¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Progressief Uruguay: een land dat er op alle fronten bovenuit steekt

Uruguay is een bijzonder land. Niet alleen omdat het relatief klein is, maar vooral omdat het eigenlijk op alle fronten boven haar buurlanden uitsteekt. Zo heeft iedereen in het land toegang tot gratis onderwijs en drinkwater. En zijn het homohuwelijk, abortus én marihuana gelegaliseerd. Best bijzonder als je bedenkt dat Zuid-Amerika (nog steeds) een conservatieve regio is, waar economische ongelijkheid niet anders dan normaal is. Wat is het geheim van Uruguay, de progressieve parel van Zuid-Amerika? 

De beste van de klas

Uruguay doet het goed. Niet alleen in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, maar ook met Europa. Zo heeft het al jarenlang een stabiele democratie, is het een van de meest welvarende landen in Zuid-Amerika en is het het veiligste land in de regio. Ook is het veruit het minst corrupte land in Zuid- Amerika. Uruguay scoort op dit laatste punt zelfs beter dan Europese landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Maar ook als je in Uruguay rondloopt merk je het.  Je ziet, in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, weinig daklozen en bedelaars. En als je iets  op straat laat vallen, loopt er altijd wel iemand achter je aan om het je terug te geven. Genoeg voeding voor mij om eens in de (politieke) geschiedenis van Uruguay te duiken. 

Een traditie van progressieve en sociale ideeën

Progressieve en sociale ideeën spelen al meer dan honderd jaar een belangrijke rol in Uruguay. Al in 1877 wordt de allereerste onderwijswet aangenomen: verplicht en gratis basisonderwijs voor iedereen. En in de jaren die volgen schieten nog meer verschillende hervormingen uit de grond. Zo zijn bekende sociale hervormingen de achturige werkdag (1915) en gratis hoger onderwijs (1915). Ook zorgt nieuw progressief beleid ervoor dat vrouwen in Uruguay de eerste van Zuid-Amerika zijn met kiesrecht (1927) en dat vrouwen vanaf 1913 kunnen scheiden van hun partner zonder toestemming. Dit laatstgenoemde is zelfs eerder dan in Nederland! Veel van deze hervormingen zijn te danken aan president José Battle y Ordoñez. Ruimdenkende politici als hij hebben een basis gelegd voor het Uruguay van nu.

De ‘armste president ter wereld’

Ook in de 21ste eeuw blijven ‘opvallende’ politici aan het roer in het land. Neem ex-president Jose (Pepe) Mujica. Een ware volksheld. En… niet zomaar! Als linkse marxistische activist sloot hij zich in de jaren 60 en 70 aan bij de Tupamaros, een Uruguayaanse guerillabeweging. Vanaf 1973 tot 1985 zat hij aaneensluitend vast tijdens de militaire dictatuur in het land. Hierna besloot hij als politicus te strijden voor een eerlijk en rechtvaardig Uruguay, eerst als senator vervolgens als president. Tijdens zijn presidentschap (2010-2015) leeft hij een sober leven. Hij doneert ca. 90% van zijn inkomen aan liefdadigheidsinstellingen. Hij krijgt daarom de bijnaam ‘armste president ter wereld’.  Dat is nou practice what you preach! 


Het is tijdens het presidentschap van Mujica dat het homohuwelijk, abortus én marihuana gelegaliseerd worden. Abortus en het homohuwelijk zijn al erg bijzonder in de regio, maar de regulering van marihuana is al helemaal uniek! In Uruguay kun je marihuana ‘gewoon’ bij de apotheek krijgen. En wij als Nederland zouden voorloper zijn met betrekking tot drugsbeleid? 

Progressief Uruguay - afbeelding

Een nieuwe progressieve wind?

Vanaf 2020 is president Lacelle Pou aan de macht. Met hem heeft Uruguay sinds vijftien jaar weer een conservatieve (centrum-rechtse) president. Zijn focus ligt op het versterken van de Uruguayaanse economie en het aanpakken van criminaliteit. Gelukkig niet op het terugdraaien van progressieve wetgeving zoals die van de regulering van marihuana of het homohuwelijk. Een fenomeen dat je in landen als de Verenigde Staten weleens vaker ziet. Op dit moment is hij bezig met een hervorming van de pensioenwet. Zijn plan, het verhogen van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar, stuit echter op veel woede vanuit de vakbonden, samenleving en oppositie. Daarnaast waait er een nieuwe linkse wind door Zuid-Amerika. Zo koos buurland Brazilië in 2022 voor linkse president Lula en Chili in datzelfde jaar voor de enorm progressieve Boric. Wat heeft deze wind voor Uruguay in petto?

Nieuwsgierig geworden naar José Mujica? Bekijk dan eens deze video. De man is echt een genot om naar te luisteren! 

Wil je meer verhalen lezen over Uruguay? Ga dan naar het overzicht met alle blogs over Uruguay

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *