¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Blik op Chili #1 Waarom mijn moeder haar thuisland Chili moest ontvluchten

Ik ben half Nederland, half Chileens. Bij mijn oma thuis eten we empanada’s. Met de familie praten we in het Nederlands, soms in het Spaans. Over het verleden praten doen we niet zoveel. Al helemaal niet over de gebeurtenissen die nog steeds pijn doen. Bijvoorbeeld over de reden waarom mijn Chileense familie naar Nederland moest vluchten. Het is een stukje geschiedenis, van zowel Chili als mijn familie, die ik graag wil vertellen. Want tot op de dag van vandaag zijn er mensen die noodgedwongen, vaak halsoverkop, hun land moeten ontvluchten. 

Het verhaal begint in 1970, als Salvador Allende met de Unidad Popular de verkiezingen in Chili wint. Vanaf dat moment heeft Chili sinds lange tijd weer een democratisch verkozen linkse president. Allende wil van Chili een socialistische maatschappij maken en er liggen grote plannen op tafel. Zo wil hij onder andere het kapitaal herverdelen en bedrijven nationaliseren. Op de achtergrond speelt de Koude Oorlog, waarin de spanningen tussen het kapitalisme en het communisme oplopen. De Verenigde Staten zijn constant bang dat er een ’tweede Cuba’ ontstaat. 

De militaire staatsgreep in 1973

Begin jaren ’70 krijgt Chili te maken met een economische crisis. Er heerst veel onrust in de samenleving en de politiek staat lijnrecht tegenover elkaar. Ook de Verenigde Staten bemoeien zich steeds meer met Chili. President Nixon is namelijk bang voor de ‘rode’ koers van het land. Een socialistische/communistische regering in de Amerika’s, de ‘achtertuin’ van de VS, kan alleen maar voor problemen zorgen.

Op 11 september 1973 wordt de Chileense regering van Allende omvergeworpen. President Allende pleegt zelfmoord in het presidentiële paleis in Santiago. Een staatsgreep is een feit. Het is het begin van een jarenlange dictatuur onder leiding van generaal Augusto Pinochet.  De VS financieren de staatsgreep en erkennen de nieuwe regering vrijwel direct. Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen spelen de VS een rol in de staatsgrepen van de jaren ’70.

Blik op Chili - afbeelding

Repressie en geweld

Niemand in Chili is veilig tijdens de militaire dictatuur. Op dagelijkse basis worden mensenrechten geschonden. Alles wat ook maar iets te maken heeft met ‘linkse’ politiek wordt verbannen en/of verbrand. Denk aan boeken, films, kunst en muziek. Mensen die zich uitspreken tegen de dictatuur verdwijnen of worden gemarteld. Het congres is ontbonden en politieke partijen zijn verboden. 

Meer dan 30.000 mensen verdwijnen/worden vermoord tijdens het militaire regime (1973 – 1990).  Onder hen bekende artiesten, zoals Victor Jarra en Jorge Peña Hen. Duizenden Chilenen vluchten naar het buitenland of worden verbannen. Waarom? Omdat ze volgens de militairen een ‘gevaar’ voor de samenleving vormen. Vanwege hun politieke voorkeur of omdat ze zich uitspreken tegen de gruweldaden van het militaire regime.  

Het verhaal van mijn opa

Mijn opa was een socialist. Hij sprak zich uit tegen het regime en was politiek actief binnen de socialistische partij. Hem werd de mond gesnoerd. Op een dag is hij gewoon meegenomen, thuis opgepakt. Zelfs de voordeur was geen grens voor de militairen. Een tijd lang wist mijn familie niet waar hij was. Hij is gemarteld en werd vervolgens verzocht het land te verlaten. Erover praten deed hij niet. 

Blik op Chili - afbeelding

Op zoek naar een nieuw thuis

Duizenden Chilenen vluchten tijdens het militaire regime naar het buitenland. Tussen 1973 en 1985 vluchten meer dan 2.000 Chilenen naar Nederland. Zo ook mijn moeder, samen met haar drie broers en mijn opa en oma. Mijn moeder was toen twaalf jaar oud. Gelukkig was Nederland solidair. Hier werd het gezin met open armen ontvangen en konden ze een nieuw leven opbouwen. Dit doen zij eerst in de Bijlmer en vervolgens in Sittard. Begin jaren ’90 overlijdt mijn opa. Hij is nooit meer teruggekeerd naar Chili. 

Stukje geschiedenis

Voor mij is dit stukje geschiedenis, van Chili en mijn familie, nog steeds moeilijk te bevatten.  Ik kan het me gewoon heel moeilijk voorstellen. Het niet mogen denken, doen en zeggen wat je wil en vervolgens je land te moeten ontvluchten. En dan óók nog te bedenken dat een grootmacht als de VS deze ellende bewust hebben veroorzaakt. 


Helaas heb ik mijn opa nooit mogen ontmoeten. Toch zijn er veel lessen die ik van hem en de rest van mijn familie heb geleerd. Naast het feit dat ook de pijn nog steeds doorsijpelt. Ik ben blij dat ik mag opgroeien in een land waar ik vrij ben om te doen wat ik wil en te zeggen wat ik vind. Want deze vrijheden heeft lang niet iedereen. Op dit moment leven er (nog steeds) miljoenen mensen op een plek waar hen de mond wordt gesnoerd. Waar ze niet mogen zeggen wat ze denken en niet mogen laten merken waar ze voor staan.  Als zij besluiten hun land te ontvluchten of hiertoe gedwongen worden, ben ik solidair. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *