¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Hoe Spaans de grootste taal in Zuid-Amerika is geworden

Veruit de meeste mensen in Zuid-Amerika spreken Spaans (ca. 300 miljoen mensen).  Maar een handjevol hiervan (ca. 10 miljoen mensen) spreekt nog een inheemse taal. Van de 1.500 verschillende inheemse talen die het continent ooit kende, zijn er anno 2023 nog maar een paar over. In deze blog neem ik je mee in de “Spaanstalige” geschiedenis van Zuid-Amerika en hoe  deze geschiedenis invloed heeft op de vele inheemse talen op het continent.  Want waarom spreken ze eigenlijk Spaans in Zuid-Amerika? En hoe komt dat nog maar zo weinig mensen een inheemse taal spreken? 

De eerste Europeanen

De moderne geschieden van de Amerika’s  (Noord-, Midden- en Zuid-Amerika) begint aan het einde van de 15de eeuw. In 1492 om precies te zijn. Een jaar dat wellicht een belletje bij je doet rinkelen. In dat jaar zet Christopher Columbus als eerste Europeaan voet aan wal in het huidige Noord-Amerika. Dit doet hij in opdracht van de Spaanse kroon. Het gebied wordt al snel omgedoopt tot “De Nieuwe Wereld” en de Europeanen beginnen langzaamaan het nog onbekende gebied te verkennen. Met name de Spanjaarden trekken er lustig op uit. 

Vanaf de de 16e eeuw gaan diverse Spanjaarden op ontdekkingstocht in Zuid-Amerika. Zo is Francisco Pizarro de eerste Spanjaard die het huidige Peru en Ecuador bereikt, meert Juan Díaz de Solís als eerste aan in Argentinië en doet Diego de Almagro dit in Chili. Het is het begin van een periode van intensieve kolonisatie, waarbij Spanje grote delen van het continent verovert en in bezit neemt. Voor de oorspronkelijke bewoners een eerste keer dat ze in aanraking komen met Europeanen en in dit geval de Spaanse taal. 

Amper 30 jaar na aankomst weten Europeanen hun stempel overduidelijk op Zuid-Amerika te drukken. Het Spaanse koninkrijk verovert (grotendeels) het huidige Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. Deze landen vormden drie koninkrijken: Onderkoninkrijk Peru, Onderkoninkrijk Nieuw-Granada en Onderkoninkrijk van de Rio de la Plata. De Portugezen koloniseren Brazilië en de Fransen, Britten en Nederlanders de Guyana’s.  Om die reden wordt er in die landen geen Spaans gesproken. 

 

Waarom spreken mensen Spaans in Zuid-Amerika - afbeelding

Spaans als voertaal in de Spaanse kolonies

Tussen 1550 en 1810 maakt een groot deel van Zuid-Amerika onderdeel uit van het Spaanse koninkrijk. Spaans wordt dan ook de voertaal in het gebied, o.a. in het bestuur, onderwijs en rechtspraak. De Spanjaarden verplichten de lokale bevolking, die vaak hun eigen taal spreken, om Spaans te spreken. Van de taal van de elite werd het zo langzaam de taal van de “gewone man”. Bovendien spreken de missionarissen Spaans, hetgeen helpt met de verspreiding van de taal op het continent. Zij reizen het hele continent af om de oorspronkelijke bewoners tot het christendom te bekeren. 

Nu dat Spaans de nieuwe voertaal is, verdwijnen de lokale talen massaal. Een groot deel van de oorspronkelijke bewoners sterft namelijk aan de ziektes die de Spanjaarden meenemen. Daarnaast moeten zij gedwongen werken in het Spaanse “encomienda” systeem: gedwongen arbeid waarbij ze bijvoorbeeld op plantages moesten werken zonder enige vorm van vergoeding. Velen overleven dit harde werk niet. De kleine groepen oorspronkelijke bewoners die weten te overleven, worden systematisch uitgesloten.  Veel van hen zoeken elkaar op in bepaalde gebieden van het koninkrijk, vaak de (wat afgelegen) gebieden die moeilijk te besturen waren voor de Spaanse machthebbers. Vanuit hier vinden dan ook regelmatig opstanden plaats. 

Onafhankelijk, maar toch Spaans

Vanaf het eind van de 18de eeuw en begin van de 19de eeuw verandert er veel.  Zowel de Amerikaanse als de Franse revolutie maken veel los. Als gevolg van de ideeën van de verlichting willen steeds meer mensen in de Spaanse kolonies zich “loskoppelen” van het Spaanse koninkrijk. En zo geschiedt: aan het eind van 1826 zijn alle voormalig Spaanse koloniën in Zuid-Amerika onafhankelijk van Spanje. Natuurlijk niet zonder slag of stoot… 

Spaans blijft echter de voertaal in de voormalige koloniën. Na bijna drie eeuwen Spaanse bezetting is de taal namelijk onderdeel geworden van het leven in Zuid-Amerika. Veel mensen op het continent zijn wellicht nog nooit in Spanje geweest, maar hebben wel Spaans of gemixt bloed (mesties).

Voor inheemse talen is er na onafhankelijkheid dan ook nog steeds weinig ruimte. De oorspronkelijke bewoners blijven systematisch uitgesloten en gediscrimineerd. Men kijk neer op mensen die een andere taal spreken dan Spaans. In sommige gevallen worden zij zelfs systematisch uitgemoord door de nieuw gevormde regeringen (dit gebeurde o.a. in Uruguay, Argentinië en Chili). Net zoals tijdens de kolonisatie geldt: hoe “Spaanser”, hoe hoger je in rang staat. 

Erkenning van inheemse talen

Pas vanaf het einde van de 20ste eeuw (vanaf de jaren ’70) komt er steeds meer aandacht voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners. Verschillende landen nemen maatregelen om inclusie en gelijkheid te bevorderen, zoals het bevorderen van cultureel behoud en het erkennen van inheemse talen. In sommige gevallen zijn inheemse talen zelfs benoemd als officiële taal van het land naast het Spaans als (bestuurlijke) voertaal. Zo is het Quechua in Peru nu, naast het Spaans, een officiële taal en heeft de Boliviaanse staat álle inheemse talen (35 totaal) als officiële taal erkend. Op scholen wordt hier soms dan ook tweetalig onderwijs gegeven. In Bolivia zijn ambtenaren zelfs verplicht (bij wet) om, naast het Spaans, minimaal één inheemse taal te spreken. Belangrijke mijlpalen dus!

Toch blijft de eeuwenoude discriminatie in veel landen doorsijpelen…  Dit valt te merken aan de vake lage socio-economische klasse van de oorspronkelijke bewoners. En als je een taal nauwelijks meer spreekt of durft te spreken, tja dan kun je die gemakkelijk vergeten. Dit heeft ervoor gezorgd dat van de ca. 1.500 inheemse talen die er gesproken werden in Zuid-Amerika voor de komst van Columbus, er op dit moment nog maar ca. 350 bestaan… 

Hoe het ook kan: Guaraní in Paraguay

Paraguay doet het anders dan haar buurlanden. Ongeveer 90% van de inwoners hier spreekt (naast Spaans) Guarani, de grootste inheemse taal van het land. Dit is erg bijzonder, aangezien de taal ook wordt gesproken door niet-oorspronkelijke Paraguayanen. Dit komt door jaren intensief beleid van de overheid. Iedereen op school leert verplicht Spaans én Guarani. De taal zorgt zo voor een echt gemeenschapsgevoel in het land. Zo kan het ook dus! Wellicht een trend die zich gaat doorzetten? 

De grootste inheemse talen in Zuid-Amerika:

Quechua (Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië):  8-10 miljoen sprekers
Guarani (Paraguay, Argentinië, Uruguay, Brazilië):  6 miljoen sprekers
Aymara (Peru, Bolivia, Chili, Argentinië):  2.5 miljoen sprekers
Mapuche/Mapudungun (Chili, Argentinië):  500.000 sprekers

Meer blogs lezen over trends en ontwikkelingen in Zuid-Amerika? Bekijk dan het overzicht van alle algemene blogs over Zuid-Amerika. 

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *