¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

De Andesvliegramp 1972: een verhaal over moed en overleven

Laatste keer bewerkt op maandag 8 januari, 2024.

In 1972 stort een Uruguayaans vliegtuig neer in het Chileense Andesgebergte. Aan boord van het vliegtuig zit een rugbyteam uit Montevideo. 16 van de 45 inzittenden weten zich in de weken na de crash op miraculeuze wijze te redden in de vrieskou van de Andes. Pas na 72 dagen (!) lukt het hen om hulp te vinden en worden ze gered. Het bijzondere overlevingsverhaal van de groep jonge Uruguayanen bereikt in dat jaar de hele wereld. Nu, méér dan 50 jaar later, raakt het verhaal van de Andesvliegramp nog steeds. In deze blog deel ik het bijzondere verhaal van de Andesvliegramp 1972 met je. 

Op weg naar Santiago

Op 13 oktober 1972 vertrekt een Uruguayaans vliegtuig van Montevideo naar Santiago. Aan boord zit een rugbyteam uit Montevideo, de meeste van hen nog student. Om Santiago te bereiken moet het vliegtuig het enorme Andesgebergte overvliegen. Het weer is echter slecht, waardoor het vliegtuig een noodlanding moet maken in Mendoza, Argentinië. De volgende dag ziet de weersvoorspelling er niet veel beter uit, maar het vliegtuig vertrekt toch. Een half uur later crash het vliegtuig midden in de Andes. 32 van de 45 inzittenden overleven de crash. Op de vliegtuigradio horen ze al na enkele dagen dat de hulptroepen stoppen met zoeken. Want wie overleeft er nu zo’n crash in de vrieskou?

Overleven in de vrieskou

Op bijna 4.000 meter boven zeeniveau moeten de 32 overlevenden zich zien te redden. De barre omstandigheden maken het niet makkelijk. Veel van hen zijn gewond geraakt tijdens de crash en er is maar een hele kleine voorraad eten. Bovendien zijn temperaturen ver onder de 0 °C niet meer dan normaal in dit gebied. Maar de overlevenden laten zich niet gek maken en ontwikkelen verschillende spullen om in leven te blijven. Zo maken ze slaapzakken van de vliegtuigstoelen en bouwen ze van drankflessen een apparaat om drinkwater te destilleren. Ook beschermen ze hun ogen voor de felle zon door zelf zonnebrillen te maken met zonwerend materiaal uit de cockpit. Om niet te sterven van de honger besluiten ze uiteindelijk zelfs om de lichamen van hun overleden vrienden op te eten om in leven te blijven…

De Aneesvliegramp 1972 - afbeelding

Op zoek naar hulp

Opgeven is geen optie. Verschillende keren proberen de overlevenden dan ook op zoek te gaan naar hulp. Maar de extreme omstandigheden in de bergen maken het ze niet makkelijk. Tijdens een barre tocht van tien dagen komen twee overlevenden iemand tegen: een Chileense man op paard die zijn dagelijkse rondje maakt. De ontmoeting betekent het begin van hun redding. Na 72 dagen (méér dan twee maanden!) weten hulptroepen de groep te bereiken. In het totaal overleven 16 van de 45 inzittenden de ramp. Tot op de dag van vandaag blijft dit bijzondere overlevingsverhaal mensen van over de hele wereld inspireren. 

Meer over de ramp

Er zijn verschillende boeken en films verschenen over de Andesvliegramp. In 1993 verscheen de film ‘Alive’. In januari 2024 is er een nieuwe film over de vliegramp verschenen op Netflix ‘The society of the Snow’ (La sociedad de la Nieve). In Montevideo vind je bovendien een museum dat volledig gewijd is aan de vliegramp. Je leest hier persoonlijke verhalen van de inzittenden en vindt er originele stukken van het vliegtuig. Zeker een aanrader als je de hoofdstad van Uruguay bezoekt!

Leuk weetje: Het vliegtuig van de crash was een Fokker van KLM. Deze waren in die tijd helemaal wit van kleur. Na de ramp besloot KLM om fokkers witblauw te maken, zodat de vliegtuigen te herkennen zijn in de sneeuw.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *