¡Vamos! Zuid-Amerika

Search

Hoe kom je van Cusco naar Machu Picchu?

Denk je aan Peru, dan denk je aan… Machu Picchu natuurlijk! De magische Incastad tussen de bergen rondom Cusco. Een bezoek aan Machu Picchu mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw reis naar Peru. Maar hoe kom je bij Machu Picchu? Op internet valt er héél veel informatie over te vinden en dit kan soms verwarrend zijn. In deze blog vind je een duidelijk overzicht van de verschillende manieren hoe je van Cusco naar Machu Picchu komt.

Er zijn drie verschillende manieren om Machu Picchu vanuit Cusco  te bereiken: te voet, met de bus of met de trein. Ik neem ze hieronder één voor één door. 

1. Te voet (hiken)

Een populaire manier om het magische Machu Picchu te bereiken is met een meerdaagse hike vanuit Cusco. Je hebt hiervoor vier verschillende opties.

1. De Salkantay trek

De meest populaire hike om Machu Picchu te bereiken is de Salkantay Trek. Een prachtige vijfdaagse hike van ongeveer 75 kilometer, waarbij je dwars door de Salkantaypas wandelt (hier is de hike naar vernoemd).  Het hoogste punt van de hike zit op méér dan 4.500 meter, dus bereid je voor op ijle lucht en adem happen! Bovendien zitten er veel stijgingen en dalingen op de route, op één dag ga je zelfs urenlang omlaag. Maar wees gerust, als je een gemiddelde conditie hebt en een gezonde portie uithoudingsvermogen, is deze hike prima te doen. 

Je kunt de Salkantay trek met een gids of zonder gids doen. De meeste mensen kiezen ervoor om de Salkantay Trek met een gids te doen. In dat geval wordt alles voor je geregeld (slaapplek, eten, entree Machu Picchu, vervoer terug) en hoef je je dus alleen maar te focussen op het bereiken van de finish. Bovendien is het erg gezellig om met een groep te hiken. Geloof me, je leert elkaar erg goed kennen met een vijfdaagse hike ;-). Een aantal jaar geleden heb ik de Salkantay trek gedaan en ik vond het echt fantastisch. 

Prijs: vanaf 250 euro met gids 

2. De Inca Trail

Veruit de meest bekende “weg” naar Machu Picchu is de Inca Trail. Dit is de daadwerkelijke weg die de Inca’s te voet aflegden om vanuit Cusco Machu Picchu te bereiken. De vierdaagse hike is 42 kilometer lang en heeft een hoogste punt van 4.200. Ook hiervoor geldt dus: bereid je voor op ijle lucht en evt. hoogteziekte.  Met deze hike krijg je de  kans om  je eerste blik op Machu Picchu te werpen vanaf de zogenaamde “Zonnepoort”, een magisch aanblik. 

je kunt de Inca Trail alleen met een gids doen. Per dag mogen er maximaal vijfhonderd wandelaars op de trail zijn, zodat de paden goed intact blijven. Omdat de Inca Trail wereldwijd de bekendste meerdaagse hike is, moet je vroeg (lees:  bij voorkeur maanden van tevoren) je plekje reserveren. Boek daarom minimaal een aantal maanden van te voren bij een officiele Inca Trail agency in Cusco. Bijvoorbeeld via Inca Trail Explore

Prijs: vanaf 500 euro met gids 

3. De Inca Jungle Trek

Hou je van avontuur? En vind je dagenlang alleen maar wandelen een beetje saai? Kies dan voor de Inca Jungle Trek. Dit is een vierdaagse “tocht” bomvol leuke activiteiten zoals mountainbiken, raften en ziplinen. De Inca Jungle trek is erg populair onder backpackers, omdat het relatief goedkoop is én omdat het vol zit met andere activiteiten naast wandelen. Je doet dit in de Jungle-achtige omgeving rondom Machu Picchu. 

Je kunt de Inca Jungle Trek alleen met een gids doen. In dat geval wordt alles voor je geregeld (slaapplek, eten, entree Machu Picchu, vervoer) en hoef je je dus alleen maar te focussen op het bereiken van de finish. Bovendien is het erg gezellig om met een groep te hiken, je leert elkaar goed kennen. 

Prijs: vanaf 175 euro met gids 

4. De Lares Trek

Een wat minder bekende optie om naar Machu Picchu te wandelen is met de Lares Trek. Deze vierdaagse hike van 37 kilometer wordt ook wel gezien als de minst zware trek van de vier. Veel mensen die te laat zijn met het boeken van de Inca Trail kiezen voor deze Lares wandeling. Bijzonder aan deze trek is dat je langs echte Quechua dorpen komt en zo echt de lokale cultuur kunt ontdekken (in vergelijking met de andere hikes met een focus op natuur). 

Je kunt de Lares Trek alleen met een gids doen. De meeste mensen kiezen ervoor om de hike met een gids en in een groep te doen. In dat geval wordt alles voor je geregeld (slaapplek, vervoer, entree Machu Picchu en eten) en hoef je je dus alleen maar te focussen op het bereiken van de finish. Bovendien is het erg gezellig om met een groep te hiken, je leert elkaar heel snel heel goed kennen. 

Prijs: vanaf 350 euro met gids 

Hoe boek je een meerdaagse hike naar Machu Picchu?

De Salkantay Trek, de Inca Jungle Trek en de Lares Trek kun je alledrie last minute boeken in Cusco. Dit kan bij één van honderden tour agencies in de stad. Bijna elke agency biedt diverse meerdaagse hikes aan. Loop vooral eens bij een paar verschillende agencies binnen en vergelijk de prijzen. Vaak zetten ze hoog in, wees dus niet bang om af te dingen. De Inca Trail moet je op voorhand boeken. 

Hoe kom je van Cusco naar Machu Picchu - afbeelding

2. Met de bus

De allergoedkoopste manier om vanuit Cusco naar Machu Picchu te komen is per bus. Je hebt een aantal verschillende opties. 

1. Een tweedaagse tour

Wil je onbezorgd en lekker voordelig naar Machu Picchu? Kies dan voor een tour van 2 dagen naar Machu Picchu. Alles zit inbegrepen in deze tour: vervoer, eten, overnachting en je entree voor Machu Picchu. Let op: de bus vanuit Cusco brengt je naar Hidroeléctrica. Vanuit hier moet je vervolgens tien kilometer wandelen langs een treinspoor richting het dorpje Aguas Calientes. Hier overnacht je om de volgende dag Machu Picchu te bezoeken. Om van Aguas Calientes naar Machu Picchu te komen moet je vervolgens nog los een busticket kopen van ca. 25 euro (retour).  Je kunt ook lopen vanaf Aguas Calientes naar Machu Picchu, maar met een tour heb je hier helaas te weinig tijd voor. 

Zoals al eerder gezegd zit Cusco vol met tour agencies. Mijn advies is om een middag uit te trekken om een aantal agencies te bezoeken, te informeren en prijzen te vergelijken. 

De route: Cusco – Hidroeléctrica – Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes – Cusco 

Prijs: vanaf 100 euro (zonder busticket Aguas Calientes – Machu Picchu)

2. Op eigen houtje met een lokale bus (goedkoopste optie!)

Ben je niet zo van de tours? Of ben je op zoek naar een nog goedkopere deal? Ga dan zelf op pad met een lokale bus vanuit Cusco. Pak hiervoor een bus naar van Cusco naar het dorpje Santa Teresa (ca. zeven uur). Aangekomen in Santa Teresa kun je een gedeelde taxi (taxi collectivo) nemen naar Hidroeléctrica en hier volg je het treinspoor te voet naar het dorpje Aguas Calientes (ca. 10 km). Er zijn twee opties om van Aguas Calientes naar Machu Picchu te komen: per bus (ca. 25 euro retour) of te voet (2,5 uur). 

Je kunt je busticket van Cusco naar Santa Teresa online kopen. Koop je ticket hiervoor online via Redbus.pe. Een enkeltje kost niet meer dan 15 euro.

Let op: Als je kiest voor deze optie moet je apart nog een ticket voor Machu Picchu zelf kopen. Dit kan bij een tour agency in Cusco of in Aguas Calientes (1 dag voordat je naar Machu Picchu wil).  Een ticket voor de bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu kun je in Aguas Calientes kopen. 

De route: Cusco – Santa Teresa – Hidroeléctrica – Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes – Santa Teresa – Cusco 

Prijs: vanaf 30 euro (zonder busticket Aguas Calientes – Machu Picchu en zonder entreeticket Machu Picchu). 

3. Met de trein

De allerlaatste en derde optie om van Cusco naar Machu Picchu te komen is per trein. Dit is een bijzondere en tevens de allerduurste manier om bij Machu Picchu te komen. Je hebt twee opties. 

1. Directe trein

Je kunt vanuit Cusco direct een treinreis boeken naar het dorpje Aguas Calientes (ca. 3,5 uur). Vanuit hier kun je te voet (ca. 2,5 uur) of per bus (ca. 25 euro retour) naar Machu Picchu. 

2. Speciale bus + trein (Servicio Bimodal)

Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Cusco een speciale bus (vanuit de treinreis geregeld) naar Ollantaytambo. Vanuit hier stap je vervolgens in de trein die je in anderhalf uur naar Aguas Calientes brengt. Vanaf hier kun je te voet (ca. 2,5 uur) of per bus (ca. 25 euro retour) naar Machu Picchu. 

Er zijn twee bedrijven in Peru die treinreizen naar Machu Picchu aanbieden. Dit zijn PeruRail en Inca Rail.  kun je tickets kopen, maar beide bedrijven hebben ook een kantoor in Cusco. Beide bedrijven verkopen bovendien tickets voor Machu Picchu. Tickets voor de bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu kun je in Aguas Calientes kopen. Kijk voor meer informatie op de website van PeruRail of Inca Rail

Route: Cusco – (Ollantaytambo) – Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes – (Ollantaytambo) – Cusco 

Prijs: vanaf 270 euro (zonder busticket Aguas Calientes – Machu Picchu en zonder entreeticket Machu Picchu).

Hoe ga jij de magische Incastad Machu Picchu bezoeken? Laat het me weten door te reageren op deze blog! 

Wist je dat Machu Picchu een bekend zusje heeft? Ja je leest het goed, er is nog een verborgen Incastad te bezoeken in de buurt van Cusco. Deze lpek heet Choquequirao en is nog helemaal niet bekend onder toeristen. Lees meer over deze Incaruïne in mijn blog over Choquequirao.

De nieuwste blogs

Welke dieren leven in Patagonie - header

13x dieren in Patagonië die je zomaar kunt tegenkomen

Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en magische landschappen. Van gletsjers en besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere meren en mysterieuze dorpjes; je vindt het allemaal in deze regio. Door de goed beschermde natuur en landschappen is het gebied ook aantrekkelijk voor veel diersoorten. En doordat er relatief weinig mensen wonen in Patagonië, hebben ze het op veel plekken praktisch voor het zeggen! Patagonië is dus de perfecte plek om bijzondere wildlife te spotten. Maar welke dieren leven er nou eigenlijk in Patagonië? Nou, dat lees je in deze blog, want ik heb er dertien voor je op een rij gezet. Pak je verrekijker en handschoenen er maar vast bij!

Lees verder »
Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika - header

Wat moet je gezien hebben in Zuid-Amerika?

Zuid-Amerika is ontzettend divers. Divers in cultuur, maar ook zeker in mensen, geschiedenis en natuur. In muziek, gebruiken en accenten. Juist dit vind ik zo tof aan Zuid-Amerika! Ben je een reis naar Zuid-Amerika aan het plannen? Of wil je gewoon weten welke plekken Zuid-Amerika zo bijzonder maken? Lees dan snel verder en ontdek tien uiteenlopende plekken die je gezien moet hebben in Zuid-Amerika. Van bijzondere landschappen tot indrukwekkende ruïnes, in Zuid-Amerika kom je het allemaal tegen!

Lees verder »
Was Brazilië vroeger een kolonie van Nederland - header

Een Nederlandse kolonie in Brazilië: de korte geschiedenis van Nederlands-Brazilië

Nederland is het land van molens, klompen, tulpen en stamppot. Het land van nuchterheid, koningsdag en Delfts blauw. Maar ook zeker het land van… koloniën! Want het piepkleine Nederland begon al vroeg met ‘ontdekken’. Op zoek naar rijkdom en expansie weet Nederland in de 17de en 18de eeuw uiteenlopende gebieden te koloniseren. Denk aan het huidige Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Maar wist je dat Brazilië vroeger een kolonie van Nederland was? In deze blog vertel ik je meer over de korte geschiedenis van de kolonie Nederlands-Brazilië en de rol hiervan op de trans-Atlantische slavenhandel.

Lees verder »
Beste films Zuid-Amerika - header

7x de beste films over Zuid-Amerika

Wil je de mensen en cultuur van Zuid-Amerika ervaren? Of wil je je gewoon even op dit prachtige continent wanen? Plof dan snel op de bank en kies voor een film over Zuid-Amerika! In en over Zuid-Amerika worden namelijk ontzettend veel goede films gemaakt. En niet alleen dat, ze vertellen je ook nog eens heel veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van mensen op het continent. In deze blog heb ik de zeven beste films over (en uit) Zuid-Amerika voor je verzameld. Pak de popcorn er maar vast bij!

Lees verder »
Hoe kom je op Ilha Grande - header

Hoe kom je op Ilha Grande? Reizen vanuit Rio, Paraty of Saõ Paulo

Verborgen strandjes, vissersdorpjes en tropische bossen, op het magische Ilha Grande vind je het allemaal. En dat op maar een paar uur rijden van steden als Rio of Saõ Paulo! Maar hoe reis je naar Ilha Grande? In deze blog leg ik je uit hoe je kunt reizen vanuit Rio de Janeiro, Saõ Paulo en Paraty. Wat de beste manier is? Dat laat ik aan jou over en is afhankelijk van je tijd en geld. Wel deel ik aan het einde van de blog mijn eigen ervaring en advies.

Lees verder »
De Amazone redden: positieve ontwikkelingen - header

De Amazone valt niet meer te redden… Of toch wel?

Het gaat niet goed met de Amazone. Althans volgens de krantenkoppen. En inderdaad, er gaat veel mis in het grootste regenwoud ter wereld. Zo verdwijnen er dagelijks voetbalvelden aan bos. De grootste bedreiging voor de Amazone op dit moment. En een probleem waar we allemaal op lange termijn de gevolgen van gaan ervaren. Maar… het is niet alleen maar kommer en kwel, samen kijken hoe de Amazone ten onder gaat, zoals de nieuwsmedia schetsen. Er gebeurt ook een hoop om de Amazone ( van de ondergang te redden. In deze blog vertel ik dan ook welke positieve ontwikkelingen er in 2023 spelen om de Amazone, en daarmee ook het klimaat, te redden. Want er gebeurt ontzettend veel dat wél hoopgevend is!

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *