gevonden? Laat de auto dan altijd voor definitieve aankoop bij een garage keuren. Een auto kan er nog zo goed uitzien, je weet nooit wat de staat van de motor is en of er andere mankementen zijn.

Stap 4. Definitieve aankoop bij notaris

Maak samen met de verkoper een afspraak bij een dichtstbijzijnde notaris. Neem je paspoort mee en zorg dat je je RUT paraat hebt.

Stap 5. Betalen

Een betaling kun je via een banktransfer doen of in cash. Wil je je aankoop snel afhandelen? Betaal dan in cash. Transfers tussen een Nederlandse bankrekening en een Chileense bankrekening kunnen soms weken duren.

Let op: Zorg ervoor dat je geen geld overhandigt voordat je de papieren van de auto in bezit hebt.
Tip: Als je in korte tijd veel geld wil opnemen dan is het voordeliger om gebruik te maken van een transferdienst zoals Western Union of Remitly.

Stap 6. Avontuur kan beginnen

Gefeliciteerd, je hebt een auto gekocht! Het avontuur kan nu echt beginnen. Het duurt een aantal weken voordat de aankoop rond is en de auto definitief op je naam staat. Gelukkig hoef je hier niet op te wachten en kun je direct op pad. Zorg er wel voor dat je alle papieren van de notaris en de verplichte papieren van de verkoper bewaart en meeneemt op reis.

Ook handig om te weten

Extra hulp nodig: er zijn organisaties die je kunnen helpen

In Chili vind je verschillende bedrijven die je kunnen helpen met het kopen van een auto. Zij kunnen je ondersteunen van stap 1 t/m 6. Zo kunnen ze bijvoorbeeld je ‘sponsor’ zijn bij de aanvraag van een RUT, je auto laten checken en een afspraak voor je maken bij de notaris. Ingewikkeld papierwerk kunnen zij begrijpelijk voor je maken. Ook kun je altijd bij hen terecht voor vragen en/of tips tijdens je reis. Naast ondersteuning bij het kopen van een auto, hebben deze organisaties vaak zelf campers/busjes/auto’s in de verkoop en kunnen ze jouw gekochte voertuig ombouwen. 

Drie organisaties die je kunnen helpen bij het kopen van een auto zijn:

Wij hebben bij de aan- en verkoop van ons busje ondersteuning gehad van Suzi Santiago (de eerste). Onze ervaring is dat ze qua communicatie nog heel wat kunnen verbeteren, maar wel goed zijn in wat ze doen en hun afspraken nakomen. Ik heb bovendien voor de verkoop contact gehad met Suzi Santiago CTW en de communicatie met hen heb ik als heel prettig ervaren! Het was echter voor ons makkelijker om bij eenzelfde partij te blijven. 

Waarom een auto in Chili kopen?

In vergelijking met de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen is Chili best een duur land. Dus je vraagt je misschien af waarom je er goed aan doet om in Chili een auto te kopen. Nou, dit komt simpelweg omdat je in Chili als toerist een auto mag en kunt kopen! En dat je met je Chileense voertuig de grens over mag (ook erg handig).  

Heb je nou nog meer vragen? Of wil je meer weten over hoe wij bepaalde dingen aangepakt hebben? Reageer dan op deze blog of stuur me een berichtje per mail of app! Lees voordat je op pad gaat ook zeker mijn blog met zeven handige tips voor een roadtrip door Zuid-Amerika

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

2 gedachten over “Auto kopen in Chili – een stappenplan”

  1. Hi iris,
    dank voor het delen van je kennis voor het kopen van een auto in Chili. Als het mag een paar vragen.
    1) hoe ben je aan deze kennis gekomen
    2) Door het aanvragen van een rut ben je bekend bij de belastingdienst. Moet je dan geen belasting betalen in Chili?
    3) Hoe lang kan je de auto op je naam laten staan?
    4) Kan je de auto ook naar een ander land exporteren, zonder extra eisen vanuit Chili
    5) als je websites weet over bovenstaande vragen houd ik mij aanbevolen.

    alvast hartelijk bedankt voor je moeite.
    guus

    1. Hoi Guus,
      Excuses voor de late reactie! Mijn vriend en ik hebben afgelopen jaar zelf een busje gekocht in CHili. Dus alle info komt van eigen ervaring 🙂

      Ik heb niet op elke vraag antwoord, maar verwijs je graag door naar https://www.suzisantiago.com. Op internet kun je heel weinig vinden over het kopen van een auto als niet-inwoner van Chili. Antwoord op specifieke vragen zoals de jouwe zijn lastig te vinden.

      Bij het antwoord op vraag 2 kan ik je wel helpen: Het hebben van een rut betekent dat je alleen belasting betaalt over jouw eigendom in Chili, in dit geval een auto. Bij aankoop van een auto betaal je standaard belasting en je bent jaarlijks verplicht om “wegenbelasting” te betalen.

      Ben je van plan een auto te kopen in Chili binnenkort? Als ik je nog ergens anders bij kan helpen, kun je me ook mailen op whatsappen (zie contactpagina).

      Groetjes,
      Iris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *