¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Geschiedenis #1 Dekoloniseer de geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika

Dit is deel 1 van mijn blogreeks over de geschiedenis van (Zuid-)Amerika. Met deze blogreeks neem ik je mee in de rijke geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika en deel ik mijn persoonlijke mening hierover.

1492, een jaar dat vast wel een belletje doet rinkelen bij je. Het is het jaar waarin Columbus voet aan wal zet op een nieuw continent, beter bekend als de ontdekking van Amerika. Het continent wordt al snel omgedoopt tot ‘De Nieuwe Wereld’. Het markeert voor velen van ons het begin van de geschiedenis van de Amerika’s (Noord- en Zuid-Amerika). Ook voor mij, want veel over de geschiedenis van vóór 1492 heb ik nooit geleerd. Best gek eigenlijk toch, aangezien we weten dat er al duizenden jaren mensen in Amerika wonen. Hoe komen we in Europa aan die eenzijdige en beperkte blik op de geschiedenis van Amerika? En hoe heeft dit invloed op onze beeldvorming van het continent en haar inheemse bevolking?  Hoog tijd om de geschiedenis van Noord- en Zuid-Amerika te dekoloniseren. 

Nieuw gebied om slag te slaan

De geschiedenis van Europa is een rijke, maar ook zeker bloederige. Al honderden jaren zetten Europeanen voet aan land op vreemd gebied, om dit vervolgens zichzelf toe te eigenen. Zo deden de Belgen het in Congo, de Britten het in India of en de Nederlanders het in het huidige Indonesië. Hetzelfde riedeltje, op een andere plek op de wereld. Dit ging vrijwel altijd gepaard met een financieel motief, want in een nieuw gebied valt immers altijd wel wat te halen. Van grondstoffen voor productie in fabrieken tot aan mankracht om producten voor eigen markt op plantages te verbouwen.

Hetzelfde gebeurde ook in Amerika vanaf 1492. De Nieuwe Wereld zat vol met kansen. Allereerst natuurlijk territorium, nieuw land om leeg te roven, maar op lange termijn ook om op te verbouwen en eventueel te wonen. Ook zat Amerika bomvol (nieuwe) grondstoffen zoals katoen, goud en ijzer en nieuwe gewassen zoals maïs, pompoen en tomaat. De Europeanen keken hun ogen uit toen ze de rijkdom van Amerika ontdekten. 

Geschiedenis 1 - Waarom we afmoeten van onze eenzijdige kijk op de geschiedenis van Amerika

Europa centraal

Maar waarom begint de Amerikaanse geschiedenis voor Europa vaak pas in 1492? Nou, dat is eigenlijk heel simpel te verklaren. Elk volk, land of natie heeft de neiging om zichzelf centraal te zetten. Egocentrisme is iets menseigens, aangezien de mens van nature vooral met zichzelf bezig is. Nieuws is pas ‘echt’ nieuws als het invloed heeft op jou en een verhaal wordt pas ‘echt’ interessant als je zelf meespeelt. Dit gaat ook op voor de geschiedenis en hoe we deze bestuderen en vertellen. En is zeker van toepassing op Europa. Dit eurocentrisme is een vervelende karaktereigenschap die gevaarlijk kan uitpakken. Je verliest namelijk de nieuwgierigheid naar de verhalen van anderen.

Zo is het ook gegaan met de geschiedenis van Amerika. Dat verhaal begon pas toen Europa hoofdpersonage werd. Met als gevolg dat de ‘rest’ van de geschiedenis een beetje in de vergetelheid is geraakt. Dit heeft tot op de dag van vandaag invloed op hoe wij kijken naar de geschiedenis van Amerika en haar oorspronkelijke bewoners.

Eenzijdige kijk met een donker randje

Waar denk jij aan bij de geschiedenis van Amerika? Mannen met lasso’s op paarden? Ziekte? Cowboys? Dit zijn kenmerken van de recente geschiedenis van Amerika, nadat de Europeanen voet aan land zetten. Of denk je aan uitgestrekte terrassen? Bijzondere architectuur? De oudste mummies ter wereld? Laatstgenoemden waarschijnlijk niet meteen hè?

De eenzijdige blik op na 1492 geeft de geschiedenis van Amerika een donker randje en doet haar geen recht toe. Bovendien plaatst het de inheemse bevolking in een slachtofferrol. Alsof ze een passieve rol spelen in het verhaal van Amerika en toekeken hoe ze zelf ten onder gingen. Want ja, er zijn een hoop akelige dingen gebeurt. Hele beschavingen zijn verdwenen en daarmee ook een diversiteit aan culturen. Maar dit is maar een deel van het hele verhaal van Zuid-Amerika. 

Geschiedenis #1 - Waarom we afmoeten van onze eenzijdige kijk op de geschiedenis van Amerika

Een nieuwe blik

De afgelopen decennia zien we dat we steeds vaker onze Europese bril afzetten. Zo wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar Precolumbiaans Amerika (de periode vóór de kolonisatie van Europa). De behoefte naar de dekolonisatie van het curriculum op scholen en universiteiten in de samenleving stijgt. 

Laten we het als we praten over de geschiedenis van Amerika voortaan hebben over de verscheidenheid van Amerika. Want dat was (en is) Amerika: een mengelmoes aan mensen en rijke culturen. Een gebied waar al duizenden jaren mensen wonen (ca 15.000 jaar) en dat vol zat met complexe en intellectuele samenlevingen. Samenlevingen waar het wiel, kalenders en rekenen werd uitgevonden. Beschavingen met goed lopende economieën, bijzondere architectuur en interessante tradities. Het is een geschiedenis die je misschien niet hebt geleerd op school, maar die je beeldvorming over Amerika en haar oorspronkelijke bewoners voor altijd zal veranderen. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *