Wat hebben Duitsland en Chili met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! In het zuiden van Chili waan je je namelijk in het land van de pretzel en de wienerschnitzel. Overal om je heen vind je Duitse elementen terug. Zo hoef je niet raar op te kijken als er ‘kuchen’ of ‘strudel’ op de kaart staat, als het wapen van Duitsland, de welbekende zwarte adelaar, aan de muur hangt of als je een typisch Duits kerkje tegenkomt. Al méér dan 150 jaar zijn deze elementen onderdeel van de Chileense samenleving. Maar waar komen al die Duitse invloeden in Chili eigenlijk vandaan?
Territorium claimen met migratie
In 1818 is Chili, na een lange strijd, officieel onafhankelijk van Spanje. Tussen 1845 en 1950 focust de politiek zich met name op migratie. Migratie zorgt namelijk voor economische groei, hetgeen Chili op dat moment hard nodig heeft. Bovendien moeten de grenzen van het nog relatief nieuwe Chili ‘bewaakt en behouden’ worden. De regering wil dus graag dat mensen zich in het zuiden van het land gaan vestigen, hier wonen op dat moment namelijk nog maar nauwelijks mensen.
Vooral in de 19de eeuw emigreren groepen Duitsers en Oostenrijk-Hongaren naar Chili. Zij vluchten voor de economische en sociale problemen in hun thuisland, als gevolg van de industrialisering en de Duitse revolutie. In de ‘nieuwe wereld’ hopen zij op een beter leven. De Duitssprekende migranten vestigen zich met name in de provincie Llanquihue (met bekendste plek Puerto Varas) en in stadjes als Valdivia, Puerto Montt en Osorno. Enkelen van hen zoeken het nog zuidelijker op (o.a. Chiloé en Coyhaique) of settelen zich in en rondom hoofdstad Santiago.
De eerste Duitse invloeden
In korte tijd weten de Duitse migranten hun weg te vinden in hun nieuwe thuisland. En het gaat al snel heel goed! In het begin van de 20ste eeuw floreren de Duitse bedrijven en fabrieken in Chili. De migranten zijn trots op hun Duitse nationaliteit. In het zuiden ontstaan daarom al snel verschillende Duitse scholen, verenigingen en kranten. Ook nemen de migranten het protestantisme mee naar het katholieke Chili. Langzaamaan maken de Chilenen kennis met Duitse specialiteiten zoals kuchen, strudel en verschillende soorten bier. Biermerk Kunstmann is een typisch voorbeeld van een bedrijf dat is opgezet door Duitse migranten.
Deze Duitse subcultuur wordt versterkt door de komst van nieuwe Duitste migranten na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze aantallen zijn echter niet te vergelijken met de migratiegolf in de 19de eeuw. Het is dus een fabeltje dat de Duitse subcultuur is ontstaan door migranten die na de Tweede Wereldoorlog kwamen, zoals gevluchte nazi’s.
Een Duits-Chileense cultuur
Hoewel de Duitse migratie naar buurlanden zoals Argentinië hoger ligt, is de Duitse cultuur in Chili het meest voelbaar. In Zuid-Chili hebben Duitse migranten simpelweg écht hun stempel op het landschap gedrukt. Maar anno 2023 is het zuiden van Chili allang geen geïsoleerde Duitse kolonie meer. De afgelopen decennia zijn namelijk ook veel Chilenen en andere migranten in het zuiden komen wonen. Hierdoor is er in dit deel van het land een Duits-Chileense cultuur ontstaan, een Chileense cultuur met een Duits tintje. Of bestaat de Chileense cultuur überhaupt niet zonder haar Duitse invloeden?
Meer weten over de geschiedenis van Chili? Lees dan mijn blog over de geschiedenis en inwoners van Chili.